E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTartışmalar ABD borsasını vurdu, Çin mutlu oldu---

Tartışmalar ABD borsasını vurdu, Çin mutlu oldu

Tartışmalar ABD borsasını vurdu, Çin mutlu oldu
30 Eylül 2020 - 10:07 borsagundem.com

ABD’de başkanlık için yarışan Biden ve Trump’ın ilk televizyon tartışmaları sonrasında ortaya koydukları tablo Wall Street vadelilerini düşürdü. Çin borsaları ise iyimser ekonomik verilerle yükseldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanlık Seçimleri’nde kaotik geçen ilk televizyon tartışmasının ardından Wall Street vadeli endeksleri düşüş gösterirken korona virüs sonrası ekonomik toparlanmaya ilişkin yeni olumlu işaretler alan Çin hisseleri yükselişe geçti.

Çin’in Şangay Bileşik Endeksi ve Şenzen CSI 300 Endeksi çarşamba günü %0,5 yükselirken Hong-Kong borsası %1,2 tırmandı.

Ancak, ABD’de S&P 500 hisse senetleri erken dönem kazanımları yüzde 0,5’ten daha düşük bir seviyede sildi ve yatırımcılar ABD Başkanı Donald Trump ile Demokrat rakibi Joe Biden arasında zaman zaman sözlü bir kavgaya dönüşen 90 dakikalık bir tartışmayı değerlendirdi.

Televizyon tartışmaları sırasında Trump’a seçimlerin sonuçlarına saygı duyup duymadığı sorulduğunda, ABD Başkanı bunun yerine seçmen sahtekarlığı iddialarını yineledi. İhtilaflı bir seçim endişesi, "korku göstergesi" olarak da bilinen piyasa oynaklığı (volatilite) endeksi VIX’e bağlı vadelileri artırdı ve yatırımcıların endişelerini işaret etti.

Financial Times’ın haberine göre televizyon tartışması öncesinde Invesco'nun Baş Küresel Piyasa Stratejisti Kristina Hooper, "Piyasalar zaten bol çekişmeli bir seçimden endişe ediyor. Seçimden önceki haftalarda borsada volatilite ve kısa vadeli borsa satışlarını bekliyorum" dedi.

ABD seçimlerindeki karmaşa yatırımcıları savunmasız bıraktı

Çin borsalarında yükseliş

Çin hisse senetleri, Eylül ayındaki üretim faaliyetinin ekonomistlerin beklentilerinden daha iyi olduğunu göstermesinin ardından yükseldi. Kovid-19 salgınının başlamasından bu yana ilk kez yeni ihracat siparişleri de arttı.

Citigruop’un Kıdemli Çin Ekonomisti Xiangrong Yu, iyimser veriler ekonominin ivme kazandığını ve bu gelişimini büyük olasılıkla dördüncü çeyreğe sarkacağını gösterdiğini belirtti. Yu, “İhracat esnekliği, büyük ekonomilerde faaliyetleri yeniden canlandırma ve teşvik etkisi yaratmaya devam edebilir” ifadelerinde bulundu.

Asya-Pasifik borsalarında ise Japonya’nın TOPIX endeksi %1,4, Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi %1,9 düştü.

Yuan güç topluyor

Küresel para birimlerinde ise Çin’in resmi para birimi yan 2008 yılındaki küresel mali krizden bu yana en iyi çeyreğini geçirme yolunda. Yuan çarşamba günü dolar karşısında %0,1 oranında değer kazarak 6,8104 dolardan işlem gördü. Yatırımcıların Çin’in anakarasındaki hisse senetleri ve fonları tercih etmesiyle yuan dolar karşısında geçtiğimiz üç ayda %3,6 oranında değer kazandı.

Biden'dan Trump'a hakaret yağmuru

 

Borsalar ABD seçimlerine endekslendi

 

Borsa İstanbul güne moralli başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie30 Eylül 2020 10:56

    Biden reyiz resmen Trump'ı sersemletti. Şu an oy oranları Biden reyiz %65, bay Trump %35. Bay Trump baraj altı bile kalabilir.