E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTCMB kritik faiz kararını açıkladı---

TCMB kritik faiz kararını açıkladı

TCMB kritik faiz kararını açıkladı
20 Ekim 2022 - 14:00 borsagundem.com

TCMB politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 10,50'ye düşürdü. Beklenti 100 baz puan indirim olması yönündeydi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 10,50'ye düşürdü.

Piyasa beklentisi 100 baz puan ile faizin yüzde 11 seviyesine çekilmesi yönündeydi. Ekim ayındaki sürpriz 150 baz puanlık indirim sonrası gözler kasım ayındaki karara çevrildi. 

PPK açıklamasında; takip eden toplantıda benzer bir adım daha atılacağı ve faiz indirim döngüsünün sona erdirileceğinin gündeme alındığı bildirildi.

TCMB, son iki toplantısında faizde 100'er baz puan indirime gitmişti.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 24 Kasım'da gerçekleşecek.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 12’den yüzde 10,5’e indirilmesine karar vermiştir.

Jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisi artarak sürmektedir. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmeleri yaygınlaşmaktadır. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğilimi sürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artarak devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir.

2022’nin ilk yarısında güçlü bir büyüme gerçekleşmiştir. Yılın ikinci yarısına dair öncü göstergeler ise zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlamanın sürdüğüne işaret etmektedir. Bununla birlikte, imalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerinde şimdilik sınırlı olan etkileri yakından takip edilmektedir. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Ayrıca, son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makroihtiyati tedbirlerin katkısı ile geldiği denge yakından takip edilmektedir. Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeye devam edecektir.

Faiz indirimi kasımda son bulabilir

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN21 Ekim 2022 10:48

    300 DÜŞÜRÜP 9 YAPAYDINIZ GELECEK AY YAPACAKSINIZ YORULUP DURMAYIN,NEDEN 1,5 DAN KREDİ ALAMIYORUZ,ACİL CEVAP İSTİYORUZ,ALİ CENGİZ OYUNU YAPMAYIN

  • xyz21 Ekim 2022 09:43

    Merkez bankası başkanına indir derler indirir. Bağımsız ya.

  • Vatandaş20 Ekim 2022 23:31

    Enflasyon %200,faiz 10.5... Güleceğim ağlanacak halimize,acaba gülmeyede ceza verirlermi...!!!

  • Harun20 Ekim 2022 23:13

    Herşey normale dönüyor Piyasadaki bu yalan fırtınası gececek ve halkı paniğe sokup haksız kazaç elde edenlerde yola gelecek Ekonomi düzelme yoluna girdi Görmek istemeyeler olsada

  • xyz21 Ekim 2022 09:41

    baran; sen nasıl bir yaratıksın. Sen sana ait olmayan bir şey hakkında nasıl el koyacağız diyebilirsin. Kafa aynı mafya kafası kanun tanımam hukuk tanımam. El koyarım Sonrada gasp et. Gasp ettiğini yerken çevreye ezan susmaz bayrak inmez nidaları at. Samimiyetsiz baran. El koyucu baran.

  • baran21 Ekim 2022 07:45

    Karun,  İş bankasına l koyacağız yok öyle 3 köfte  25 krş

  • Karun21 Ekim 2022 00:17

    Harun gibi gelip Karun olanların mal varlığına el konulsun. Son 20 yılda mal varlığı artan siyasilerden başlayarak

  • Kaçkar KAPLANI20 Ekim 2022 20:34

    Yakınca piyasalar allak bullak olacak. Herkes mevzisini korusun. Benden söylemesi.

  • reserpin 20 Ekim 2022 20:07

    Kâğıt üzerinde kalıyor zaten.vatandasa ne faydası var ? Bütün başarıları rakamlarla oynamak zaten.🤣🤣🤣

  • VaTaNDaŞ20 Ekim 2022 20:04

    Bu faiz oranından halka kredi verecekler mi yoksa her zamanki gibi vitrindeki süs gibi uzaktan mı izleyeceğiz?

  • Sdk20 Ekim 2022 19:37

    Yandaş ve bankalara tek hane vatandaşa katmerli faiz… bu tamamen niyeti milletin elindeki üç kuruşu almak…

  • Mevsim20 Ekim 2022 19:33

    Mevsimlerden ttkom

  • Cebimizde ki El20 Ekim 2022 18:04

    Vatandaşı düşünüyorlarsa Akaryakıt zamlarını indirsinler..

  • Recai20 Ekim 2022 16:07

    Yaşasın, bankalar merkez bankasından daha ucuza kredi alıp, vatandaşa yüksek karla satabilecek

  • Mucise Reis : )20 Ekim 2022 15:28

    Fakirin fukaranın işsizin emeklinin emekçinin... Allah ayrdımcısı olsun... Bu indirim ihracatı arttıracak ise, enerji açığını ithaladı kim ödeyecek ?... ücretliler ne kazanacak bu indirim ile ? ücretli oalrak çalışsanda alacağın maaş ile kaynını ne kadar daha doyurabilirsin  ? ... çalışsanda aç fakir ona buna el açacak duruma geliyorsun... Hayat pahalılığı karşısında sendikaların ses çıakrtmaması ilginç... Zaten yeniden değerleme artışları ocak /2023 de devreye girecek. Bu durumda alınan maaş artışları neyi karşılayacak ? ekonomı programı ne kadar fabrıka açtırttı? kaç donum arazi ektırttı ? sanayi üretim hatları kurulup üretime girdi ? böyle basit ekonomi oyunları sadece milli varlıkları reel varlıkları yabancı dovizlilere satmak el değiştirmekden başka bi işe yaramadı. yazık

  • cem20 Ekim 2022 15:08

    200 lirayı yakın zamanda duvardaki fotoğrafların yanına koyacağız.  eskiden hatırlarım milyon liraları büyüklseimiz oyuncak olunca duvara asarlardı. 200 liramız oyuncak oldu. ütüleyip duvara asın. para etmiyor.

  • veli20 Ekim 2022 15:01

    ve Türk Lirası pul olmaya doğru gidiyor. enflasyonu düşüreceğiz diyerek faiz düşürdükçe enflasyon uçuyor . paramız değer kaybediyor. yüzde 10 faiz var ama sana kredi vermiyorlar. cezalara yüzde 70 zam yapıyorlar. neden yüzde 10 zam yapılmıyor vergilere doğalgaza da yüzde 50-70 zam yapılıyor. yakında 1000 TL basmaları gerekecek. 200 liraya ancak sigara alırız.