E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTarımsal toprak kiralama dönemi---

Tarımsal toprak kiralama dönemi

Tarımsal toprak kiralama dönemi
10 Aralık 2014 - 04:40 borsagundem.com

Sudan'dan toprak kiralamayla ilgili anlaşmanın bir-iki ay içinde Meclis'ten geçmesi bekleniyor

Tarihinde ilk kez tarımsal toprak kiralaması yapan Türkiye, başka ülkelerde de arayışta.

Önümüzdeki bir-iki ay içinde Sudan’dan toprak kiralamayla ilgili anlaşmanın meclisten geçmesi planlanıyor. Bu tarihten sonra ise Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) aracılığıyla diğer alternatifler değerlendirilmeye başlanacak. Sudan’dan 99 yıllığına kiralanması planlanan tarım arazileri için iki ülke arasında Mayıs ayında anlaşma imzalandı. Geçen yıl başlayan hazırlıkların sonunda yapılan anlaşmaya göre, 780 bin dönümlük arazi Türklere ve Türk yatırımcılara açılacak. Çalışmanın ilk adımı olarak 12 bin 500 hektar arazi üzerinde pilot çiftlik kurulacak. Türkiye’nin kiralacağı arazilerde çalışacak Sudanlılar için tarım ve hayvancılık gibi eğitimler bu çiftlik üzerinden yürütülecek. 

TROPİKAL MEYVE ÜRETİMİ

Afrika’da Türk üreticiler eliyle yetiştirilen ürünlerin Avrupa’nın dışında Orta Doğu ve Afrika pazarında da satılması; ayrıca Türkiye pazarına girmesi planlanıyor. Sudan’da  yetiştirilebilecek ürün grupları için de bürokrasi çalışmalarını tamamladı. Buna göre söz konusu arazilerde yetiştirilmesine öncelik verilecek ürün grupları, tropikal meyveler, susam ve pamuk olarak belirlendi.  En fazla susam yetiştiren ülkelerin başında Sudan’ın geldiğini belirten bürokratlar, pamuk konusunda da bu ülkenin avantajlı olduğunu ifade ediyor. Bunun dışında hububat tohumculuğu, hayvancılık ve tavukçuluk da öne çıkan seçenekler olarak değerlendiriliyor.
Sudan’da tarımın resmi olarak başlaması için bu ülkeyle imzalanan anlaşmanın TBMM’den geçmesi bekleniyor. Bütçenin yasalaşmasından sonra anlaşmanın mecliste gündeme alınması öngörülüyor. Bu tarihten sonra da, Sudan’da üretim yapmak isteyen özel sektör firmaları için aranan koşullar açıklanacak. Sudan’ı bir başlangıç kabul eden bürokrasi “Sudan lotomotif olacak. Balkanlar, Romanya, Bulgaristan tüm alternatiflere bakılacak, farklı ülkeleri de artık mercek altına almaya başladık” görüşünü dile getiriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)