E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası'ndan 22 milyar liralık adım---

Merkez Bankası'ndan 22 milyar liralık adım

Merkez Bankası'ndan 22 milyar liralık adım
19 Ağustos 2019 - 16:34 borsagundem.com

Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gidildiğini duyurdu

Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Banka, kredi büyümesi yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olan bankalar için Türk lirası zorunlu karşılık oranlarını, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat/katılım fonu ve 3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülükler hariç tüm vade dilimlerinde yüzde 2 olarak uygulanacağını bildirdi. Markaz Bankası'nın bu adımı piyasaları rahatlatmak için dolaylı likidite sağlanması olarak yorumlandı. Bankanın açıklamasına göre yeni uygulama ile ilk aşamada piyasaya 5.4 milyar TL ve 2.9 milyar dolar karşılığı altın ve döviz likiditesi verilmesinin bekleniyor. Merkez Bankası bu adımıyla piyasaya yaklaşık 22 milyar lira dolaylı kaynak aktarmış olacak. 

Yeni uygulamada kriterleri karşılayan bankalar için uygulanacak %2 zorunlu karşılık oranı eski uygulamada vadesiz ve 3 aya kadar vadelide %7, 6 aya kadar vadelide ise %4 seviyesindeydi. Açıklamada şöyle denildi: "Zorunlu karşılıkların finansal istikrarı destekleyecek şekilde makro ihtiyati bir araç olarak daha esnek ve etkin kullanılmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda zorunlu karşılık oranı ve zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema uygulamalarında değişikliğe gidilmiştir. Yürürlüğe girecek değişiklikler ile Türk lirası zorunlu karşılık oranları ve Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenecek faiz/nema oranı, bankaların dövize endeksli kredileri ile bankalara kullandırılan krediler hariç Türk lirası cinsi standart nitelikli ve yakın izlemedeki nakdi kredileri toplamının yıllık büyüme oranları ile ilişkilendirilmiştir. Buna göre, kredi büyümesi yüzde 10 ile yüzde 20 arasında (referans değerler) olan bankalar için Türk lirası zorunlu karşılık oranları, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) ve 3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülükler (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dâhil) hariç tüm vade dilimlerinde yüzde 2 olarak uygulanacaktır. Diğer bankalar için zorunlu karşılık oranlarında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Ayrıca, mevcut durumda Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan yüzde 13 faiz/nema oranı, kredi büyümesi referans değerler arasında gerçekleşen bankalar için yüzde 15, diğer bankalar için yüzde 5 olarak dikkate alınacaktır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ19 Ağustos 2019 22:40

     ARI KOVANINA ÇOMAK SOKTU DÖVİZ DÜŞÜŞE GEÇMİŞ PİYASALAR RAHATLMIŞ MERKEZİN BU HOŞUNA GİTMEYİP PİYASAYA ATEŞLEDİ BORSAYI ÇÖKERTİP TL Yİ ERİTTİ.

  • Ww19 Ağustos 2019 19:45

    Adiminiz batsin emi dolar gene 5.67 oldu

  • KERİM19 Ağustos 2019 19:13

    ZORUNLU KARŞILIKLAR NE İÇİN TUTLUYOR TOPLANAN PARAYA GÜVENCE İÇİN Mİ YOKSA VERGİESİNİ BORCUNU ÖDEMEYEN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEYENLERİ DESTEKLEMEK İÇİN Mİ AYRILIYOR

  • cingöz19 Ağustos 2019 18:45

    sonbaharda çok pis patlayacak bu iş

  • Helal size MB19 Ağustos 2019 18:22

    Şimdi sıra faizleri 3 puan daha düşürmekte sıra korkmayın devam edin.Dolara da bir şey olmaz zaten eskiden 7.20 gördü sıkıntı yok devam edin.Canlansın piyasa

  • VS19 Ağustos 2019 17:44

    nasıl bir iş bu yıllardır çözemedim.atılan er adım bizi çökertiyor.

  • Yatırımcı19 Ağustos 2019 17:38

    Yol ve yöntem yanlış. Dolar alınır kademeli. Gevşek pata politikası enflasyonu düşürmeyeceği gibi pata dolara gider