E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB sıkılaştırma hamlelerini sonlandırdı---

TCMB sıkılaştırma hamlelerini sonlandırdı

TCMB sıkılaştırma hamlelerini sonlandırdı
22 Mayıs 2019 - 09:41 borsagundem.com

TCMB, sıkılaştırma hamlelerine son vererek swap faizini %25.50’den %24’e indirirken haftalık repo ihalelerine yeniden başladı.

"BIST100… TCMB Sıkılaştırma Hamlelerini Sonlandırdı… Döviz kurlarındaki volatiliteyi göz önünde bulundurarak swap faizini düşüren ve haftalık repo ihalelerine ara veren TCMB, müdahalesine son vererek swap faizini %25.50’den %24’e indirirken haftalık repo ihalelerine yeniden başladı. TCMB’nin ek sıkılaştırma hamlesine son vermesi endeks üzerinde sert satışları beraberinde getirirken günü -%1.68 düşüşle 85.309 seviyesinden kapattı. Dün yayınlanan OECD ekonomik görünüm raporuna göre Türkiye’nin 2019 büyüme beklentisi -%1.8’den - %2.6’ya düşürülmesi ve Mayıs ayı tüketici güveninin bir önceki aya göre %13 oranında azalarak 55.3 olarak açıklanmasının da endeks üzerindeki satışlarda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Küresel piyasalarda ise ABD-Çin ticaret gerilimine yönelik kırılganlık fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam ederken endeks güne yatay seyirle başlayabilir.

USDTRY… TCMB’nin Normale Dönüş Sinyali Sonrası Yükseldi… TCMB’nin finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler ve döviz kurlarındaki volatiliteyi göz önünde bulundurarak sıkılaştırma hamlelerini sonlandırmasının ardından paritede sert yükseliş gözlemlendi. Swap faizleri %25.50’den %24’e indirilirken haftalık repo ihalelerine yeniden başlandı. Dolar endeksinin 98 seviyesinin üzerindeki güçlü seyri ile de paritede 6.09 seviyesi test edilse de henüz 5.95-6.10 bant hareketinin dışına çıkılmadığını görmekteyiz. Olası yükselişlerde 6.10 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü ivmelenme gözlemlenebilir. Bugün yurtiçinde önemli bir makro veri akışı bulunmazken ABD tarafında FED toplantı tutanakları açıklanacak.

EURTRY… TL Üzerindeki Baskı İle Yukarı Yönlü… TCMB’nin ek sıkılaştırma hamlelerini sonlandırmasının ardından sert yükselen parite, güne yatay eğilimle 6.76 seviyesinden işlem görmeye başladı.

EURUSD… Dolar’ın Değer Kazanması Euro’yu Baskılamaya Devam Ediyor… ABD tarafında açıklanan mevcut ev satışları ve konut satışlarındaki düşüşle birlikte paritede Euro lehine işlemler bir miktar artış görülürken, İngiltere Başbakanı Theresa May’in üç kez reddedilen anlaşmalı Brexit için yeni bir referandum yapılabileceğini açıklaması paritede sert yükseliş gözlemlendi. Ancak, global bazda değer kazanmaya devam eden Dolar pariteyi aşağı yönlü baskılamaya devam etmekte. Avrupa parlamentosu seçimlerinin Euro üzerindeki etkisi ile birlikte paritede olası yükselişlerin sınırlı kalabileceğini söyleyebiliriz. Bugün Euro tarafında ECB Başkanı Draghi ’nin ve ABD tarafında FED toplantı tutanakları parite üzerinde volatilite yaratabilir. Bununla birlikte 23-26 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan Avrupa Parlamento seçimleri takip edilecektir.

XAUUSD… Dolar Endeksindeki Yükseliş İle Aşağı Yönlü Baskılanabilir… ABD-Çin ticaret gerilimi ve ABD-İran ilişkilerine yönelik yüksek tansiyon küresel piyasalarda endişe yaratmakta olup risk iştahındaki zayıf görünüm devam etmekte. Ancak Dolar’ın global bazda değer kazanmaya devam etmesiyle Dolar endeksinin 98 seviyesi üzerindeki seyri değerli madene talebi zayıflatmakta. 1275 seviyesinin altına gerileyen paritede Dolar endeksindeki yükselişle birlikte düşüş eğiliminin ivmelendiğini görülebilir.

GLDGR… Döviz Kurlarındaki Bant Hareketinin Devam Etmesi Yükselişi Sınırlamakta… TCMB hamlesi sonrası TL üzerindeki baskının artması nedeniyle gram altında bir miktar yükseliş gözlemlense de döviz kurlarındaki yükselişin bant hareketinin dışına çıkmaması yükseliş eğilimini sınırlamakta.

BRENT… ABD Ham Petrol Stokları İle Baskılandı… OPEC örgütünün üretimi kısma kararına devam edeceği beklentisi ve ABD-İran arasındaki gerilimin artmasıyla Brent petrol de yükseliş eğilimi devam ederken dün açıklanan ABD ham petrol stoklarının beklentinin üzerinde artış göstermesi ile birlikte fiyatları bir miktar aşağı yönlü baskıladı.

S&P500…Huawei’ ye Yönelik Yaptırımlar Askıya Alındı… ABD’nin Çin teknoloji devi Huawei’ ye yönelik ticaret kısıtlamaları ile hafta başında düşüş yaşayan endeks ticari kısıtlamaların 90 günlüğüne askıya alınmasıyla birlikte dün yükselişe geçti. Bugün Asya seansındaki yatay seyre paralel olarak S&P500 endeksi pozitif görünümüne bugün de devam edebilir. Ancak ABD-Çin arasındaki ticaret geriliminin küresel piyasalardaki kırılganlığının devam ettiği göz önünde bulundurulduğunda gerilimi artırabilecek olası açıklamalar endeks üzerindeki kayıpları devam ettirebilir."

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)