E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB, PPK ve enflasyon raporu öncesinde uzmanlarla toplanıyor---

TCMB, PPK ve enflasyon raporu öncesinde uzmanlarla toplanıyor

TCMB, PPK ve enflasyon raporu öncesinde uzmanlarla toplanıyor
09 Temmuz 2020 - 13:57 borsagundem.com

TCMB yetkililerin yatırımcılar ve ekonomistler ile bir araya geleceği toplantıda konuşulacak konular arasında faizler, dolarizasyon ve swapların rezervlerdeki payı gibi ekonomi gündeminin önemli maddeler olması bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün 16:00'da internet üzerinden telekonferans şeklinde basına kapalı olarak gerçekleştireceği toplantıda yatırımcılarla bir araya gelecek. Toplantıya katılımın yoğun olması bekleniyor.

Enflasyondaki yükseliş eğiliminden dolayı indirimlere ara verilmesi nedeniyle, birçok yatırımcı ve ekonomistin katılımının beklendiği toplantıda faizlerin yönüne ilişkin Merkez'den gelebilecek sinyaller takip edilecek.

Para Politikası Kurulu (PPK) 25 Haziran'da yaptığı toplantıda faiz indirimi serisine ara verdi. Faizlerin yüzde 24'e kadar tırmanmasının ardından Merkez Bankası, art arda dokuz toplantıda indirime giderek yüzde 8.25'e kadar indirmişti.

Yerli ve yabancı birçok kurum ve hedge fonun katılacağı toplantıyla ilgili öne çıkan diğer bir konu dolarizasyon olacak. En son açıklanan resmi verilere göre yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatı 200 milyar doların üzerinde ve toplam mevduatın yüzde 48.50'sini oluşturuyor.

Swapların döviz rezervleri içindeki payı da, birçok yatırımcı ve ekonomistin katılımının beklendiği toplantıda değinilmesi beklenen konulardan. Son bilanço rakamlarına göre payı giderek artan swaplara ve rezervlerin artırılması için atılacak adımlara ilişkin gelebilecek sorulara verilecek yanıtlar takip edilecek.

Ayrıca bankanın yılın başında bilançonun yüzde 5'i oranında belirlediği, ancak pandemi nedeniyle yüzde 10 olarak revize ettiği varlık alımlarının seyrine ilişkin olası değerlendirmeler önemli olacak. Zira varlık alımları banka bilançosunun yüzde 9.2'sine yaklaşmış durumda ve mevcut koşullarda 5.5 milyar TL'lik bir alan kaldı.

Büyümeyi destekleyici olası adımlar, bankanın dipten dönüş sinyalleri alıp almadığı bağlamında ekonomiye ilişkin yorumu toplantıda değinilmesi beklenen diğer başlıklar arasında bulunuyor.

TCMB, Temmuz 2016’dan bu yana yatırımcı, ekonomist ve analistlerle teknik içerikli görüşmeler yapıyor. Bu toplantılarda katılımcıların genel makroekonomi, para politikası, finansal piyasalar, bankacılık gibi çeşitli konulardaki teknik içerikli soruları cevaplanıyor. Ancak pandemi nedeniyle Haziran ayında toplantı yapılamamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)