E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB rezervlerinde swap etkisi---

TCMB rezervlerinde swap etkisi

TCMB rezervlerinde swap etkisi
18 Nisan 2019 - 15:59 borsagundem.com

Merkez Bankası tarafından açıklanan son verilere göre bankanın net döviz rezervi 28.4 milyar dolara yükseldi. Bu rakamın yaklaşık 12.1 milyar doları vadesi gelmemiş swap işlemlerinden oluşuyor.

Financial Times'da Çarşamba günü yayınlanan bir haberde 12 Nisan haftasında 28.1 milyar dolar olan TCMB net Döviz rezervinin, aslında 16 milyar doların altında olduğu belirtildi.

Financial Times'ın hesaplamasına dayandırılan haberde, net rezerv rakamının bankalardan yapılan kısa vadeli borçlanmadaki (swap) artıştan etkilendiği, swaplar çıkarıldığında geriye kalan rakamın 16 milyar doların altında olduğu ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan “Financial Times” eleştirisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Memur – Sen programındaki konuşmasında Türkiye'ye karşı ekonomik propaganda yapıldığını belirterek Financial Times gazetesini eleştirdi.

“Ne yaparsanız yapın, hangi başlıkları atarsanız atın, Türkiye dimdik ayaktadır, güçlenerek de yoluna devam edecektir.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, FT'nin Türkiye ekonomisini kötü gösterdiğini ifade etti.

“TCMB rezervleri konusunda şeffaflık faydalı olur”

Londra'da bulunan Nomura Holdings ekonomisti İnan Demir, Bloomberg International'a yaptığı e-posta notunda konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

“Piyasanın uzun zamandır çok düşük net rezerv rakamlarıyla ilgili endişeleri vardı ve net rezervlerin düşünülenden daha düşük olabileceği yönündeki haber bu endişeleri artırdı.” diyen Demir, TCMB rezervleri konusunda şeffaflığın faydalı olabileceğini ifade etti.

Nomura ekonomisti net rezervin söz konusu haberde belirtildiği üzere 16 milyar dolar olması durumundaysa, “Bu rakamın bir aylık ithalatı bile karşılayamadığını” ve bunun piyasalar açısından endişe verici olduğunu söyledi.

Vadesi gelmemiş swap işlemleri 12.1 milyar dolar

Merkez Bankası tarafından açıklanan son verilere göre TCMB'nin brüt döviz rezervi 12 Nisan haftası itibariyle 276 milyon dolar artarak 76.679 milyar dolara yükseldi. Altın rezervi aynı haftada 20.627 milyar dolar olarak gerçekleşti.

TCMB'nin net uluslararası rezervi ise son verilere göre 28.4 milyar dolar oldu. Bu rakamın yaklaşık 12.1 milyar dolarlık kısmı vadesi gelmemiş swap işlemlerinden oluşuyor. Grafikte vadesi gelmemiş swap pozisyonlarındaki artış görülüyor. Merkez Bankası bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış limiti 4 Nisan'da yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkarılmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sülo19 Nisan 2019 09:13

    swap hareketi forex piyasasına vurulan kanun dışı bir hareketti malesef bunun sonucunu şu an görüyorsunuz. hem yabancı yatırımcının güveni sarsıldı hem dolar o günkünden daha yükseğe çıktı. çünkü güven duyamıyorlar piyasamıza. ekonomiden azcık anlayan birileri durumu net görebiliyor

  • @@@19 Nisan 2019 07:34

    Arkadaş hidlerin sabunu ile mi yıkandın diyor Heyy allahım ne günlere kaldık Ben neyle yıkandığımı biliyorum ilk önce devletimi ve milletimi biliyorum ve onun için kaygılanıyorum bugün Türkiye borç ödeyemez duruma düşse ne olacak o arkadaşa soruyorum ayrıca bu suriyeli olayına niye bu kadar düştünüz az milliyetci olun yakında Türk ırkı kalmayacak 4 milyon insanı getirdiniz buraya bunun sonu ne olacak diye kimse sormuyor cb nın arkası dan körü körüne bayrak sallayak olmaz yakında çıkıpta kandırıldım derse o zaman ben ne yazacağımı biliyorum

  • mehmet yılmaz19 Nisan 2019 01:06

     f.times e  swap balyozu  KALIN gelmiş.

  • belirsizlik18 Nisan 2019 22:30

    hep söyledik merkez bankasının kasasında suriyelilere harcanan 40 milyar dolar olsaydı böyle kıvranırmıydık. 7 sene olmuş hala yok misafir yok bilmem ne diyorlar, allah korusun yarın savaş olsa bu suriyeliler kendi vatanı için savaştı mı ki türkiye için savaşsınlar. 

  • belirsizlik19 Nisan 2019 10:44

     Sağlam ekonomin varsa sağlam durursun. Ülkenin kaynaklarının heba edilmesini istemiyoruz. Meseleyi saçma yerlere çekme.

  • mehmet yılmaz19 Nisan 2019 00:59

    swap sopası soykırımcı yabancı  ırkçı döviz teröristlerine vuruldu sen onların yanındamıydın ?hitlerde senin gibi düşünerek İNSANDAN sabun üretti.

  • @@@18 Nisan 2019 19:33

    37 milyar dolar harcadık suriyelilere Yazık değilmi bize niye harcadık biz bu parayı? İyi insan olduğumuz için mi

  • mehmet yılmaz19 Nisan 2019 01:00

    hitlerin İNSANDAN ürettiği sabunlamı yıkandın ?

  • Ufuk18 Nisan 2019 18:28

    SWAP da alınan dolar aktiflerde vadesi gelmemiş borç ise nazım hesaplarda durur. VIOP da satılan dolar da nazım hesaplarda durur. Öte yandan TCMB TL yi ve kısa vadeli faizini belirleyen bir kurum. Faizi artırdığı zaman dolar gelir. Şu an doların kontrollü yükselmesi isteniyor. Ne zaman Çin mallarının ithali azalır o zaman doların yükselişi durur. Yazın turistler gelmeden yukarı bir hamle yaptırıp satmak isteyen yabancıların bir oyunu olabilir, Financial Times gel gel yapıyor, bu haberi yapturanlar dolar satacak olanlardır.

  • hasan18 Nisan 2019 16:57

    Yani anlayacağımız merkez bankasında dolar yok. Acaba şu bankadaki dolar mevduatlarına el mi koysak? :D 

  • mehmet yılmaz19 Nisan 2019 01:03

    MİLLİ DEVLET dolar teröristlerine balyozu indirdi  TÜRKİYE düşmanı times eziğide kuyruğunu kaptırmış ciyaklıyor.