E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTCMB kritik faiz kararını açıkladı---

TCMB kritik faiz kararını açıkladı

TCMB kritik faiz kararını açıkladı
23 Haziran 2022 - 14:00 borsagundem.com

TCMB politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 14'te sabit tuttu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 14 seviyesinde bıraktı. "Teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir." ifadesi kullanılan açıklamada, kurulun güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacağı kaydedildi.

TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılki toplantılarında faizde bir değişiklik yapmamıştı.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 21 Temmuz'da gerçekleştirilecek.

TL’nin negatif reel getirisi 59,5 puana ulaştı

TCMB'nin politika faizinde değişikliğe gitmemesi ve mayıs ayı enflasyon oranının yüzde 73,50 olmasının ardından TL’nin negatif reel getirisi 59,50 puana ulaştı. 

Karar sonrası değerlendirme şöyle:

"Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik riskler yılın ilk yarısında olumsuz yönde gerçekleşmiş, dünyada iktisadi faaliyetin zayıflamasına sebep olmuştur. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmektedir.

Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, temel gıda ve enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Bu çerçevede, ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artmaktadır. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin arttığı gözlenmektedir.

Cari işlemler dengesinde riskler devam ediyor

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yılın başındaki güçlü büyümenin dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte sürdüğüne işaret etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı iyileşmelerin yanında enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam etmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır.

Enflasyondaki artışın nedenleri şunlara bağlandı:

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir.

Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir."

Piyasalar yükselmek için yıl sonunu bekliyor

 

Bakan Nebati: Enflasyon üzerindeki kur baskısı azalacak

 

Finansal hizmetlere güvende düşüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ23 Haziran 2022 17:28

    karar dogru.

  • Kadir23 Haziran 2022 16:02

    Açıkladı da sanki MB batmış gibi tepki veren hisse senetleri var. Yatırımcıyı bir içim suda boğmak için Nisandan beni sürekli satışta olan Akbank hissesinin tepkilerine de anlam verebilmek artık mümkün değil. Hiçbir fırsatı kaçırmayın. Hortumlayıp, çekin parayı piyasadan ve felç edin. Yazıklar olsun zihniyetinize... Affetmeyeceğim.

  • Kadir23 Haziran 2022 20:07

    Bana eksi veren şahıs shorttan iyi para götürüyorsun demek.. Paranla hisse al. Millete asalak gibi yapışmayın artık. O para sana helal olmasın. Her haberi olumsuz algıya çevirip bunu işi biliyorum diyerek hissede bulunanları ahmak yerine koyamazsın. Ben haksızlık karşısında mağduriyetimi dile getiriyorum. 3 krş kazanmamıza müsade etmiyorsunuz. Her şey sizin olsun istiyorsunuz. Umarım SPK birbir yakalar sizi. Ama ceza verse ne olacak. Malı götüren yiyip içmekle meşgul dokunmuyor.

  • Levent23 Haziran 2022 14:50

    Dünyanın en akıllı merkez bankası TCMB mi? Tüm merkez bankaları hatta Arap ülkelerinin merkez bankaları bile faiz artırıyor. Yazıda da belirtildiği gibi TL'nin negatif reel getirisi yüzde 59.5 iken yatırımcı neden Türk Lirasında  dursun ki?Ben kendi adıma her gün kademeli olarak dolar alıyorum. Bir kısmını yüzde 10 civarından Türk eurobondu alıyorum 6 ayda bir kupon ödemeli  Bir ksımını da yüzde 4.5 ile 32 günlük dolar mevduatı yapıyorum.

  • Kaçkar KAPLANI23 Haziran 2022 14:40

    Hani faiz neden enflasyon sonuç idi? Aylardır faiz aynı yerinde dururken enflasyon neden son sürat yürüyor? Demek ki; ya hesapta yada hesabı yapanda bir yanlışlık var.

  • Hehe23 Haziran 2022 15:34

    4 islem bilmiyorki hesapta hata olsun alayi ilkokul terk

  • He23 Haziran 2022 14:12

    Ne oldu indirim ? Aylardır pas pas modu

  • zırvalardan seçmeler23 Haziran 2022 14:05

    bu bankayı önemseyen var mı hala...yamaya bile gerek yokta.bilin diye yazdım.