E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan dolar açıklaması---

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan dolar açıklaması

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan dolar açıklaması
27 Eylül 2021 - 21:35 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, dolarda yükselişin sürmesi için bir neden olmadığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, T24 ekonomi yazarı Barış Soydan'a konuştu.

Soydan, Merkez Bankası Başkanı'nın 'doların yükselmesi için bir neden olmadığını' dile getirdiğini ifade etti. Soydan yazısında, 'Kavcıoğlu'nun alınan önlemlerle bir yıl içinde rezervlere yaklaşık 50 milyar dolarak yakın para geleceğini ön gördüklerini de' aktardı.

Kavcıoğlu'nun faiz konusundaki görüşlerinin belli olduğunu aktaran Soydan, yazısında, "Faizin önemli olduğunu ama reel sektörün sorunlarını da anlamak gerektiğini kaydediyor. Ekonominin bir bütün olduğunu, reel sektörün yüksek faizden çok dertli olduğunu ekliyor. Müteahhitlerin yüksek faize yönelik tepkisini hatırlatıyor ve pek çok sektörün aynı rahatsızlığı yaşadığını aktarıyor" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası rezerv tartışmalarını da Kavcıoğlu'na soran Soydan'ın konuyla ilgili yazdıkları şöyle:

"Kavcıoğlu'nun anlattıklarının odak noktalarından birini Merkez Bankası'nın rezervleri oluşturdu. Şahap Kavcıoğlu, benim de yazılarımda sık sık kullandığım Swap hariç net rezerv tanımının kullanılmasına karşı. Esas olanın brüt rezerv olduğunu, nitekim Uluslararası Para Fonu'nun da (IMF) bunu kullandığını söylüyor. Bununla birlikte "Velev ki Swap hariç rezervler kullanılacaksa onun için de planımız var" diyor.

Önce brüt rezervler için söylediklerine bakalım. Kavcıoğlu, brüt rezervlerin 120 milyar doları geçtiğine dikkat çekiyor. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan da, sanırım 128 milyar dolarlık rezerv satışı ile ilgili eleştirilerden rahatsız olduğu için bunu son günlerde sık sık vurguluyor...

Rezervlerde ihracatçı reeskont kredileri ve altın alımı dolayısıyla artış sürüyor. Kavcıoğlu brüt rezervlerin yıl sonuna dek 135 milyar doları geçebileceğini belirtiyor.

Buna yönelik olarak aldığı bazı önlemler, attığı bazı adımlar var. Bunlardan biri, Eximbank'ın reeskont kredilerinin tutarını 20 milyardan 30 milyar dolara yükseltmek. Bunu zaten biliyoruz. Fakat Merkez Bankası reeskont kredilerinin limitini yükseltmekle kalmıyor, aynı zamanda ihracatçı firmaların buradan gelen TL'yi döviz alımında kullanmasını engellemeye yönelik bazı tedbirler de alıyor.

Şahap Kavcıoğlu reeskont kredileri ile verilen Türk Lirası'nın zaman zaman dövize yönelik talebi artırıcı bir faktör haline geldiğini belirtiyor, bu tutarın hem ilk veriliş anında hem de geri ödeme vadesi geldiğinde iki kez dövize talep yarattığını vurguluyor.

Bu konuda bir planı var. Reeskont kredilerinden yararlanan ihracatçı firmaların Merkez Bankası'ndan aldıkları parayı sadece faaliyet bazlı yükümlülüklerini karşılamalarında kullanmaları sağlanacak. ​​Kavcıoğlu, "firmaların eğer reeskont aracılığıyla bu kadar ucuz kaynak kullanıyorsa, bunun karşılığında sorumlu davranmaları gerektiğini" söylüyor.

Bu önlemlerle ihracatçı şirketlerin ihracattan elde ettikleri ama yurt dışında tuttukları 20 milyar dolardan fazla parayı Türkiye'ye getirmelerini sağlamayı hedeflediklerini de belirtiyor."

BİST, 2 hisse ve 3 yatırımcıyı tedbir kapsamına aldı

Avrupa borsaları, Stoxx Europe 600 hariç yükseldi

Borsa İstanbul satış baskısına direndi!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)28 Eylül 2021 21:37

    Her belediye netür bir tesis kurabilir ? Belediyeler fizibilite çalışması yapacak. Büyük şehir belediyeler ve ilçe belediyeleri bunları belirleyecek. Devlet bazı olaylarda kdv, yatırım ındırımı, arazı vb tesbit edecek. İşve işçi bulma kurumu bu alanları destekleyecek. Atıyorum, maden suyu tesisi, ayran, yoğurt, hayvan yemi, meyva suyu fabrıkaları, mobılyalar, masa, sandalyeler, sıra masalar, maden işleme, hammadde oluşturma, tarım urunları işlenmesi, vb. vb. bazı yerlerde mapuslar, bazı yerlerde endsutrı meslek liseler, bazı yerlerde unıversıte ve organıza sanayiler. Bunları devlet organiszyonu ile, üretim hatları kurulup, bağımsız özel denetimlerle SİYASETTEN arınan incelemelerle iş sahası+üretim+ ithal hammadde ÖNÜNE geçilecek. Ormandan mantar toplamak,  orman balı üretmek, iş sahası olur hep. Belediyeler satış noktaları ile reyonlar kurup, bunlar ucuza Turk insanına sunulabilir. her belediye reyon kurup, birbirine mal gönderecek gibi.  

  • SAIT28 Eylül 2021 18:00

    BAS BAS PARALARI LEYLAYA BAS DOLARA EUROYA FAİZLERİ ELLEM MİLLET ENFLASTON YOLU İLE KREDİ FAİZLERİNİ HALLADİYOR SEN HALBANKA GÜVEN BOLCA DOLARLARI ALDILAR BAŞKANBEY SENDE DOLAR AL  HERŞEYİ PİYASAYA BIRAK FAZLA KURCALAMA DENGEYE GELİNCEYE KADAR BEKLE

  • Mucise Reis ;)28 Eylül 2021 15:07

    Bütün siyasi ve ekonomık sorunlar çözüldü. Böylece artık gelecek bir açıklama kalmadı. Borçlar ödendi. O bakımdan usd çıkması için hiç bir neden yok. Çok şahane açıklama gelmiş. Böyle haberlere yazılacak yorum bulmakda zorlanıyorum. Hiç yorum yazmamak daha güzel: herkes okuduguna gülsün sadece. Yorum, gibi resmi makam açıklamaları :D Allaha emanetiz...

  • birisi28 Eylül 2021 10:33

    Döviz rezervleri yükseliyormuş, bu bir itiraf aynı zamanda. Döviz rezervleri bitme noktasına geldiğinde hükümet bunu gizlemeye çalıştı. Şimdi ise itiraf ediyor. Evet döviz rezervlerimiz düşmüştü, şimdi ise yükseltiyoruz diyor. ilale anlatır gibi anlattım.

  • Cego28 Eylül 2021 07:06

    Suyunuz ısındı sizin. Ahmet özbir artık yeni gelecek iktidara yalakalık edersin.

  • Nuri ince28 Eylül 2021 00:45

    Sayın kavlıoglu, faiz bir sonuçtur. Yapılan yanlış uygulamaların sonucudur. Sizin beceriksizliginizin sonucudur. " Ben yüksek faizden hoslanmiyorum diyerek indirirseniz daha fazla yükselerek karsiniza cikar. Sonuc surekli yukselen enflasyon ve yukselen kurlar. Halbuki gereken onlemleri alarak dogal akısina birakip sabirlabeklemek.Ancak bunu düşünmüyorsanız o koltukta işiniz ne? Ben , buna üzülüyorum. Eğer ki 2023 seçiminde sayın cumhurbaşkanımız kaybederse tek sebebi bu olacak. Çünkü bu kadar basit hatalarla ekonomi yönetilemez.

  • Ky27 Eylül 2021 23:48

    Ülkede genç nufus çok artı suriyeli afganlı da var.Avrupa işçi bulamazken bizimkiler işçi bolluğu var.Çözüm üretim.iğneden ipliğe ne bulursan üret sat.Fabrikaları köye kadar götür.Herkes üretsin.Önce kötü olur sonra iyi olur Ne bulursan orda üretimi yap boş geçme ali almazsa veli alır.Hiç satamazsan ülke içinde kalır.Dışa para gitmez.Benim nacizane cahil görüşüm.

  • emekci28 Eylül 2021 10:04

    tutan mı var, git üret sat. ama dikkat et fiyatı artan üründe bir bakan yandaşı ithalat kotası alıp damping yapıyor

  • AHMET ÖZBİR27 Eylül 2021 23:32

    ÇAK Başkanım USA'nın KILsasına, ver güveni TÜRK'ÜN TL'sine! Yatır faiz lobisini TERSO'ya, sevindir Türk Lirası enstrümanlarına yatırım yapanları. REİS'LE ELELE, TÜRK DEVLETİ ZİRVEYE!..

  • Ahmet Otuzbir28 Eylül 2021 10:05

    bu faizleri %17 yapan kim, hangi dış mihrağın Başkanı? tabiki Ahmet Özbirin desteklediği başkan

  • Ahmet27 Eylül 2021 23:48

    Halkbankasında gördük o kadar çok sevindim ki kafayı yedim. Tersine zirveyi gördüm. Darası sana..

  • Cego27 Eylül 2021 23:25

    Cds ne demek bilmeyenden merkez bankası başkanımı olur.

  • Hehe27 Eylül 2021 23:12

    Sizin varliginiz yeter sizi ilber hocaya havale ediyom sizin icin guzel sozleri var

  • Yalan27 Eylül 2021 22:59

    Halk bankalardan dövizlerini çekse halkın 4de 3 parasını alamaz çünkü bu dövizlerin karşılığı yok

  • İyri27 Eylül 2021 22:56

    Cahiller ne kadar da mutlu. 170 milyar dolar emanet ve borç para bulmuşlar, net olarak da eksi 50 milyar dolar rezerv. Bakalım 170 milyar dolarlık borcu kim kapayacak

  • Bi 500 bi 500 daha :))27 Eylül 2021 22:52

    Dolar'da düşüş olunca Ben de düşüş için neden görmüyordum ama düşüyordu.. 100 bp neyi değiştirecek ki? Müteahhitlerin işine yarayacak faiz oranına gelinceye kadar 6 ay geçer. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Volkan27 Eylül 2021 22:48

    Bankalarla TL verip dolar alım takası yerine ihracatçıya TL kredi verip oralardan döviz beklemek daha mantıklı bir strateji. İhracatçı aldığı TL ile yurt içinden mal alıp bunları ihrac edecek, hem ekonomi canlanır hem de döviz gelir. İhracat için lojistik çok önemli, bu konuda kongre toplanmalı, kara, deniz, hava, demiryolu nakliyat, depo, lojistik vs sorunları çözüme kavuşmalı.

  • Hurdacı27 Eylül 2021 22:32

    Bıreysel ve tüzel kişilerin yaklaşık 240 milyar dolar mevduatı var deniyor. Bu kadar para nakit para bu ülkede varmı çok merak ediyorum . Yoksa hepsi kağıt üstündemi 

  • çoban27 Eylül 2021 22:20

    helal başkan. bize ait olmayan dolarlarıda say. Yurt dışındaki rezervleride ilave edebilirsin. Kimse birşey demez.

  • Ali 27 Eylül 2021 22:17

    Memlekette bu kadar belirsizlik varken kimse güvenip yatırım yapacak cesareti bulamıyor.. Ülkenin en kısa sürede yeni bir lider e ihtiyacı var

  • mehmet27 Eylül 2021 22:12

    çok doğru bu ülkede enflasyonu corona virüs veya faizin yüksek olması arttırmadı bu ülkeye bir yılda 4 milyon toplamda 14 milyon sığınmacının girdiği ve ev fiyatından tutunda sebze meyve market gıdadaki talebin aşırı artışı etkin oldu.Türkiye bunu gördü de yukarıdakiler görmedi.Bizim kurla işimiz yok temel tüketimdeki yoğun talepte sıkıntımız var.bu artışın sebebi aşırı kaçak yabancı barındırmamız buna dur demezsek daha çok çıkar enflasyon

  • Mtu27 Eylül 2021 22:07

    Faizin dusmesi icin de bir neden yoktu ayni mantik

  • özgür27 Eylül 2021 22:07

    Anlaşıldı faizin neden düştüğü müteahhitler yüksek faizden rahatsızmış 

  • Emmi27 Eylül 2021 21:51

    Sizden büyük başkan ne neden olabilir.