E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTCMB Başkanı Erkan'dan "dijital para" açıklaması---

TCMB Başkanı Erkan'dan "dijital para" açıklaması

TCMB Başkanı Erkan'dan dijital para açıklaması
25 Eylül 2023 - 17:43 borsagundem.com

TCMB Başkanı Erkan, İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu toplantısında merkez bankalarının dijital paralarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak güvenli ve dayanıklı MBDP sistemlerinin oluşturulmasında iş birliğinin kilit önemde olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) , 24-25 Eylül'de İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Merkez Bankaları Forumu toplantısına ev sahipliği yaptı.

Toplantının açılışı TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından gerçekleştirildi. Toplantının ilk oturumunda, küresel ekonomik görünüm ve İİT üyesi ülkelerin ekonomik görünümü ele alındı.

İkinci oturumda, merkez bankası dijital para birimlerinin tasarımı ve kullanımında son gelişmeler değerlendirildi ve bu konuda merkez bankaları arası iş birliğinin rolü üzerinde duruldu.

Üçüncü oturumda ise öncelikle yerel para birimleriyle ticaretin küresel düzeyde artan önemi ele alındı. Ayrıca, yerel para birimleriyle ticareti geliştirme yollarının yanı sıra özellikle yükselen piyasa ekonomilerindeki yerel para birimleriyle ticaretin faydaları ve zorlukları değerlendirildi.

Basına kapalı gerçekleşen İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu toplantısının açılışında konuşan Erkan, bu ay Fas ve Libya'da yaşanan felaketlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar dilemek istediğini belirterek, "Tüm Faslılara ve Libyalılara en içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Biz de bu yılın başlarında iki büyük deprem yaşadık ve o zor dönemde bize vermiş olduğunuz destek ve dualarınız için hepinize teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.

Erkan, dünyanın on yıllarca süren arz fazlası, düşük faiz oranları ve düşük enflasyon döneminden tedarik zinciri kısıtlamaları, kalıcı enflasyon ve en önemlisi de kritik ham maddeler ve ana metallere ilişkin olarak artan jeopolitik istikrarsızlık ve kaynak milliyetçiliği riski dönemine geçtiğini vurguladı.

İkinci saydığı hususun, yüksek düzeydeki fiyatların ek sebeplerinden birini temsil ettiğini aktaran Erkan, bu tür kıt küresel kaynakların, İİT'de olduğu gibi politika oluşturmada küresel bir optimizasyon ve koordinasyon yoluyla ele alınması gerektiğini, merkez bankaları olarak bu sorunların çözümünde kendilerine önemli bir görev düştüğünü ifade etti.

Merkez Bankası Dijital Parası

Hafize Gaye Erkan, konuşmasında, MBDP konusunda da şunları kaydetti:

"Gelişmiş ülke merkez bankalarının girişimleri belirli bir olgunluğa ulaşmak üzere ve güvenli ve dayanıklı MBDP sistemlerinin oluşturulmasında BIS'in rolünün ve İİT iş birliğinin kilit önemde olduğu kritik bir dönüm noktasındayız. Kendi dijital para teknolojilerini geliştiren ülke örnekleri var. Dijital paranın nihai gücü, yalnızca dijital para olmasından değil, merkez bankasının ihraç ettiği bir parasal teknoloji olmasından gelmektedir. Birlikte çalışabilirlik ve yüksek performanslı ödeme işleme sistemleri olmadan hiçbir MBDP projesi, kapsayıcı, daha yeşil ticaret ve yatırım konuları açısından etkin ve etkili bir küresel aktarım sağlayamaz."

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndaki iş birliğinin; birlikte çalışabilirliğin test edilmesi, ticaret ve havale işlemlerine ilişkin sınır ötesi MBDP işlemlerinin kolaylaştırılmasının sağlanması açısından kilit öneme sahip olduğunu vurgulayan Erkan, "Bu açıdan küresel operasyon önemlidir. Optimizasyonun sadece bir ülke için değil, her bir firma veya kullanıcı göz önünde bulundurularak yapılması gerekir." ifadelerini kullandı.

TCMB Başkanı Erkan'dan 'kararlılık' vurgusu

 

TCMB’nin yeni KKM kararının ayrıntıları

 

Merkez Bankası'ndan yeni 'KKM' kararı

 

Merkez bankalarının dijital para yarışı hız kazanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gerçek26 Eylül 2023 14:30

    Bu dijital çağda, Dünya bir dijital para arayışındayken, bazı uyanıklar ellerindeki  Eski parayla yani "DOLAR" ile maddi duran varlıklarınızı alabilirler,  Aman dikkat... 

  • Ekonomist26 Eylül 2023 14:09

    Uluslararası kamu otoriteleri yani milleti temsil eden devletler iktisadi faaliyetlerinde para sistemini merkez banklarına yetkilendirmektedir. Kullanım amaçları, fonksiyonları, kayıt dışı usulsüz işlemleri ayrı konudur. Bir kaç devlet dijital paraya geçti çoğu geçiş aşamasındalar.  Şimdi devletlerin dijital paraları ve bu devletlerin  ekonomisini temsil miktarda bir dünya dijital para birimi oluşturulması gerekiyor. Bu para birimi iktisadi işlemlerde, borsası olmayan  ödeme aracı ve değer ölçme aracı olarak kullanılmalıdır. Finans sisteminde ise ayrı platformda  ülkelerin durumlarına göre Müslümanlar için faizsiz diğerler faizli için artık yeni sistemleri ülkeler aralarında oluşturmalıdır. Eğer bir anlaşma olmazsa yakında ÇİN MERKEZ BANKASI Dijital parası dünyada tüketim amaçlı günlük borsası olmadan  kullanıma sunacaktır. BU yönde geçmişte açıklamaları  oldu.     

  • Mucise Reis ;)26 Eylül 2023 11:28

     Mail bile yazdım,   okuyan anlamadı :D şimdi dijital TL bas... globalde dijital usd işlemleri yapan kripto para birimini yan dan paravandan kurdur :D devlet gayri resmi ayda resmi bu usd ör tether gibi sanal parayı sisteme soksun... Aynı biçimde yanal usd ye endeksi bu paravan şirket globalde bir çok platformda işlem görür, komisyon vb olarak iş yapar ,ülkemizdede TL fazlalıklar buraya çekilebilir. Bir nevi swap'ın arka bahçesi gibi olur... TL üzerinden avantajlı çevrimler sağlanabilir. Yani karşılıksız tl bir nevi az az buralarda çevrilebilir. Tether tarzı oluşan usd bazlı/euru bazlı sanal platformda ülkemize döviz girdisi , el atlından desteklemeler, kredi verme sistemleri farklı sistemle rile entegre olabilir. Hayal mı? iyi kötü test etmek laızm :D sağlam ekıp ile denemeler, umanlarla beyın fırtınası. Bakarsın globalde etkın olan usd karşıtı bir mecra doğar :D  .. yazıyoruz, okuyan anlamıyor maillerimizi sunumumuzu :D biz gidelim ABd ye...

  • YUSUF KALEKAPISI26 Eylül 2023 09:55

    Helal olsan RTE na ilk diz çöktüren birisi olarak ekonomi tarihine geçmiştir.Ülke ekonomik olarak batırılmış idi düzeltmeye çalışılmaktadır.kendisinin yaptıklarını mantıklı buluyorum ve destekliyorum.

  • sonheykelbukucu26 Eylül 2023 10:26

    batmanın ne olduğunu biliyon mu sen heykeltraş

  • Koinci Hanım25 Eylül 2023 23:29

    Ulkeden kacıs basladı. Londra bildigin Istanbul oldu ipini koparan Londra ya tasınıyor. Memlekette hic bir sey kalmadı. Devlet hastanelerinde artık ameliyatlara yeni yetme doktorlar giriyor. Olun deniyor yani buda Dijital koin yapacakmıs. La oglum zaten senin milli paran en kotu koinden daha better devaluasyon yıllık %375

  • Okeye donuyor Bitmek uzere25 Eylül 2023 23:27

    Allah akıl fikir versin. Ne dijital parası dalga mı geciyorsunuz. Dunya bankasınsan 800 milyon dolar almak icin 3 milyon dolar harcanır mı. Bence artık okeye donuyorsunuz bitmisti bu is fis cekikme uzere. Hani para getirecektiniz kardesim hani Batıya yakındınız falan filan fismekan? Ya kariyerinizi kurtaran Araplar olmasa issiz kalacaktınız hakkınızdaki davalar yuzunden. Size o davlar suclamalar varken kimse is vermezdi tutunuz merkez bankası baskanı oldunuz boyle baskana kim guvenir ki. Bitmisti bu ulke.

  • asena25 Eylül 2023 19:38

    tcmb başkanı bayan emekli memur sürünüyo haberiniz varmı içiniz rahatmııııııııııııııı