E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTarihi halka arzda fiyatları yükselten 4 etken---

Tarihi halka arzda fiyatları yükselten 4 etken

Tarihi halka arzda fiyatları yükselten 4 etken
16 Nisan 2021 - 10:49 borsagundem.com

Kripto para borsası Coinbase’in halka arzının ardından hise fiyatlarının yukarı yönlü hareket alanının oldukça geniş olduğu düşünülüyor. Coinbase’in hisse fiyatlarının yükselmesine hangi etkenler neden oluyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

En büyük kripto para borsası Coinbase’in halka arzı ses getirdi. Şirketin hisseleri perşembe günü 349,20 dolara yükseldikten sonra, 333 dolar seviyelerine geriledi. Hissenin ulaştığı rekor fiyat ise 429,54 dolar oldu. Dikkat çeken halka arzda, hisse fiyatının yukarı yönlü hareket alanının oldukça geniş olduğu düşünülüyor. Peki hisse fiyatlarını hangi unsurlar yükseltecek?

Fiyatlar

Yüzde alan bir tüccar, sattığı ürünlerin fiyatı yükseldiğinde daha fazla kazanır. Bitcoin bir yıl öncesine göre 6 kat artış gösterdi. Bu durum ise Coinbase’in şimdi çılgınlık seviyesinde karlı olmasının temel nedeni. Forbes’un haberine göre, şirketin ilk çeyrekte tahmini net karının 750 milyon dolar olması bekleniyor.

Eğer Bitcoin fiyatları önümüzdeki yılda ikiye katlanırsa, Coinbase’in karları da iki katın üzerinde yükseliş gösterecek. Şirket şimdi yaptığı işi yapmaya, aynı çalışan sayısıyla devam etse de iki kat daha fazla para kazanacak. Ancak Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto paraların fiyatları yarıya indiği takdirde, şirketin karlılığı da azalacak.

Hacim

Fiyat artışları spekülatörleri ortaya çıkarıyor. Piyasalarda birçok kişi tüm gün boyunca kripto para işlemleri yapıyor. Tüm bunlar ise Coinbase’in işlem hacmini yükseltiyor ve şirkete para kazandırıyor. Geçtiğimiz yıl Coinbase’in işlem hacmi her çeyrek için ortalama 48 milyar dolar seviyesindeydi. borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre 2021’in ilk çeyreğinde ise bu rakam 335 milyar dolara ulaştı. Bu kazancın bir bölümü ise fiyat değişimlerinden kaynaklandı.

Fiyat değişimlerinin önemli olmasının nedeni ise, kripto paraların yükseldiği bir yılda yatırımcıların kendilerini kandırma ihtimalinin yüksek olması. Yatırımcılar elde ettikleri karların kendi yatırım yetenekleri nedeniyle gerçekleştiğini düşünebilir. Ancak gerçekte yatırımcılar yalnızca alım yaparak ve aldıkları kripto paraları tutarak daha iyi kazanç elde edebilirdi.

Bu yanılgılar ise Coinbase’in başarısı için kilit önem taşıyor. Şirket kurumlar için kripto para saklama hizmetlerinden de gelir elde etse de, geçtiğimiz yıl sağladığı gelirin %96’sını yatırım işlemlerinden kazandı. Yatırımcıların yüksek miktarda işlem yapma isteğinin ise sona ereceği düşünülmüyor. Zira 22 yıl önce dot-com balonunun zirvesinde kısa bir süre için zengin olan yatırımcılar hezimete uğramış olsa da, bu durum unutuldu.

Spekülatör riskini bir nebze de olsa telafi eden etken ise, daha fazla yatırımcının kripto alanına yöneliyor olması. Bitcoin tüm dünyadaki yatırımcılar için giderek daha erişilebilir hale geliyor. Bu aktivitenin bir kısmı ise, Coinbase gibi platformlardaki işlem hacminin yükselmesine neden olacak.

Primler

Amatör yatırımcılar sabit komisyonlar ödüyor ve Coinbase platformunda alım ve satımlar için yaklaşık %2 prim istiyor. Aynı zamanda daha deneyimli yatırımcılar için geliştirilen Coinbase Pro’da çok daha düşük işlem ücretleri bulunuyor. Bu yıl Coinbase’in gelirleri yapılan işlemlerinin tutarının yaklaşık %0,5 üzerinde. Küçük oyuncular ve büyük yatırımcılar farklı yerlerde çok daha iyi koşullar bulabilir.

Ancak Coinbase’in avantajı, yedi yıl önce gerçekleşen Mt. Gox skandalının hatıralarının taze olması. Coinbase güvenlik konusuna oldukça fazla para harcıyor ve geçmişi temiz. Şirketin hizmetleri daha düşük ücretli ancak geçmişi bilinmeyen şirketlere nazaran, pahalı olmasına rağmen çok daha güvenilir. Yine de şirketin karşı karşıya olduğu risk JPMorgan Chase ya da Fidelity Investments gibi büyük şirketlerin kripto işlemleri alanına girmesi. Bunun sonucunda Coinbase’in güvenli işlem olanağı karşısında aldığı ücretler düşebilir.

Şimdilerde fiyatlarda görülen volatilite, Coinbase gibi aracı kurumların lehine işliyor. Paralarını üçe katlamaya çalışan spekülatörler ise kar yüzdesinin %0.5 ya da %0.25 olmasını umursamıyor. Coinbase zaman içinde işlem ücretlerini düşürmek zorunda kalsana, bu düşüşü işlem hacimlerindeki yükselişle telafi edebilir.

Karmaşıklık

Neden banka çalışanlarının sayısı, çiftliklerde çalışanlardan iki kat fazla? Bunun nedeni paranın karmaşık olması. Hisseler, tahviller, mortgage kredileri, kredi kartları ve emeklilik hesapları gibi finans ürünleri üzerinde oldukça fazla çalışma yapılıyor. Coinbase’in kurucusu ve CEO’su Brian Armstrong, blockchain teknolojisinin ticareti nasıl dönüştüreceği konsunda kapsamlı düşüncelere sahip. Bunların bir kısmı ise fantezi.

Ancak bir kısmı, yeni gelir kaynakları oluşturabilir. Armstrong’un bu araştırmayı finanse edebilecek kaynakları ise oldukça bol. Charles Schwab & Co. daha önce gelirlerinin büyük bir bölümünü işlem komisyonlarından sağlıyordu. Ancak rekabet nedeniyle son dönemde komisyon oranı sıfıra yaklaştı. Buna rağmen şirket yükselişine devam ediyor. Coinbase de önümüzdeki 10 yıl içinde gelirlerini, paralarını üçe katlamak isteyen yatırımcılardan değil, diğer iş alanlarından sağlıyor olabilir.

Bitcoin 62 bin dolar düzeyine döndü

 

Erken bir faiz indirimi riski satın alındı

 

Risk iştahı geri döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)