E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTarımda 150 milyar dolarlık hamle---

Tarımda 150 milyar dolarlık hamle

Tarımda 150 milyar dolarlık hamle
29 Ağustos 2018 - 08:14 borsagundem.com

Tarımda 150 milyar dolar hedefi için çalışmalar devam ederken, tarımsal varlıklar ve çiftlik hayvanlarını korumaya almak için 30 milyar liralık sigorta yapıldı.

Hükümet, 2023 yılında 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya ulaşmak için tüm imkânları sunarken, tarımsal varlıklar ve çiftlik hayvanlarını korumaya almak için 30 milyar liralık sigortayapıldı. Bu kapsamda Türkiye kaliteli üretimle tarım ve hayvancılıkta katma değeri yüksek bir üretim ve pazarlama üssü haline getirilerek, tarımsal altyapı, üretim kapasitesi ve teknolojiye yönelik yatırımlar desteklenecek.

Hükümet, 2023 yılında 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya ulaşmak için tüm imkânları sunarken, tarımsal varlıklar ve çiftlik hayvanlarını korumaya almak için 30 milyar liralık sigorta yapıldı. AK Parti ekonomi yönetimince hazırlanan "Tarım ve Hayvancılık" başlıklı raporda sektördeki 6 önemli hamleye vurgu yapıldı. 

Bu kapsamda Türkiye kaliteli üretimle tarım ve hayvancılıkta katma değeri yüksek bir üretim ve pazarlama üssü haline getirilecek. Ekolojik, lojistik, finansal tüm imkânlar kullanılacak. Tarımsal altyapı, üretim kapasitesi ve teknolojiye yönelik yatırımlar desteklenecek. Üretici gelirlerinin yükseltilmesi, kırsal alanların kalkındırılması amacıyla yeni projeler yaşama geçirilecek. Yeni dönemde sigortalı çiftçi sayısı artacak. Yeni projeler ile uygun kredilerle üretimin artmasına destek verilecek.

TARIMSAL DESTEKLER ARTACAK

Tarımsal destekler ve yatırımlarla tarım sektörünün daha güçlü ve dinamik bir yapıya kavuşması sağlanacak. Sektörün uluslar arası rekabet gücü artırılacak.

40 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Tarımsal ihracatı 40 milyar dolara çıkaracağız. Türkiye'nin kaliteli üretimle tarım ve hayvancılıkta katma değeri yüksek bir üretim-pazarlama üssü olması temel strateji olacak.

VERGİSEL ENGELLER KALKACAK

Küçük çiftçilerin ürettiği ürünleri tüketiciye doğrudan satışında, vergisel düzenlemelerden kaynaklanan engeller kalkacak.

ÇİFTÇİYE ÇİFTE KORUMA

Çiftçilerin hem ekonomik hem de sosyal hayatlarını iyileştirici adımlar sürecek. Yaklaşık 5.5 milyon kişiye istihdam sağlayan tarım sektöründe sigorta destekleri sürecek. Devlet çiftçinin priminin yarısını karşılamaya devam edecek.

İLERİ TEKNOLOJİYE DAYALI ÜRETİM

Tarımda katma değeri yüksek, ileri teknolojiye dayalı bir üretim modeli esas alınacak. Planlı tarım ve hayvancılık için gerekli yapısal dönüşümler hayata geçirilecek.

ÜRETİCİNİN DE GELİRİ ARTACAK

Sektördeki yapısal sorunlar çözülecek. Üretici gelirleri yükselecek, kırsal alanların kaldırılmasına yönelik projeler kesintisiz sürecek. Vatandaşların sağlıklı ve güvenli gıda maddelerine ulaşması kolaylaşacak.

103 MİLYARLIK HİBE

AK Parti iktidarı döneminde çiftçilere verilen nakit hibe tarımsal destek toplamı 103 milyar liraya ulaştı. Yine aynı dönemde 8.2 milyar liralık mazot destekleme ödemesi yapıldı.

FAİZ DESTEĞİ DEVAM EDİYOR 

Çiftçilerin tarımsal üretime yönelik finansman ihtiyacını uygun koşullarda sağlayabilmesi amacıyla faiz desteği sürüyor. Uygulamadan yararlanan çiftçi sayısı 838 bine ulaştı.

30 MİLYARLIK SİGORTA YAPILDI

Tarım Sigortaları Havuzu sistemiyle sektörü tehdit eden riskler teminat altına alındı. Geçen yıl itibariyle yaklaşık 30 milyar liralık tarımsal varlık ve çiftlik hayvanı sigortalandı.

TARIMA DAYALI İHTİSAS BÖLGELERİ

Türkiye genelinde tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri geliştirilecek. Hem mikro düzeyde tarım ve sanayi entegrasyonunu güçlendirecek hem de makro anlamda tarımsal sanayi faaliyetlerinin Türkiye ekonomisi içerisindeki payı arttırılacak.

ÖRNEK ÇİFTLİK YATIRIMLARI

Sudan'da 780 bin 500 hektarlık arazi kiralanırken, burada yetişecek kanola, pamuk, yağlı tohum ürünleri, avakado, mango ve ananas gibi ürünlerin Türkiye pazarında daha düşük ücretle temin edilebilmesi amaçlanıyor. Şirket merkezinin örnek çiftlik arazileri Sudan tarafından teslim alınacak ve örnek çiftlik yatırımları başlatılacak, Türk özel sektör firmaları Sudan tarım alanında yatırım yapmaya davet edilecek. (Sabah)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet şatirgil30 Ağustos 2018 17:37

    bızler zırat bankasindan kıradi almak için nasıl mücadele edıyoruz kimler bilir ne kadar zorluk çekiyoruz kime derdimizi anlatacağız

  • GANİ BİLMEYEN30 Ağustos 2018 11:14

    SADECE PALAVRA SIKILIYOR DAHA 2 GÜN ÖNCE ÇİFTÇİDE LİMON 1.5TL MARKETTE 8 TL KİLOSU ARADAKİ FARKI BULAMAYAN Bİ BAKAN VAR DEVLETİ YÖNETENLER ÇİFTÇİ ÜRÜNÜNÜ KİME SATTI KAÇ TL SATTI ALAN KİME SATIYOR KİMDE NEKADAR MAL VAR TAKİP ETSE KİM TARLASINI EKİP MAHSUL ÇIKARIP SATIYOR TAKİP ETMEDEN TEŞVİK VERİLİYOR DÜZEN BOZUK MEVCUT İKTİDARINDA DÜZELTMEYE HİÇ NİYETİ YOK

  • Gelde uzulme29 Ağustos 2018 18:40

    Bu memleketin topraklari islenmediginden dolayi cöl olmus koylerde insan kalmamis buna Ragmen Sen git afrikada toprak kirala bu basil ihanettir bu memlekete

  • Aydın lı çiftçi Mehmet 29 Ağustos 2018 16:21

    DESTEk veriyorlarmış sadaka verir gibi adamın mazot gideri yıllık 50000 tl bunlar veriyor 4000 tl rezillik çiftçi battı ALLAH rahmet eylesin

  • misafir29 Ağustos 2018 15:15

    SUDANDAN BAŞKA ULKERLERDE ARAŞTIRILSIN, SUDAN YETMEZ KOCA TÜRKİYEYE.

  • t29 Ağustos 2018 13:14

    tünaydın

  • realist29 Ağustos 2018 12:35

    Liyakata önem vermeyen bir anlayışla ülke yönetilirse, istediğiniz kadar para dağıtılsın. sonuç fiyasko ile biter.Düşünün. tıb dokturu, tarım bakanı, veteriner, bitki yetiştirmede sorumlu üst düzey yönetici oluyor.sonucu anlatmaya gerek yok.

  • vatandaş29 Ağustos 2018 12:32

    Sahi hatırlarmısınız. daha önce de 135 milyar TL, televizyonlarda canlı yayında bizzat C. Başkanı tarafından ekonomiye can suyu kapsamında dağıtılmıştı. Sonuç ne oldu. Fiyasko. Dağıtılan paraların akibeti bilinmiyor. Bunun da ondan farkı olmayacaktır. umarın yanılırım.

  • Sefer osman 29 Ağustos 2018 12:25

    Hep masallar masallar. Allahtan inananı var.

  • :D29 Ağustos 2018 11:47

    ya hıcam he ryıl bir proje ile olmaz bu işler... her yıl aynı muhabbetler. adam gibi koyenstitüsü yap yahu. somut bit adım yap yahu... köylü cahil. yeniliklerden haberi yok. tarım ürünlerine veriyor ilecı yurtdışında gumrukden donuyor. neden ? cahil yahuu bilgisiz.. öğret çiftçiye... bir sürü ünili işsiz var tarımcı... al işe gönder köylere.... köye yaşasın herkese gorev 10 koyde toplantı yapsın her hafta muhtarla. ne bilim sorunları yada üretielcek ürünleri tesbit edim ilçeler illerde karar bağlansın.. sonra boş arsalar güneş enerjisine yada bağcılık işlerine, çam kozaklarına attım kestane fidanlarına ne bilim araştırma sonucuna göre şekillensin... yahu bunu koca devlet bakanları yapamıyomu ? boş boş muhabbetlerde bıkmadınız mı? cumhuriye tilk kurulduğnda savaşmayaı bilmeyen savaşmış cephede, çiftçi olmayan çiftçi olmuş koyunda, fabrika bilmeyen fabrika açmış işçi olmuş vb.. vb.. halkda bu kabiliyet mevcut... yonetiiciler Ankaradan çıkın biraz..

  • AA29 Ağustos 2018 19:54

    ARAPÇA YADA OSMANLICA YAZMASIMI LAZIM. ÖYLEMİ ANLIYORSUN SEN

  • AA29 Ağustos 2018 14:28

    yazdığından hiç bir cümle anlaşılmıyor. Göndermeden önce bir okusan.

  • EBU AZAD 29 Ağustos 2018 09:21

    önce her şeyi tarumar et sonra tarumar ettiğin ne varsa akla hayala gelmiyecek rakamları harcıyarak yapacağını söyle allah beterinden korusun ellerini nereye atsalar iflah olmaz durumdayız

  • Bika29 Ağustos 2018 08:46

    Tarım ve hayvancılıkta gelinen son nokta ortada, Brezilya'dan kurban için getirilen sığırlar şarbonlu çıkıyor. "Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz."

  • AhmetK29 Ağustos 2018 14:36

    ya tabikii o sektörden gelse iyi ama yönetici başka sektörden de olabilir. o vizyon belirleyen,yön gösterendir.Bu 657 kamu güvencesi olunca, alttaki bürokratların hiç umrunda olmuyor. Bu onların işi. 657 kamu rejimi kaldırılmalı, ödül ve ceza sistemi etkin hale getirilmeli.

  • ANLAYANA29 Ağustos 2018 12:38

    Buna da şühkür etmek gerekir !. Tıp dokturunu tarım ve hayvancılık bakanı yaparsan sonu bu olur. hani liyakata önem verilecekti. Bol bol laf.Gerçekten işi Allaha bırakmışlar. (6)