E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB yarınki toplantısında politika faizinde değişikliğe gider mi?---

TCMB yarınki toplantısında politika faizinde değişikliğe gider mi?

TCMB yarınki toplantısında politika faizinde değişikliğe gider mi?
24 Nisan 2019 - 10:54 borsagundem.com

Alan Yatırım politika faizi konusunda Merkez Bankası'nın yarınki toplantısında alacağı kararı değerlendirdi.

Merkez Bankası, geçtiğimiz yıl 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını yeniden politika faizi olarak tanımlayarak, enflasyondaki yükselişin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamayı ve fiyat istikrarını desteklemeyi hedeflemişti. Fonlamanın tamamını 1 hafta vadeli repo ihalesi kanalından yaparak parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmeyi ve piyasalara ilişkin öngörülebilirliği arttırmayı amaçladı. 2018 yılında enflasyondaki yükselişin en önemli nedeni TL’deki hızlı değer kaybıydı. Enerji ve gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmelere bağlı fiyat artışları da enflasyonun yukarı yönlü hareketinde etkili oldu.

Merkez Bankası’nın 6 Mart tarihli Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında, 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı %24 düzeyinde sabit tutuldu. Toplantı karar metninde, ithal girdi maliyetlerindeki ve iç talepteki gelişmelerin neticesinde enflasyonda bir miktar düzelme olduğuna değinilerek, enflasyon görünümünde kalıcı bir iyileşme gözlemlenene kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceği vurgulandı. Merkez Bankası’nın bir sonraki Para Politikası Kurulu 25 Nisan’da toplanacak.

Geçen yıl Merkez Bankası’nın ilk faiz indirimini 2019 yılının Haziran ayında yapması bekleniyordu ama enflasyon görünümünün henüz iyileşmemesi nedeniyle bu beklentiler yılın ikinci yarısına ertelendi.  Her ne kadar enflasyon Ekim ayından bu yana %25.24 seviyesinden %19.71 seviyesine gerilese de sepetteki ağırlığı yaklaşık %25 olan gıda fiyatlarında henüz bir iyileşme gözükmüyor.

Enflasyonun yeniden tek haneli seviyelere gerilemesi için sıkı para politikası duruşunun devam etmesi gerekiyor. Ekonomik göstergelere bakıldığında faiz indirimi için uygun ortam şu an için ufukta gözükmüyor. Yaz aylarında enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlandığı takdirde faiz indirimi gündeme gelebilir.

Çin, Hindistan, Endonezya, Brezilya, Güney Afrika, Rusya ve Meksika’yı içeren ülkelerinin enflasyon ortalaması %3.71 iken, politika faiz oranı ortalamaları %6.57’dir. Türkiye, yüksek enflasyon oranıyla diğer gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışmaktadır. G20 ülkelerinden olan ve hikayesi Türkiye’ye benzeyen Arjantin’de ise yüksek kamu borcu ve  bütçe açığının bir sonucu olarak yüksek enflasyon ortaya çıkmıştır. Arjantin’de enflasyon  %54.70 iken, Merkez Bankası politika faiz oranı %60’dır.       

Son dönemde petrol fiyatlarında da yukarı yönlü bir hareketlenme söz konusu. Bu bakımdan, petrol fiyatları ve enflasyon arasındaki geçişkenliği de göz ardı etmemek gerekiyor. İthal girdi maliyetlerindeki; özellikle petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketin, enflasyonu önümüzdeki dönemde yukarı yönlü baskılayacaktır. Temel amacı fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankası, faiz kararını verirken gıda ve enerji fiyatları gibi enflasyondaki temel belirleyici parametreleri de yakından takip edecektir. 

İç talepteki yavaşlamayı takiben iktisadi faaliyette de yavaşlama gözlemlenmektedir. Bu süreçte Ocak ayı işsizlik oranı son 10 yılın en yüksek seviyesi olan %14.7’ye yükselirken, 2018 yılının son çeyreğinde ekonomi %2.4 küçüldü. Sanayi üretim endeksi ise Şubat ayında bir önceki yıla göre %5.1 geriledi. İç talepte gözlenen belirgin yavaşlamayla birlikte, enflasyonda maliyet kanallı etkiler ağır basmaya başlamış gibi gözüküyor.

TCMB YARINKİ TOPLANTISINDA POLİTİKA FAİZİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİDER Mİ?

Geçtiğimiz aylarda faiz indirimi senaryoları konuşulsa bile, gelen enflasyon verileri ve enerji fiyatlarındaki yükselişlerle birlikte faiz indirimi tahminleri yılın ikinci yarısına ertelenmişti. Öte yandan bu süreçte enflasyon sepetindeki ağırlığı yaklaşık %25 olan gıda fiyatlarında da bir iyileşme olmadığını eklemek gerekiyor. Öte yandan artan enerji maliyetleri de Merkez Bankası’nın faiz indirimi ihtimalinin…

TCMB’NİN FAİZ ORANI KARARI İLE İLGİLİ ÖNGÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ İÇİN TIKLAYINIZ…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)