E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiTAV’da düşük baz ve Almatı etkisi zararı sınırladı---

TAV’da düşük baz ve Almatı etkisi zararı sınırladı

TAV’da düşük baz ve Almatı etkisi zararı sınırladı
28 Temmuz 2021 - 10:53 borsagundem.com

TAV için hedef fiyatını, Ak Yatırım, 31,00 TL, İş Yatırım 32,30 TL, Yapı Kredi Yatırım 30,30 TL olarak korurken, Vakıf Yatırım 27,55 TL'den 30,26 TL'ye yükseltti.

BORSAGUNDEM.COM

TAV Havalimanları Holding A.Ş. (#TAVHL) 2021 yılı 2. Çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Borsagundem.com tarafından yapılan derlemeye göre, 39 milyon Euro net zarar açıklayan şirkette kurumlar hisse hedef fiyat beklenti ve tavsiyelerini açıkladı.

Ak Yatırım, TAV için 31,00 TL hedef fiyatını ve 'endeksin üzerinde getiri' tavsiyesini korudu.

Ak Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"TAV’ın 2Ç21 net zararı yüksek vergi gideri ile beklentimizin üzerinde gerçekleşirken, operasyonel sonuç daha iyi geldi

TAV 2Ç21’de 39 milyon Euro net zarar açıkladı. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı döneminde gerçekleşen 94 milyon Euro seviyesindeki net zarar ile karşılaştırıldığında düşük bazın da etkisiyle iyileşmeye işaret etmektedir. Bir önceki çeyrek ile karşılaştırıldığında ise,  operasyonel kardaki artışa rağmen net zarara dönülmüş olmasının ana sebebi 1Ç21’de TAV Tunus’un borcunun yeniden yapılandırılması sonrası elde edilen 109 milyon Euro’luk tek seferlik gelir ve 11 milyon Euro kur farkı gelirinin etkili olduğunu görüyoruz. 

TAV’ın 2Ç21 operasyonel performansı Mayıs ayında hisse transferi gerçekleştirilen Almati Havalimanı’nın katkısının daha yüksek olması ve yer hizmetleri şirketi Havaş’ın daha yüksek performansı sayesinde beklentileri aştı (2Ç21 FAVÖK: 28 milyon Euro, AK tahmini: EUR23 milyon Euro, konsensüs: 22 milyon Euro). Diğer taraftan vergi öncesi zarara rağmen vergi gideri oluşması bizim 25 milyon Euro olan net zarar beklentimizden daha yüksek bir net zarar oluşmasına yol açtı.

Piyasa beklentisi ile ise (-34 milyon Euro) uyumlu. 

TAV’ın beklentilerin üzerinde gerçekleşen 2Ç21 sonuçlarının hisse üzerinde olumlu tepki yapabileceğini düşünüyoruz. Ancak hisse performansının daha çok yolcu sayılarındaki toparlama trendi ile yön bulacağını düşünüyoruz.

TAV için 31,00 TL/hisse hedef fiyatımız ve ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ tavsiyemizde bir değişiklik bulunmuyor."

İş Yatırım, TAV için 32,30 TL hedef fiyatla 'al' tavsiyesini sürdürdü.

Değerlendirme şu şekilde:

"Beklentilerin üzerinde, 4Ç19’dan bu yana en yüksek çeyreksel FAVÖK TAV Havalimanları beklentilerin altında (İş Yat: ¬27mn net zarar  Piyasa: ¬34mn net zarar), ancak 2Ç20’deki kaydedilen 94 milyon ¬ net zarar rakamına kıyasla çok daha iyi 2Ç21’de 39 milyon ¬ net zarar rakamı açıkladı. Düşük baz yılı etkisi, aşılamanın hızlanmasıyla başlayan normalleşme ve Mayıs ayında Almati Havaalanının portföye dahil olması yıllık bazdaki iyileşmenin önde gelen nedenleri olarak öne çıkıyor. 2Ç21’de operasyonel performansın çok daha iyi olmasına rağmen çeyrek bazda net kardaki gerileme 1Ç21’de Tunus Havaalanı borç yapılandırmasıyla ilişkili bir defaya mahsus kaydedilen 109 milyon ¬  gelirin net kar rakamına yüksek katkısından kaynaklanmaktadır. 2Ç21 net kar tahminindeki sapma ise operasyonel dışı kalemlerden kaynaklanmaktadır. Şirketin 2Ç21 net satış gelirleri beklentilerin %11 altında ancak yıllık bazda dört katından fazla artış göstererek 95 milyon ¬ olarak gerçekleşti. 2Ç21 FAVÖK ise beklentilerin oldukça üzerinde ( İş Yat. ¬20mn Piyasa: ¬22mn) 28 milyon ¬ olarak gerçekleşti. FAVÖK rakamı 2Ç20’de negatif 26 milyon ¬, 1Ç21’de ise negatif 4 milyon ¬ idi. TAVHL’ın beklentinin üzerinde gerçekleşen FAVÖK rakamına olumlu piyasa tepkisi olabileceğini düşünüyoruz.

Son Çeyrekte Öne Çıkanlar

Pandemi başlangıcından bu yana en yüksek ciro Düşük baz yılı etkisi,  aşılamanın hızlanmasıyla başlayan yolcu talebindeki toparlanma ve Mayıs ayında Almati Havaalanının portföye dahil olmasıyla 2Ç21’de TAV’ın konsolide satış gelirleri yıllık bazda dört katından fazla artışla 95 milyon ¬’ya yükseldi. 2Ç21’de 19,5 milyon ¬ katkısı ile Almatı Havaalanı TAV’ın pekiştirilmiş cirosunun %20’sini oluşturdu. Haziran’ın ilk haftası Türkiye- Almanya, Haziran’ın son haftası Türkiye Rusya seyahat yasağının kaldırılması Haziran ayında kısmen yolcu trafiğini olumlu etkilerken asıl etkinin Temmuz ayı ve sonrasında olması beklenmekte.  Hâlihazırda Türkiye Havalimanları Rus, Alman, Ukrayna ve Polonyalı turistleri ağırlamakta ve bu TAV’ın dış hat yolcu sayısının %65’ini oluşturmaktadır. TAV’ın 2Ç21’de Almati dâhil cirosu, 2Ç19 cirosunun %51’ine denk gelmektedir.

Pandemi başlangıcından bu yana operasyonel olarak en iyi çeyrek 2Ç21’deki 22,5 milyon ¬ ortalama aylık nakit faaliyet gideri hacimdeki toparlanma ve Almatı katkısı nedeniyle 2Ç20’deki 16.4 milyon ¬ ve 1Ç21’deki 21.4 milyon ¬’nun üzerinde ancak 2Ç19’daki 36.4 milyon ¬’nun altında kaldı. 2Ç21’de Almati Havaalanı dışarıda bırakıldığında ise aylık nakit faaliyet gideri 17,8 milyon ¬ oluyor. Almati’nin 2Ç21’e iki aylık 5.5 milyon ¬ FAVÖK katkısı, TAV’ın konsolide FAVÖK rakamında %20 pay alıyor.

Net borç pozisyonunda artış Net borç pozisyonu 1Ç21’deki 811 milyon ¬  ‘dan Almati Havalimanı’nın %85 hisse satın alımı için ödenen 281 milyon ¬ nedeniyle 2Ç21’de 1.12 milyar ¬’ya yükseldi.

Görünüm

Şirket 2021 yılına ilişkin öngörü paylaşmadı 2Ç21 yatırımcı ilişkileri sunumunda TAV 2021 yılına ilişkin öngörü paylaşmadı. TAV’ın toplam yolcu sayısının 2020’de 27 milyondan 2021’de 42.6 milyona artacağını öngörüyoruz. 2021 yılı için aşılanmadaki hızlanmayla birlikte yolcu sayısındaki toparlanma ve Almati Havaalanı katkısı ile TAV’ın 451 milyon ¬ satış geliri (yıllık bazda %50 artış) ve 76 milyon ¬ FAVÖK (yıllık bazda üç kat artış) elde edeceğini tahmin ediyoruz. Şirketin 2020’deki 285 milyon ¬ net zarar rakamına kıyasla 2021’de 25 milyon ¬  net zarar rakamı kaydedeceğini hesaplıyoruz.  "

Vakıf Yatırım, TAV için hedef fiyatını 27,55 TL'den 30,26 TL’ye yükseltirken, 'al' tavsiyesini korudu.

Vakıf Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"(=) TAV Havalimanları Holding (TAVHL): Şirket, 2Ç21 döneminde beklentimizin (262 mn TL net zarar) ve piyasa tahminlerinin (306 mn TL net zarar) üzerinde, 332 mn TL net zarar ile tamamladı. 2Ç20 dönemini ise şirket 694 mn TL net zararla tamamlamıştı. Seyahat kısıtlamalarının kademeli olarak kalkmasına bağlı olarak şirketin havalimanlarındaki yolcu trafiğinde toparlanma ile ciro hızla iyileşirken, Mayıs 2021 itibariyle konsolide edilmeye başlayan Almatı Havalimanı da cirodaki büyümeyi destekledi. 2Ç21 döneminde TAV’ın cirosu, beklentilere paralel, yıllık üç katın üzerinde artışla 941 mn TL’ye ulaştı. FAVÖK tarafında ise Almatı Havalimanının katkısı ve devam eden maliyet kontrolü uygulamaları sonucunda, beklentiler aşılırken, 264 mn TL FAVÖK (2Ç20: 130 mn TL negatif FAVÖK) elde edildi. Yorum: Havalimanı yolcu trafiğinde, normalleşme döneminin pozitif etkilerini yansıtan 2Ç21 finansallarının fiyatlandığını düşünüyoruz. Son bir ayda ise etkisini artıran delta varyantına ilişkin endişelerle şirket hisseleri endeksin %11 altında performans sergiledi.

Delta varyantının, seyahat kısıtlamaları üzerindeki etkisine göre şirketin 3Ç21 finansallarının şekilleneceğini düşünmekle birlikte,  havalimanlarındaki trafiğin toparlanmasının finansallara yansımasının hızlı olması, Almatı Havalimanının pozitif katkılarının görülmesi ve etkin maliyet kontrolünün operasyonel performansa verdiği desteği de göz önüne alarak, TAV için 27,55 TL’lik hisse başı fiyat hedefimizi 30,26 TL seviyesine yükseltiyoruz. Kısa vadeli “Endeksin Üzerinde Getiri” ve uzun vadeli “AL” önerilerimizi ise koruyoruz."

Yapı Kredi Yatırım, TAV için 30,30 TL hedef fiyatını ve 'tut'  tavsiyesini korudu.

Yapı Kredi Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"TAVHL - 2Ç21 Finansal Sonuçlar: Almatı zararı azalttı

2Ç21 Sonuçları

TAV, 2Ç21 UFRS finansallarında 39 milyon euro net zarar açıkladı.

Piyasa beklentisi 34 milyon euro zarar, bizim beklentimiz ise şirketin 45 milyon euro zarar açıklayacağı yönündeydi. Sonuçlar, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüksek büyüme ve iyileşmeler gösterse de, bunun gerisinde en temel neden geçen yılın düşük bazı olurken, bu sene ilk defa konsolidasyona tabi tutulmaya başlanılan Almatı / Kazakistan operasyonları da sonuçlardaki yıllık iyileşmede önemli rol oynadı.

Nisan-Mayıs ayındaki kapamalar nedeniyle sonraki çeyrekler için sınırlı derecede gösterge niteliğinde olan 2Ç21 sonuçlarına piyasa tepkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz.

Özet Görüşümüz TAV'ın 2Ç21 sonuçları, hisse hakkındaki mevcut ihtiyatlı görüşümüzü köklü değiştirmemizi gerektiren bir husus barındırmamaktadır ve 2Ç19'a göre zayıflık, yolcu kısıtlamaları dikkate alındığında anlaşılabilir boyuttadır. CEO Sani Şener sonuçların ardından yaptığı açıklamada Temmuz ayı kesinleşmemiş yolcu verilerinin güçlü olduğunu ifade etmiştir ki, bu da yılın ikinci yarısının şirket açısından, artan baz etkisine rağmen daha olumlu geçeceği yönündeki varsayımımızı doğrulamaktadır. Öte yandan, hisse performansı açısından piyasada yakın vadede en birincil gündem, Tunus'ta yaşanan siyasi gelişmeler olacaktır. 2Ç21 sonuçları ışığında Hisse başı 30,3 TL hedef fiyatla TUT önerimizi şimdilik koruyoruz."

Tunus krizi Tav hisselerini de vurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)