E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTCMB kritik faiz kararını açıkladı---

TCMB kritik faiz kararını açıkladı

TCMB kritik faiz kararını açıkladı
22 Eylül 2022 - 14:00 borsagundem.com

TCMB politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 12'ye düşürdü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 12'ye düşürdü.

TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 7 toplantısında faizi sabit bırakmış, ağustosta ise beklentilerin tersine 100 baz puan faiz indirimi gerçekleştirmişti.

Merkez böylece faiz indirimine eylül ayında da devam etmiş oldu.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 20 Ekim'de gerçekleşecek.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisinin artarak sürdüğü belirtilerek, "Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmeleri yaygınlaşmaktadır. Türkiye'nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğilimi sürmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği vurgulanan duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir."

"Parasal aktarım mekanizmasının etkinliği desteklenmeye devam edilecek"

Duyuruda, yılın ilk yarısında güçlü bir büyüme gözlemlendiği anımsatılarak, "Temmuz başından bu yana öncü göstergeler zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümede bir yavaşlamaya işaret etmektedir." denildi.

İstihdam kazanımlarının benzer ekonomilere göre daha olumlu seyrettiği aktarılan duyuruda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Ayrıca, son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının ilan edilen makroihtiyati tedbirlerin katkısı ile geldiği denge yakından takip edilmektedir. Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeye devam edecektir."

"Politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam ediyor"

PPK duyurusunda, enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı yansımalarının yanı sıra ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumları ile küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olmaya devam ettiği bildirildi.

Duyuruda, Kurul'un, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlarla birlikte küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördüğü aktarıldı.

Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin, azalan dış talebin etkisiyle iktisadi faaliyette ivme kaybının devam ettiğini gösterdiği belirtilen duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 100 baz puan düşürülmesine karar vermiş, mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB'nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir."

"TCMB, elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kullanmaya devam edecek"

Duyuruda, TCMB'nin fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceğine vurgu yapıldı.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrarın, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği ifade edilen duyuruda, böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zeminin oluşacağı kaydedildi.

Duyuruda, Kurul'un, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edeceğinin altı çizilerek, PPK toplantı özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

Dolar/TL'de yeni zirve görüldü

 

İngiltere Merkez Bankası faizi 50 baz puan artırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı 23 Eylül 2022 08:42

    yeni ekenomi modeli böyleymiş deselerki halkı soygun manyagı yaptık  deseler inanırım ama bu modole alışamadım. halk karın doyurma derdine düştü.dünyaya da yeni ekenomik modelin adı halkı açlık,ga sürükleme modelidir inanırım.

  • Türk Millleti22 Eylül 2022 22:01

    İktidarın niyeti belli oldu, muhalefete kasayı tam takır kuru bakır ve çok büyük bir borç bırakıp kaçmayı düşünüyorlar. Ama dünya küçük bir yerde karşılaşır ve bu soygunun hesabını sorarız. 

  • Mücahit22 Eylül 2022 21:43

    FAİZ HARAMDIR Sadece politika faizini düşürmek göz boyamadır. Samimi iseniz halkın kamuya olan borçlarının faizlerini de top yekün silin ve bir daha hiç bir kurum ve banka faiz kelimesini ağzına almasın kısacası bu ülkede faiz denen bir şey kalmasın.MÜSLÜMAN BİR ÜLKEYE YAKIŞAN BUDUR. Faiz ayaklarımın altındadır diye haykıran MUHAMMEDİN (sav) in ümmetiyiz biz. VESSELÂM.

  • Tebrikler23 Eylül 2022 07:21

    O kadar boş işlere karnınız tok Elhamdülillah…

  • Zülfikar iloğlu 22 Eylül 2022 18:16

    Yüzde 12 ile para veren banka varmı

  • AHMET ÖZBİR22 Eylül 2022 17:45

    "FAİZ DÜŞECEK CUMHUR GÜLECEK!" REİS ne dediyse o, ötesi zama zingo! USA'nın KILsası her daim yere serilecek, TÜRK LİRAMIZ baştacı edilecek! "GARANTİ DEVLET BABAYA YATIR PARANI, SALLA SÖYLENENLERİ, KAP TL'Yİ, YAT HUZUR İÇERİSİNDE."

  • Tebrikler22 Eylül 2022 22:05

    Ahmet bu ironin gerçekten müthiş!

  • Mucise Reis : )22 Eylül 2022 19:24

    usd yi 6 lardan boldum diye yazı yalan çıktı :D  Borsaya girdim yükseliyoruz para kazanıyoruz tl ye güvendik dedi şuan dediği doğru olsa yüzde 45 zararda olurdu :D oda yalan çıktı... bir ara kur hesabı aldım tl korumalı dedi sornasında borsaya övgüler methiyeler :D ya adam tamamen trol ve tek amaçı,  yalanlar ile kaznaçlı çıktım gibilerinden yazmak :D  full zararda  olduğundan eminim ama bankada 5 kuruş hesabı olduğunan hiç emin değilim :D  hayatı yalan dolan biri.  Tl oldu 19 tl nerede ise, adam övünüyor tl eridi yerlebir tarihi dipte diye :D vatan milletten bahsediyor, acınacak haline TL nin : )) itibarsız paraya övgüler düşmandan gelir. Yazık satılmış beyin.

  • doncu22 Eylül 2022 18:36

    dolar düşecek dediler, herkes güldü. enflasyon düşecek dediler millet yerlere yattı. bu yalanlarımıza inanacak milyonlar var dediler, o zaman dolarlarını alıp açlıktan kırılmalarını beklemeye koyuldular

  • yaktug22 Eylül 2022 17:32

    sanki 12 faiz veren varda bu  mallar  anca kendilerini kandırıyor uzaktan kumanda baskan olunca böyle bunların hepsini vatan hainliğinden asacaksın ...

  • 4ĞIORDOTÜ22 Eylül 2022 14:44

    4-5 PUANN BİRDEN İNER DİYE DÜŞÜNÜYORDUM  AMA. YANILMIŞIM SANKİ.

  • Tufan22 Eylül 2022 14:40

    Bugün Japon merkez başkanının açıklamalara baktım. Sanki bizim başkan konuşuyor:) Fed arttırdı diye biz arttırmak zorunda değiliz. Yendeki düşüş spekülasyon kaynaklı:) Faizi daha da indirebiliriz:) Zaten eksi faiz veriyorsun. Çin, japonya rusya faiz indiriyor avrupa abd faiz arttırıyor. Bu durumda biz doğu bloğunu seçmiş gibi duruyoruz. Bakalım neler olacak.

  • Doğru23 Eylül 2022 09:13

    Japonya ekonomisi ile senin ekonomin aynımı,adamların Toyota ,Sony,,Subaru,Honda, gibi senin ekonomin den büyük birsürü dünya şirketi var,bu kadar cahilliğe pes...