E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTCMB iyileşmeyi faizlere yansıttı---

TCMB iyileşmeyi faizlere yansıttı

TCMB iyileşmeyi faizlere yansıttı
25 Haziran 2014 - 15:43 borsagundem.com

TCMB'nin banka ekonomistlerine yönelik olağan toplantısı bugün Ankara'da gerçekleşti

TC Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yaptığı olağan toplantısı bugün Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantıda yapılan açıklamalar uzmanlar tarafından değerlendirildi. Akbank  Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan  analiz raporunda şu değerlendirmelere yer verildi:
   
"YORUM: TCMB, gelişmekte olan ekonomilere yönelik risk algısında Mart ayından bu yana yaşanan iyileşmeyi, kısa vadeli faizlere yansıtmaya devam ediyor. Ayrıca kredi büyümesinde yaşanan ivme kaybı ve dış talep lehine gelişen ekonomik aktivite dinamiği, merkez bankasını rahatlatmış gözüküyor.    

Fakat izlenen faiz normalizasyonuna yönelik bir risk faktörüne dikkat etmek gerekli. Bu da  yine merkez bankası yetkililerinin kararlarına gerekçe gösterdiği "küresel risk iştahındaki değişimler". Bu noktada  özellikle ABD'de, tüketici enflasyonunun yıllık %2 seviyesine ulaşmış olması ve işgücü piyasasındaki toparlanmanın sürüyor oluşu, ABD merkez bankasının faiz politikasında normalizasyonun her geçen gün daha da yaklaştığına işaret ediyor. Bu konjonktürde, ABD uzun vadeli faizlerinde yılbaşından bu yana yaşanan düşüş, bir noktada ABD para otoritesini de rahatsız edebilir. ABD'de Fed'in daha şahin bir para politikası iletişiminde bulunması, gelişmekte olan ülkelere yönelik olumlu piyasa algısını kolaylıkla tersine çevirebilir.     

Ekonomik Aktivite

2014 yılı 1. çeyrek büyüme gerçekleşmesi, özellikle dış talebin katkısının arttığına işaret ediyor. İç talebin büyümeye katkısı ise sınırlı seyretti. İkinci çeyreğe yönelik sanayi üretimi ve öncü göstergelerin seyri de, bu olumlu dinamiğin sürdüğüne işaret ediyor.  
   
Dış Denge

TCMB yetkilileri  alınan makro ihtiyati tedbirlerin de yardımıyla kredi büyümesinde yaşanan ivme kaybının ve dış talep gelişmelerinin, talep dengelenmesini güçlendirdiğini vurguladı. İyileşen dış talep ve göreli daha durağan seyreden iç talep nedeniyle, 2014 yılında cari dengede kayda değer bir iyileşme beklediklerini yineledi. 
   
Enflasyon

TCMB  döviz kuru geçişkenliğinin olumsuz etkisinin azalması ve baz etkisiyle, enflasyonun bu aydan itibaren belirgin bir düşüş trendine girmesini bekliyor. Büyüme kompozisyonun dış talep kaynaklı oluşu da, yurtiçi enflasyon dinamikleri açısından merkez bankasını rahatlatan bir diğer faktör.
   
Para Politikası

TCMB  son iki ayda 1 haftalık repo faizinde yapılan 125 baz puanlık indiriminin gerekçesi olarak gelişmekte olan ülkelere yönelik son aylarda iyileşen piyasa algısı ve portföy akımlarında yaşanan belirgin düzelmeye işaret ediyor. 
   
Fakat, bu indirimlerin ardından dahi, gelinen faiz düzeylerinin ve yatay verim eğirisinin, enflasyonda önümüzdeki aylarda görülecek iyileşme dikkate alındığında, sıkı para politikası duruşunun sürdüğüne işaret ettiği vurgulandı." 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)