E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB: Çin Yuanı ile ilk swap yapıldı ---

TCMB: Çin Yuanı ile ilk swap yapıldı

TCMB: Çin Yuanı ile ilk swap yapıldı
19 Haziran 2020 - 16:06 borsagundem.com

TCMB, "Çin MB ile yenilenen swap anlaşması çerçevesinde Çin Yuanı fonlamasının ilk kullandırımları 18 Haziran'de yapıldı" açıklaması yaptı

Merkez Bankası, Çin Merkez Bankası 2019 yılında yenilenen swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımlarının 18 Haziran'da yapıldığını bildirdi.
Açıklamada şöyle denildi:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yenilenen swap (para takası) anlaşması çerçevesinde Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımları 18 Haziran 2020 tarihinde yapılmıştır. Bu sayede ilgili bankalar aracılığı ile çeşitli sektörlerdeki Türk şirketleri, Çin’den ithalatlarını CNY cinsinden ödeme yaparak gerçekleştirmiştir.

Swap anlaşması kaynaklarının kullanılmış olması, uluslararası ticaret ödemelerinde yerel para kullanımı ve Türk firmalarının uluslararası likiditeye erişimi açısından önem arz etmekte olup aynı zamanda her iki ülke arasındaki mali işbirliğini de güçlendirecek bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Öte yandan ticari bankalar da uluslararası faaliyetlere ilişkin ürün yelpazelerini, söz konusu swap anlaşmasını dayanak alan bir strateji ile genişletebileceklerdir.

TCMB, uluslararası ticaret ödemelerinin yerel para birimleri ile yapılmasının yanı sıra swap anlaşmalarını ve bu kaynaklarının kullanımını desteklemeye devam edecektir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AkTorol Ahmet Ötzbir20 Haziran 2020 14:08

    ABD kalleş. Çinliler ise bizlerin kardeşi. Dostumuz. Orta asyada yıllarca yüzyıllarca öyle yada böyle yaşadık. Çin ulusu ve para birimi bizlerin kurtarıcısı. Çinlileri seviyoruz. Uygurlarda artık kardeşçe yaşamaya çalışsın. Hep sorun ve polomik yapıyorlar çinlü müttefiklerimize. Türkiye sizlerin oyuncağı değil.

  • Md20 Haziran 2020 10:37

    Uygur kanı sizi boğar...

  • muck20 Haziran 2020 08:11

    Çin bizden mal alacak ise iyi... ama biz çinden itahalat yapacak isek kötü. döviz girdisi sağlamayan her işleme karşıyım. 

  • Benn20 Haziran 2020 07:53

    Çinden ithalat dolar ile bunu tl ile yaparsan dolar ihtiyacın kalmaz ama cin ile ithalat ve ihracaati dengelemek gerek. TL stabilizasyonu için iyi adim

  • Soyad. 19 Haziran 2020 20:35

    Dolar a köle olmamak adina iyidir. Her ülkenin parasi olabilir.

  • mutlu19 Haziran 2020 18:19

    yorumcu ekonomist /stratejist kardeş demiş ki çin parasını nerede kullanacağız ki uluslararası alanda geçersiz ... mesela çinden alınan ürünlerde kullanılabilir mi ???

  • ekonomist/stratejist 19 Haziran 2020 18:43

    Kardeşim ithalat ve ihracatımız her zaman OECD ülkeleriyle yani Avrupa ile daha fazladır. Küresel ekonomide borçlandığın para, ülke ekonomisinin en çok ihtiyaç duyduğu döviz, İthalat ile İhracatın en çok yapıldığı para birimi v.b konularda tüm kapı Dolar ve Euro'ya çıkar. Pekala Yuan aldın ama ülkemizin Dolar ve Euro açlığını gidereceksin asıl mesele bu yani. Piyasalar bile özellikle Dolar tarafı bile iplemedi açıkçası ne kadar önemsiz olduğu burdan belli.

  • Gercekler19 Haziran 2020 18:14

    Yıkık ithalat ihracat miktarına göre swap iyidir. Ama fazla öiktarda yapılan swap ülkenin geleceğini satmak denektir. Spor kluplerin gelecek yılar hasılatı üzerinden borçlanması gibi. Mesela Kararla yapılan büyük miktar swap, gelecekte başa bela denektir. Biz o o kadar katar riyalini petrol ce doğalgaz alımında bir yıl dolmadan. Ama katarlılar ancak onda biri lirayı bir uılda harcar. Diğwri ile nasıl bizi sömürğr konusu derin hikaye. Ülkenin geleceğini satıyorlar ve bu swapları yönetim başarısı olarak topluma yediriyorlar. Sadece bir yıllık ticari gacim kadar okan swapları tapıp her yıl ibralalmak swap işini doğru kılar

  • Bak Bak19 Haziran 2020 18:05

    İthalatına baaaak ihrcatına baaaaaak sonra dön swapaaa baaak

  • Mustafa19 Haziran 2020 17:54

    Harbi komiksiniz ha

  • Pala19 Haziran 2020 16:27

    Çin için iyi gelişme. Dolar yerine yuan kullanmak çin ekonomisine fayda sağlar. Uygurdaki türk müslümanlara yaptıkları zulmün ödülünü almışlar

  • ekonomist/stratejist19 Haziran 2020 16:23

    Çok merak ediyorum küresel piyasada geçerli olmayan Yuanı nerede kullanacağız ki rulo yapıp artık bilmiyorum. Diğer ülkeler piyasaların ihtiyaç duyduğu para birimi olan dolar ile yaptı çünkü küresel rezerv para ya da euro da olur. Yuan, TL ye karşı bile değersiz.