E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları'Tapering' konusunda sabırlı olunmalı---

'Tapering' konusunda sabırlı olunmalı

'Tapering' konusunda sabırlı olunmalı
25 Ağustos 2021 - 08:41 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, tapering konusunda sabırlı olunması gerektiği aktarılıyor.

Data akışının zayıf olduğu bir günde küresel piyasalarda iki veriyi takip ettik. Öncelikle Almanya ikinci çeyrekte yıllık 9.8 ve çeyreklik %1.6 büyüme kaydederek beklentileri aştı. Yalnız bu büyüme oranının kalıcılık sağlaması oldukça zor. Özellikle Delta varyantının olumsuz etkisi ile üçüncü çeyrekte ekonomik aktivitede yavaşlama görülüyor. Dolayısıyla ekonomide büyüme temposunun zayıflama olasılığı bir hayli yüksek. Konu ile alaka Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ülkede ekonomik çıktının halen Kovid-19 öncesi, 2019'un son çeyreğindeki seviyenin yüzde 3,5 altında kaldığı söyledi. Değerlendirmede; hizmet sektörünün güçlü bir şekilde genişlediği yalnız imalat sektöründe tedarik konusunda sıkıntıların aşılamadığı belirtildi. Pandeminin oluşturduğu risklerin gerçekleşmesi durumunda son çeyrekte ekonomi üzerinde güçlü etkisinin oluşacağı yorumu paylaşıldı. Delta varyantı ve aşılama hızının yavaşlaması ile ekonomide daha sıkı kısıtlamaların gerçekleştirilme riski oluşturduğu söylendi. Net olarak ikinci çeyrekte gelen güçlü büyümenin devam etmeyeceği yönelik yorumları Bundesbak’tan gördük. Tabii bu yorumlar çok şaşırtıcı değil. ABD’de ise yeni konut satışları verisi Temmuz ayında 708 bin ile 700 bin olan beklentileri aştı. Yalnız datanın piyasalara olan etkisinin sınırlı olduğunu söylemek gerekiyor. Yeni günde önemli veriler bulunuyor. Yurt içerisinde Ağustos ayı kapasite kullanım oranı ve imalat güveni verilerini takip ediyor olacağız. Yalnız küresel piyasalarda gözler ABD’de açıklanacak olan dayanıklı mal siparişleri verisi üzerinde olacak. İç talebin üçüncü çeyrekte hangi güçte olduğuna yönelik sinyal vermesi açısından bu veri oldukça önemli bir konumda bulunuyor.

Öne çıkanlar

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Çarşamba günkü işlemlerde yükseldi. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi, Sabah seansında yüzde 2 yükselmesinin ardından artışını sürdürdü. Bölgede listelenen Çinli teknoloji şirketleri de Salı günkü rallisini sürdürdü. Çin ana karasında ise endekslerde yatay bir görünüm söz konusu. Japonya'da Nikkei 225 ve Topix hafif yükseldi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi ve Güney Kore'nin Kospi endeksleri de ılımlı arttı. 

ABD'de Temsilciler Meclisi, Başkan Biden'in 3,5 trilyon dolar büyüklüğündeki altlapı yatırım ve sosyal harcama planının maddelerine geçilmesine onay verdi. 

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'dan çekilme sürecini 31 Ağustos'a kadar tamamlama yolunda olduklarını ve bu ülkeden ne kadar erken çıkarlarsa o kadar iyi olacağını söyledi. 

New York Times gazetesinin yayımladığı iç yazışmaya göre Goldman Sachs yönetimi, 7 Eylül’den itibaren müşterileri dahil olmak üzere şubeler ve ofisleri kullanan herkesin aşılarının tamamlanmış olmasını zorunlu kıldı. 

Çin basını, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Singapur'daki temasları sırasında yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Basında yer alan değerlendirmelerde Harris'in Çin ile Güneydoğu Asya ülkelerinin arasını açmaya çalıştığı öne sürüldü. 

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Vietnam'da yaptığı temaslar sırasında da Çin'in yayılması davranışlarına karşı bölge ülkelerini birlikte hareket etmeye çağırdı. Hanoi'de konuşan Harris, Pekin üzerinde baskının artırılmasına ihtiyaç olduğunu savundu. 

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Biden yönetiminin Çin ile ticaret politikasını gözden geçirdiğini söyledi. 

Credit Agricole G10 FX Araştırma Direktörü Valentin Marinov, Fed’in para politikasında normalleşme ve tapering (tahvil alım azaltımı) konusunda sabırlı olunması gerektiği mesajını verdiğini, dolayısıyla Jackson Hole Sempozyumu’ndan çıkacak mesajların da Fed toplantısının “hemen hemen aynısı olmasını” beklediklerini söyledi. 

Brezilya Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto, enflasyon beklentilerinin kendileri için endişe kaynağı olduğunu söyledi. 

Japonya Merkez Bankası (BOJ) üyesi Toyoaki Nakamura, Japon ekonomisinin güçlü küresel talebin yönlendirdiği bir toparlanmaya doğru ilerlediğini, ancak artan Kovid-19 vakaları nedeniyle görünümün oldukça belirsiz olmaya devam ettiğini bildirdi. 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "(G7) Taliban'ı siyasi olarak tanımanın söz konusu olmadığı konusunda fikir birliği içindeydik" dedi ve insani yardımların süreceğini, kalkınma yardımlarının ise dondurulduğunu bildirdi. 

ABD, Huawei'nin otomotiv sektörü çip alımlarına onay verdi. Reuters'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, Çin'in ABD'nin yasaklılar listesindeki teknoloji şirketi Huawei'nin otomotiv sektörü işleri için çip alımlarına ABD yönetiminden onay çıktı. 

AC Asia ex, Japan % 0,06 alıcılı 

S&P 500 % -0,09 satıcılı 

Euro Stoxx 50 % -0,06 satıcılı

Döviz tarafında yükseliş çabası, gündem sakin

Vadeliler hafif geriledi

BIST 30 ve bankacılık hisselerine girişler sürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)