E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB yılın son Enflasyon Raporu'nu açıklıyor---

TCMB yılın son Enflasyon Raporu'nu açıklıyor

TCMB yılın son Enflasyon Raporu'nu açıklıyor
28 Ekim 2020 - 09:40 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün hafif satıcılı açılış yapması öngörülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün yılın 4.Enflasyon Raporu’nu açıklaması bekleniyor. Banka’nın yaşanan salgına yönelik gelişmeler ve arz yönlü etkenler ile birlikte son dönemde enflasyon da yaşanan yüksek seyir ardından beklentilerine dair herhangi bir revizyona gidip/gitmeyeceği yakından izlenecek. Banka, yılın 3.Enflasyon Raporu’nda, Gıda Enflasyonu tahmini 2020 yıl sonu için % 10,5 ve 2021 yıl sonu için ise % 8’e yükseltmişti. Banka, 2020 yıl sonu Enflasyon beklentisinde % 8,9 ve 2021 yıl sonu beklentisinde ise % 6,2 ile yukarı yönlü revizeye gitmişti.

Açıklanan son Beklenti Anketi Ekim ayı verilerine göre; Mevcut yıl sonu Enflasyon beklentisi % 11,76 düzeyine yükselmişti. TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisi Eylül ayında yıllık bazda % 11,75 düzeyinde gerçekleşmişti. Son dönemde, TL’de yaşanan değer kaybı, salgının ekonomiler üzerinde etkisi ve yarattığı tahribata dair belirsizlikler, makroekonomik verilerde yaşanan bozulmalar ve arz yönlü unsurlara bağlı olarak gıda fiyatlamalarında yükseliş eğiliminin, enflasyon beklentilerine dair kısa vadede yukarı yönlü riskleri içerisinde barındırmaya devam ettiği izleniyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,72 değer kazanarak günü 1.152,63 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 22,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,95 ve holding endeksi yüzde 1,43 değer kazandığı günde sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,73 ile orman,kağıt,basım, en çok kaybettiren ise yüzde 2,04 ile metal ana sanayi olduğu görüldü.
ABD'de endeksler günü karışık seyirle tamamladığı görüldü. Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,80 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,30 değer kaybederken Nasdaq endeksi yüzde 0,64 değer kazandı.
ABD’de dün açıklanan verilerin karmaşık bir görünüm sergilemesi, teşvik paketine dair belirsizlikler, artan vaka sayıları ve başkanlık seçimleri endeksler üzerinde etkili olmaya devam ediyor.
Avrupa borsaları günü düşüşle tamamladı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,09, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,93, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,77 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,53 değer kaybetti.

Bugün, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklayacağı yılın 4. Enflasyon Raporu, TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti ve ekonomik güven endeksi takibimizde olacak.
Yeni işlem gününde, virüs pandemisine dair artan vaka sayısı ve ABD’de teşvik paketine dair belirsizlikler risk iştahında azalışlara neden olurken, Asya seansında ve global piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmelerinin birçoğunda baskının bir miktar arttığı görülüyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• Bugün, Cumhuriyet Bayramı öncesi dolasıyla yurtiçi piyasalarda erken kapanış gerçekleştirilecek.
• ABD'de dayanıklı mal siparişleri Eylül ayında bir önceki aya göre beklentinin oldukça üzerinde artış kaydetti ve % 1,9 olarak gerçekleşti.
• ABD’de açıklanan CB Tüketici Güveni verisi Ekim ayında piyasa beklentisi aksine 100,9 düzeyine geriledi.
• Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Citi'nin organize ettiği uluslararası yatırımcı toplantısında yaptığı açıklamada; sermaye kontrolü sorusuna karşılık olarak "Net söyleyeyim böyle bir şey yok" dedi. Albayrak açıklamalarında bir başka ekonomik gösterge ihracata ilişkin paylaşımlarda da bulundu. Bakan Albayrak Ekim ayı ihracat verilerinin yüksek geleceğini söyledi. Bakan Albayrak, "Türkiye, yatırımcılara güçlü üretim tabanı, eğitimli insan kaynağı, stratejik konumu ve lojistik altyapısıyla benzersiz fırsatlar sunuyor" ifadelerini kullandı.
• ABD Başkanı Donald Trump, Kanada'dan yapılan ham alüminyum ithalatına uygulanan tarifeleri kaldıran karara imzaladığı açıklandı. Başkan Trump, Kanada'dan yapılan alüminyum ithalatının yükselmesi durumunda tarifelerin geri geleceğini açıkladı.
• Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), küresel doğrudan yabancı yatırım akışının bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 49 azaldığını bildirdi.
• Sermaye şirketlerinde, 30/9/2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem kârının yalnızca yüzde 25'ine kadarının dağıtımına karar verilebileceği yönündeki karar yıl sonuna kadar uzatıldığı açıklandı. (Kaynak: Foreks Haber)
• Haftanın üçüncü işlem gününde, global piyasalarda endeksler yön arayışı ile birlikte risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün hafif satıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-100 puan aralığı yatay, 100-300 puan aralığı hafif alıcılı, 300 puan üstü pozitif, 0--100 puan aralığı yatay, -100--300 hafif satıcılı ve -300 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Risk iştahı zayıf seyrediyor

BIST’te satış baskısı sürüyor

Kurdaki yükseliş, hisse piyasalarına çok da negatif yansımıyor

Piyasada negatif açılış bekleniyor

Piyasalar, TCMB Başkanı Uysal'ı bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)