E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTBMM'de EYT mesaisi: Görüşmeler tamamlandı---

TBMM'de EYT mesaisi: Görüşmeler tamamlandı

TBMM'de EYT mesaisi: Görüşmeler tamamlandı
28 Şubat 2023 - 18:43 borsagundem.com

Meclis Genel Kurulu'nda EYT'lilere ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri sona erdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek kanun teklifinin bu hafta yasalaşması bekleniyor.

Görüşmede neler yaşandı? 

Teklifin tümü üzerinde konuşan İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, EYT kanun teklifinin Mecliste en hızlı şekilde çıkması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirtti.

"EYT'liler bir an evvel beklediği bu emeklilikle tanışsın istiyoruz." diyen Usta, grup olarak konuşmalarını mümkün olduğu kadar kısa tutacaklarını söyledi.

Prim ödeme gün sayısının kademeli olarak artmasının kanun teklifinin en büyük eksikliği olduğunu savunan Usta, kanun teklifindeki prim gün sayısının 5 bin güne düşürülmesi için önerge verdiklerini açıkladı.

Kanun teklifine yönelik hazırlanan etki analizinde, düzenlemenin bütçeye 10 aylık yükünün hesaplandığını söyleyen Usta, İyi Parti Grubu olarak bunun 15 yıllık yük hesabını yaptıklarını dile getirdi.

Kanun çıktığında emekli olabilecek kişilerin toplam 15 yıllık yükünün 548 milyar lira olacağını belirten Usta, "Bugün EYT'li olanlar ve potansiyel EYT'lilerle birlikte bütün sistemin 15 yıllık yükü sabit fiyatlarla 883 milyar TL." dedi.

"Türk milleti algı oyunlarına gelmez, müfterilere inanmaz"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyetinin giderilmesi konusuna ilk defa 12 Haziran 2011 tarihli seçimlerde MHP'nin seçim beyannamesinde yer verildiğini, bu vaatlerinin 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2017 ve 24 Haziran 2018 seçim beyannamelerinde de yer aldığını hatırlattı. Kalaycı, "MHP'nin verdiği bir sözü daha yerine gelmektedir." dedi.

Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle istikrara kavuştuğunu belirten Kalaycı, "Bu dönemde birçok alanda tarihi adımlar atılmış, başarılar elde edilmiştir. Türkiye, bir yandan pandemi ve savaş kaynaklı ekonomik sorunlarla bir yandan terörle başarılı bir mücadele verirken diğer yandan da maruz kaldığı bölgesel ve küresel dayatmaları, ekonomik ve siyasi baskıları boşa çıkarmıştır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin "Lider ülke Türkiye"ye doğru kutlu yürüyüşünü kararlılıkla sürdüreceğini kaydeden Kalaycı, "Toplumsal mühendislik hesaplarıyla Türkiye’yi kargaşa ve kaos iklimine sokmaya, ülkemizin rotasını değiştirmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Yalanlarla, dezenformasyonla, algı operasyonlarıyla bu milletin önünü kesemezler, kutlu yürüyüşünü durduramazlar. Türk milleti algı oyunlarına gelmez, müfterilere inanmaz, adaletinden asla sapma göstermez." değerlendirmesinde bulundu.

"Deprem bütçesi yapılmalı"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, AFAD'ın raporunda bile "Çok yakında Maraş merkezli bir deprem olacak" denildiğini belirterek, "(Asrın felaketi) diyorsunuz, değil, asrın cinayeti bu." dedi.

Artçı deprem olurken inşaat yapılamayacağını savunan Paylan, "Bir daha yurttaşlarımız deprem altında kalmasın diye jeolojik araştırmalar yapıp, artçı depremlerden sonra binaları başlatmamız lazım. Ama gün var mı? Yok. 'Mayısta seçim yapacağım, martta temel atmam lazım...' Niye? 'Güç gösterisi yapacağım.' Yapmayın arkadaşlar, bu rant çarkı yurttaşlarımızı öldürdü." ifadelerini kullandı.

Bir deprem bütçesi yapılmasını öneren Paylan, bütçeden israfa giden kaynakları keserek şehirlerin depreme güvenli hale getirilmesini gerektiğini söyledi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremde ölen EYT'li insanların emekli maaşlarının hak sahiplerine bağlanmasını isteyerek, "EYT'li olup eksik primi olan ve depremde hayatını kaybedenlerin eksik primlerini devlet karşılamalıdır. Aynı şekilde iş yeri yıkılan, zarar gören esnafın da EYT prim eksiklerini devlet karşılamalı ve hemen aylık bağlamalıdır." diye konuştu.

"Önemli bir reform"

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, yasa teklifiyle bir kademeli geçiş sunulduğu şeklindeki iddiaların doğru olmadığını belirtti. Akbaşoğlu, şunları kaydetti:

"1999 yılı, 8 Eylül'den önce ve sonra olmak üzere iki farklı hukuki statü getiriyor. 9 Eylül 1999'dan önce yaş şartı yok. Bununla beraber, 9 Eylül 1999'la beraber 99'dan bugüne kadar yürürlükte olan mevzuat aynı mevzuattır. 99'daki mevzuat bugüne kadar geçerli bir mevzuattır ve o mevzuatta da emekli olabilmek için üç şart aranmaktadır. Bunlardan birincisi sigortalılık süresini doldurmak, ikincisi 5 bin ila 5 bin 975 gün arasında işe başlama tarihi itibariyle değişkenlik arz eden bir kademeli pirim günü sayısını doldurmak, üçüncü şart olarak da yaş şartını doldurmak. Dolayısıyla 3 şart yerine geldiğinde emekli olabilme hakkı elde edilebiliyor. Biz bu konuda AK Parti iktidarlarından önce mevcut bulunan üç şarttan yaş şartını tamamen ortadan kaldırıyoruz ve bugün itibarıyla 1999'dan itibaren şu ana değin yürürlükte olan mevzuata göre, kanunlara göre çalışma süresini, sigortalılık süresini ve tabi olduğu prim gün sayısını dolduran ve 1999'dan önce sigortalılık başlangıcını başlatabilen bütün çalışanlarımıza yaş şartı aranmaksızın emekli olma hakkı getiriyoruz. Dolayısıyla işin doğrusu, özü ve esası tam da budur. Bunun dışındaki değerlendirmeler hakikati asla ve kata ifade etmemektedir."

Bunun önemli bir reform olduğunu vurgulayan Akbaşoğlu, "Bu düzenleme, AK Parti'nin, Cumhur İttifakı'nın verdiği sözü pandemiye rağmen, enerji krizine rağmen, depreme rağmen, her şeye rağmen nasıl yerine getirdiğinin, 'Yaparsa AK Parti yapar, yaparsa Cumhur İttifakı yapar.' sözünün nasıl ete kemiğe büründüğünün tescilidir." yorumunu yaptı.

"EYT düzenlemesinden geri adım yok"

 

17 soru 17 cevap EYT ile ilgili merak edilen her şey

 

EYT'de yeni gelişme: Komisyon’dan geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • astor01 Mart 2023 08:06

    korku böyle bir şey demekki her şeyi yaptırıyor.ama korkunun ecele faydası yok.

  • Berk berke28 Şubat 2023 23:46

    Önce 5000 pirim günü deyip millete kredi çektirtip sonra caymak kul hakkına girmektir, madem düşünceniz vardı 5000i karıştırmasaydınız adamlar kredi çekti boşu boşuna onayla gitsin.

  • Ali28 Şubat 2023 23:15

    22 yıl dile kolay tek başına iktidardın neden şindiye kadar bekledin baceba kaç kişi bu hakkı beklerken hak etmişken bu dünyadan göçtüler allahın adaleti mahşerde sorulur .

  • Yazık28 Şubat 2023 23:02

    Demek bizi yük olarak görüyorsunuz. Kur korumalı faizcilere milyar dolar faiz ver, suriyeliye 50 milyar dolar harca. Kendi insanın yük haa.

  • vatandaş28 Şubat 2023 23:01

    doganı emekli etsinler ne bu 5 bin gün felan. 

  • Numan28 Şubat 2023 22:51

    Gene kandırıldık. Akp mhp 5 gün teklifini reddetti. Oylar chp ye gidecek.

  • Hüsnü aslan01 Mart 2023 13:59

    Arkadaşlar bu CHP den bir şey olmaz çünkü iktidara gelmek istemiyorlar her şeye karşı

  • Kamil28 Şubat 2023 23:03

    Reis 5 bin güne çevirir oyu alır.

  • Mucise Reis : )28 Şubat 2023 22:17

    Ne saçma sapan tartışıyorlar ya... biraz izledim baydı, çok düşük seviye sıfır bilgiler... Cumhur Başkanı Adayı demekki HALUK LEVENT olmalı iş iş iş diyen bir insan... siyasiler o kada rçok maaş alıp, sınırsız yetkiler vede yaptırımsız kişiler olunca zırvalamaktan bıkmıyorlar...Kademeli olacak maddeleri okudular değiştirmiyorlar vaziyet belli. Ama muhalefette şimdi çoğunluk sizde çıkartın rayına otursun, seçiğmlerde bende kademeleri kırıp çecidem mesajınınet verdi.İş sandıkda çözülecek.

  • Mucise Reis : )28 Şubat 2023 21:16

    TBMM mevlis TV yayını kemsiş :D ya demedim mi bunlar bir yayını bile beceremez :D ...Demez olsaydım. Atyık anladık su akar yolunu bulur, günlük işler bunların işleri. Demekki miladı tamamlandı. Enejıleri bitmiş. Aylarca bekle tv leri izle canlı yayınları izle yasa okunuyor meclis tv yayını muhalefet konuşunca donuyor, yayın yok :D Nasıl bir ülke olduk biz ? Neyse karar Türk Milletinin...

  • Mucise Reis : )28 Şubat 2023 20:58

    Neyi tam olarak çözdüler de EYT yi tam olarak çözebilsinler ? o kadraoda ekipde ortada yok :D kızmayın bana böyle yani.... hava civa muhabbetler, 4 satır metin bekle bekle saatlerce bekle devlet sırrı gibi saklı. Bu saate açıklanmadı ise, gece herke suyurken açıklanacak. iyi bişe olsa zaten tv ye birilei bağlanır en yüksek reyting zaatlerinde açıklardı :D demekki sorun çözülmemiş ve çözülmeyecek.çözüm beklemeyin boşa :D

  • Kaçan Grup 28 Şubat 2023 20:12

    vazgeçin. dönün bu yanlıştan, ekonomi duvara toslayacak.

  • Psiko01 Mart 2023 06:45

    Gerizekalı sg

  • Mazlum28 Şubat 2023 19:41

    5 bin gün istiyoruz

  • Vedat28 Şubat 2023 19:34

    Hadi hayırlısı olsun vatana millete

  • Akif28 Şubat 2023 19:18

    5.000 gün onaylanacak