E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTarlasında petrol bulan çiftçiye servet teklifi---

Tarlasında petrol bulan çiftçiye servet teklifi

Tarlasında petrol bulan çiftçiye servet teklifi
02 Ekim 2022 - 09:55 borsagundem.com

Manisalı çiftçi Mustafa Yüksel'in başına adeta talih kuşu kondu. Geçtiğimiz yıl arazisinde bulduğu sıvının kaliteli petrol olduğu ortaya çıkan Yüksel'in arazisine 50 milyon dolar (925 milyon lira) teklif edildi

Manisa'nın Salihli ilçesi kırsal Yağbasan Mahallesi'nde geçtiğimiz 29 Mayıs'ta Mustafa Yüksel'e (40) ait zeytin tarlasında yangın çıktı. Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine itfaiye ve jandarma ekipleri geldi. İtfaiye ekipleri yangına suyla müdahale etti.

Ancak ham petrolün yandığı alana su sıkılınca yangın daha da alevlendi. Sabah'tan Ceyhan Torlak'ın haberine göre itfaiye ekipleri otların tutuştuğu alanı söndürdü ancak ham petrol ile dolu olan çukurlar 1.5 saat boyunca yandıktan sonra kendi kendine söndü. Türkiye Petrolleri ekibi inceleme yapmak üzere olay yerinden bir numune aldı.

TPAO tarafından alınan numune sonuçlarına göre sondajdan gelen siyah sıvının çok kaliteli petrol olduğu belirlendi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğüne Manisa'daki 15 bin 154 hektarlık alan için 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı verildi.

İLK KAZMA YILBAŞINDA VURULACAK

TPAO yetkilileri siyah sıvının çok kaliteli petrol çıkmasının ardından harekete geçti. Birkaç gün önce araziye gelen TPAO Adıyaman Bölge Müdürlüğü ekipleri rezerv çalışması için sondaj kuyusu açılacak yeri tespit etti. Tarlanın ortasında belirlenen yeni yere sondaj kuyusu açmak için ilk kazma yılbaşında vurulacak. Rezerv tespitinin ardından 2023'te petrol çıkarmaya başlanabileceği belirtildi. Tarlasında petrol bulunan Mustafa Yüksel'in de başına talih kuşu konmuş oldu.

TARLA SAHİBİ KONUŞTU

Son gelişmelerle ilgili konuşan tarla sahibi Mustafa Yüksel, "Birkaç gün önce TPAO Adıyaman Bölge Müdürlüğü'nden geldiler. Rezerv tespiti için sondaj kuyusu açılacak noktayı belirlediler. Yılbaşına sondaj kuyusunu açıp çalışmalara başlayacaklar. Sondaj sırasında petrol oranına bakacaklar. Tarlamdaki petrol rezervinden ümitli olduklarını söylediler. Onlar için tekrar bir numune çıkardım. O numuneyi de inceleyecekler" diye konuştu.

ADANA'DAKİ PETROLDEN DAHA KALİTELİ

TPAO yetkililerinin Manisa'daki petrolün Adana'daki petrolden daha kaliteli olduğunu söylediğini belirten Yüksel, "Adana'daki biraz daha suluymuş. Buradaki petrol tam anlamıyla oluşmuş. Arazimin neresini kazarsanız kazın 200 metre derinlikten petrol çıkıyor. O yüzden orta kesimden çalışma yapacaklar" dedi.

MAHALLEMİZE GELİP GİDENLER ARTTI

Haberlerden sonra Yağbasan Mahallesi'ne gelip gidenlerin arttığına dikkat çeken Yüksel, "Mahallemizden arazi satın almak isteyenler arttı. Benim tarlamı da almak isteyenler oldu. Tarlama bir işadamı talip oldu. 50 milyon dolar teklifte bulundu. Petrol garantisi vermemi istedi. TPAO yetkililerinin rezerv tespit çalışması tamamlandıktan sonra işadamı ile anlaşmak için yeniden oturup konuşacağız" dedi.

Petrol bulduk iddiası Tüpraş ve Petkim’i uçurdu

 

Avustralyalı şirket Diyarbakır'da petrol buldu!

 

Su ararken petrol buldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )03 Ekim 2022 07:57

    Geçmişte okuduğum bilgiler vardı. Genel kültür. A) Özel arazide petrol çıktığında devlet kamulaştırma yapabilir, yani uzun yıllar çıkartırım petroli, kullanırım ülke için stratejik bir avantaj diyebilir... B) kamulaştıma yapmaz ciddi yatırım unsurlarını karşılama durumu yoktur. Ucu ucuna karşılar kar azdır vb. Bu durumda Arazi sahibi, özel bir firma yada kişi/kişiler ile anlaşıp üretim hattı kurabilir. Burada devletin ilk bakış açısı ve resmi izinlerden sonra olacak iş bu. Tarla sahibi bu haklarını iyi kötü aramış.Teklif doğrudur yanlıştır bilemem, kendi özel yaşantısı. Araziyi kirayada özel sektöre verebilir. Ciddi anlaşma kontrat kurması, uzun yıllar çıkandan hak alması daha mantıklı. Kamu adımı atsın, arazi sahibi adımı öyle atabilir, şuan orada bişi yok

  • Bik03 Ekim 2022 07:45

    Tarla sahibinin söyledikleri ciddiye alınmamalı, TPAO yetkililerinin yapacakları açıklama beklenmeli. Yerin altından su da çıksa petrol de çıksa sahibi devlettir.

  • KARA BORSA03 Ekim 2022 01:37

    Türkiye deprem bölgesi,fay kırıkalrı nedeni le zengin petrol yatakları oluşamıyor,su testisinin kırlması gibi,rezervuar oluşamıyor,o pterolde büyük olasıkla,boru hattından kaynaklanan kaçaktır

  • KARA BORSA03 Ekim 2022 01:33

    yer altı kaynaklarını kullanım hakkı  devletindir,ne çıkarsa çıksın,yanılmıyorsam 26 metreden sonra çıkansu bie devletin,(meterede yanılmış olabilirim 26 veya 36 metre)bu çifçinin arazizi  rayiç bedeli üzerinden,kamulaşatırılır

  • şahin kuş 02 Ekim 2022 20:18

    NATO boru hattını delmiş petrol çıktı hikayesi yapılıyor. burası Arabistan ı 200 metreden petrol çıkacak, birde yeraltı kaynakları devletidir, arazi sahibi sadece kamulaştırma bedeli alır

  • Hasan02 Ekim 2022 19:58

    Yağ basan mahallesi. :) Yıllarca petrolü yağ sanmış Anadolu insanı

  • FİNANS DÜNYASI02 Ekim 2022 17:04

    Mülk sahibi ortalığı bulandırmak için böyle söylemiş.kim senin arsana 50 milyor dolar verir.sallama bence.toprak altındaki tüm zenginlikler devletindir devlet kamulaştırır ama toprak üstü ekilen bililen değerler mülk sahibinindir devlet onlara karışamaz.

  • Ali02 Ekim 2022 16:09

    Toprağın altı devletin üstü tapu sahibinindir. Bu haber bana asparagas geldi. Kamulaştırır geçerler.

  • Yorum02 Ekim 2022 17:15

    O öyle değil o üst kullanım sahanın tapusunu elinde bulunduran adama arsasının raiç bedelini hesaplarken karpuz bostanı olarak hesaplayamazsın o petrolden önceydi petrol olması işleri değiştirir kaldı ki adam satmak istemezse satmaz gider Bi petrol firmasıyla anlaşır ruhsat alır kendi çıkarır beli Bi oranla ortak olur veya beli bir komisyonla kiraya verir

  • M.G.02 Ekim 2022 15:38

    Yahu araplara kızarız topraklarını satıyorlar diye. Bizim de zihniyet olarak onlardan farkımız yok. Tek farkımız topraklarımızdan petrol çıkmıyor oluşu. O da olunca hemen masaya oturma derdindeyiz. Petrol ülkesi olsak filistinden farkımız olmaz.

  • cevdet02 Ekim 2022 15:23

    Acele kamulaştırma kararı alınır, yasa gereği.  tapuda gösterilen fiyattan mülk sahibene ödeme yapılır, bir de üzerine vergi istenir. vergi payı kesintisi yapıldıktan sonra net miktar çıkar.  ayrıca konum adana olması ,orada başka boru hatları mevcut oradan sızma da olabilir. 

  • MUHALET KUŞUÖTMEZ02 Ekim 2022 14:01

    Bence salliyorsun. garimenkul kimin olur ise olsun yer altı ve yer üstündeki tüm madenler devletin malıdır.o işadamı dediğin kişi nasıl oluyor da senin tarlanı almaya kalkıyor bence iyice sallıyorsun.

  • Aliveli02 Ekim 2022 13:50

    Çokta bokunu cikartirsa gider adam yan tarladan vurur sondajı alır ozan petrolden pay

  • e.t02 Ekim 2022 12:15

    aptal değilse net fiyata satmasın. petrole endeksleyip ortaklık payı alsın

  • ismail02 Ekim 2022 12:14

    Niye kuyu hemen açılmıyor yılbaşı bekleniyor ondan sonra açılacak 2023 de çıkarılacak ?

  • Tarlam olsaydı orda :)02 Ekim 2022 12:02

    Bu zamana kadar niye bulunmamış.. Manisa ege bölgesinde.. yanında ki tarlalar da sondaja başlar..

  • baran02 Ekim 2022 11:55

    Aman chp duymasın Zeytin ağaçlarını bahane edip petrol metrol çıkarttırmaz.

  • doncu02 Ekim 2022 13:58

    petron rezervi azsa 3-5 yılda biter. zeytin ağacı 1000 yıl yaşıyor

  • E.g.02 Ekim 2022 11:17

    PARANIN YANINDA ÇIKARILACAK PETROLÜN EN AZ % 20 SİNİ TALEP ETMELİ