E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTCMB altın almıyor, ithalat rekora koşuyor ---

TCMB altın almıyor, ithalat rekora koşuyor

TCMB altın almıyor, ithalat rekora koşuyor
01 Aralık 2020 - 14:17 borsagundem.com

TCMB, Aralık’ta da yerli üretim altın almayacak. Yerli üretim altını, bankalar ya da finansal kuruluşlar satın alacak. Altın ithalatı da rekordan rekora koşuyor. Yıl sonu, 23-24 milyar dolar hesaplanan ithalat, tüm zamanların rekoru olarak anılıyor.

Türkiye’deki 18 işletme, aralıksız altın arama ve üretim faaliyeti yürütüyor. Üretilen altınlar, Türkiye’de bulunan 4 rafineride işleniyor. 

Merkez Bankası, bugüne dek üretilen yerli altının tamamını, Londra’da geçerli uluslararası altın ons fiyatı üzerinden Türk Lirası (TL) karşılığında satın aldı.

KASIM'DAN SONRA ARALIK AYINDA DA ALMAYACAK

Merkez Bankası 1 Kasım’da yerli üretim altın alımını durdurduğunu açıklamıştı. TCMB'nin Aralık’ta izleyeceği politika merak edilirken, ilgili birimlere bugün gönderilen e-postada, “cevherden üretilen standart altınlar için Aralık ayında ön alım hakkının kullanılmayacağı” belirtildi.

Altın sektörü temsilcileri de, Habertürk'ten Olcay Aydilek haberine göre, Merkez Bankası’ndan gelen e-posta’yı doğrulayarak, “Merkez Bankası, altın almayacağını ilgili birimlere iletti. İşletmeler, bu durumda Londra Metal Borsası baz alınarak, yasa gereği borsaya kote bankalar ya da finansal kuruluşlara altını satacaklar” dedi.

21.5 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

Altın ithalatı verilerinde de rekor izleniyor. Ekim ayı sonunda altın ithalatı tutarı 21.5 milyar dolara ulaştı. Yıl sonu bu rakamların 23-24 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yıl sonu için beklenen rakamlar tüm zamanların rekoru olacak. Önceki yıllarda altın ithalatı yıllık olarak 10 milyar dolar seviyesindeydi.

TÜRKİYE’NİN ALTIN MADENİ

Türkiye'nin, altın madeni potansiyeli 6 bin 500 ton dolayındayken, bunun yaklaşık bin 500 tonu rezerve dönüştürüldü. Geçen yıl altın üretiminde 38 ton üretim ile Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Bu yıl üretim hedefi ise 45 ton. 

Altın fiyatları yükselecek mi?

Borsaların gelecek yıl yükselme ihtimali

JPMorgan: Türkiye 2020'de yüzde 0.7 büyüyecek

Borsa İstanbul'da yükseliş sürüyor

OECD: Türkiye enflasyonu 2022'de tek haneye düşer

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutürk01 Aralık 2020 18:03

    İnsan yarınından korkuyorsa mümkün olduğunca birikim yapar

  • Metin01 Aralık 2020 15:23

    E Merkez almıyorsa , bu kadar altını kim alıyor. Özel kişi ve kuruluşlarda para var demek ki ithal ediyorlar. Memleket söylendiği kadar zorda değil o zaman :D 

  • MPOLAT01 Aralık 2020 17:41

    Millette para olmaz mı, oteldeki belboy bile hisse alıyor :)

  • RAMO CANCAN01 Aralık 2020 16:19

    memleket zorda derler her kesen bankalar trilyonlarca para kar edeler.zengin malı götürürler.para yokta hepimiz ve tüm aile bireylerirende lüks cep telefonları, hepimizin evleri lüks değil mi.her evde nerede ise 2 tane lüks otomobil yokmu.bugün sanatcı veya futbolcu dediklerin eskiden otomobilimi var dır.şimde çoğu 5-10 milyon dolarlık evlerde, trilyonluk otomobillerden bir kaçtane ellerinde yokmu.bırakın şu fakirlik edebiyatını.