E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTarım dışı istihdam verisi piyasaların takibinde---

Tarım dışı istihdam verisi piyasaların takibinde

Tarım dışı istihdam verisi piyasaların takibinde
06 Ağustos 2021 - 08:27 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, bugün açıklanacak olan TDI (Tarım Dışı İstihdam) verisinin Fed ve piyasaların açısından önemi aktarılıyor.

Data akışı bakımından sakin bir günü geride bıraktık. Bu noktada iki gelişmenin ön plana çıktığını söyleyebiliriz:

1. İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararını açıkladı ve piyasa beklentisi doğrultusunda herhangi bir değişikliğe gitmedi. Ayrıca aylık 875 milyar sterlin değerinde varlık alım miktarı da sabit tutuldu.

2. ABD’de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin beklentiler ile kıyasladığımızda hafif yükseliş kaydederek 385 bin olarak açıklandığını takip ettik. Yalnız geçtiğimiz haftaya kıyasla geri çekilmenin olması nedeni ile istihdam piyasasında güçlenmenin olduğunu söyleyebiliriz. Aşağı trendin önümüzdeki haftalarda devam etmesi bekleniliyor. Fakat istihdam piyasasına yönelik en önemli risk delta varyantı. Dolayısıyla küresel ölçekte virüsün yayılma hızını yakından takip etmek gerekiyor.

Haftanın son işlem gününde küresel piyasaların odağı şüphesiz ABD’de açıklanacak Temmuz ayına yönelik tarım dışı istihdam (TDI) verisinde olacak. Dataya yönelik beklentileri değerlendirmek gerekirse;

Temmuz ayında 870 bin kişiye istihdam sağlandığı bekleniliyor. Yalnız hafta içerisinde açıklanan özel sektör tarım dışı istihdam (ADP) verisi beklentilerin çok altında kalmıştı. Dolayısıyla bugün açıklanacak olan TDI verisinin de beklentileri karşılayamama olasılığı mevcut. Bu senaryoda piyasalarda olumsuz bir hava oluşmayabilir. Çünkü olumsuz istihdam verisi ABD ekonomisinin teşviklere hala ihtiyaç duyduğunun göstergesi olacak. Yani kötü veri iyi piyasa teması çalışabilir. Verinin beklentilerin üzerinde gelmesi de tam tersi olarak piyasalar üzerinde negatif etki oluşturabilir.

İşsizlik oranının da Temmuz ayında Haziran ayına kıyasla %5.9’dan %5.7 seviyesine geri çekilmesi bekleniliyor. Bunun yanında ortalama saatlik kazançların da önemli olduğunu söyleyelim.

Öne çıkanlar

Asya Bölgesinde endeksler Cuma günkü işlemlerde yatırımcıların ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam raporu öncesinde düştü.Çin ana karasında Shenzen ve Şanghay Bileşik endekslerinin kayıplarına Hong Kong'un Hang Seng Endeksi de eşlik etti.Avustralya Borsası yatay seyretti.Japonya'da Nikkei 225 yataya yakın arttı.

ABD Merkez Bankası (Fed), bu yıl stres testinden geçen büyük bankalar için sermaye gereksinim oranlarını duyurdu. Fed'den yapılan açıklamada, toplam varlıkları 100 milyar dolardan fazla olan bankalar için belirlenen sermaye oranlarının 1 Ekim itibarıyla geçerli olacağı bildirildi.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Christopher Waller, destekleyici para politikasının bazılarının geri çekilmeye beklediğinden daha erken başlayabileceğini söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, yüksek bulaşıcılık oranına sahip olan Delta varyantının, ABD işgücü piyasasında toparlanmayı ve Fed'in varlık alım programının azaltılmasına yönelik takvimi olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Fed, JPMorgan Chase & Co'ya döviz kuru piyasasını manipüle etmeye çalışmaktan suçlu bulunması sonrası 2015 yılında uygulanmaya başlanan sınırlamaların kaldırıldığını duyurdu.

Kongre Bütçe Ofisi (CBEO) ABD Senatosu'nda tartışılmakta olan 1 trilyon dolar büyüklüğündeki altyapı yatırım paketinin gelecek 10 yılda ABD'nin bütçe açığının 256,1 milyar dolar artıracağını hesapladı.

ABD'de Senatör Joe Manchin, Fed Başkanı Jerome Powell'a bir mektup göndererek Fed'i ekonomiye sağladığı desteğin bir kısmını geri çekmeye başlamaya çağırdı.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkan Yardımcısı Ning Jizhe, Çin ekonomisinin sürekli büyümekte olduğunu ancak yurt içi toparlanmanın istikrarsız ve dengesiz olmaya devam ettiğini söyledi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Birleşim Mühendislik Isıtma Soğutma Havalandırma Sanayi ve Ticaret AŞ'nin hisse başına 9,10 liradan halka arz başvurusunu onayladı.

SPK haftalık bültenine göre Kurul, Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ'nin 500 milyon lira, Dardanel Önentaş Gıda Sanayi AŞ'nin 532 milyon 817 bin 530 lira, GSD Denizcilik Gayrimenkul İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 97 milyon 819 bin 144 lira, Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 75 milyon 566 bin lira, Kristal Kola ve Meşrubat Sanayi Ticaret AŞ'nin 96 milyon lira bedelli sermaye artırım başvurularını kabul etti.

ABD Kongresi'nin altyapı paketi için prosedür oylamasını Cumartesi günü yapması bekleniyor. Kongre'de dün yapılan görüşmelerde altyapı paketinde prosedür oylaması sürecine geçilememişti. 1 trilyon dolarlık paket için oylamanın Cumartesi günü gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirildi.

AC Asia ex, Japan % -0,14 satıcılı

S&P 500 % -0,05 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,14 satıcılı

Hacimlerle beraber risk iştahı da artıyor

Altında ABD verisi sonrası düğüm çözülecek

Enflasyon yüzde 19’u geçerse faizler yükselir mi?

Asya borsaları ABD verisi öncesinde düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)