E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTaliban Amerikan silahlarından oluşan ‘ganimete’ kondu---

Taliban Amerikan silahlarından oluşan ‘ganimete’ kondu

Taliban Amerikan silahlarından oluşan ‘ganimete’ kondu
15 Ağustos 2021 - 18:42 borsagundem.com

ABD, Afganistan ordusunu eğitmek ve donatmak için yüz milyarlarca dolar harcadı, ancak Afgan Ulusal Ordusu’nun, artık düşmanından daha büyük bir cephaneliğe sahip olan Taliban Hareketi’nin saldırısı karşısında çökmesini engelleyemedi.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) dün yayınladığı bir analiz haberde ABD Başkanı Joe Biden'ın, geçtiğimiz Temmuz ayında, Afganistan’da geriye kalan ABD güçlerini de ülkeden çekme ve Afganları gelecekleri için savaşmaya terk etme kararını savunurken,

“Afgan ortaklarımıza tüm araçları verdik, vurgulamama izin verin; tüm araçları!” ifadelerini kullandı. Ancak Afgan güvenlik güçlerinin unsurları gelecekleri için mücadele etmeye fazla istekli değildi. Binlercesi, bazen en ufak bir direniş dahi göstermeden silahlarını bıraktı. Taliban isyancıları da bu ‘araçlara’ çabucak ulaştı.

Taliban yanlısı internet sitelerinde, Taliban üyelerinin, çoğunlukla Batılı güçler tarafından sağlanan silahların sevk edildiği konvoyları ele geçirdiklerini gösteren çok sayıda video yer alıyor.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Kunduz kentinde Taliban savaşçılarına teslim olan askerlerin görüntüleriyle birlikte Taliban isyancılarının roketatarlarla donatılmış zırhlı araçları ele geçirdikleri görüldü.

Ülkenin batısındaki Farah kentinden gelen bir videoda Taliban üyeleri, üzerinde, Afgan istihbarat servislerine ait bir yılana saldıran kartalın tasvir edildiği resmi amblemin olduğu bir araçla sokaklarda devriye gezerken görülüyor.

Çatışma ve Silahlanma Araştırmaları Enstitüsü’nden (Conflict Armament Research) Justine Fleischner, yaptığı değerlendirmede, ABD kuvvetlerinin geri çekilirken gelişmiş ekipman yanlarına almalarına rağmen Taliban üyelerinin araçlar, vasıtalar (Humvee), hafif silahlar ve mühimmat ele geçirdiğini söyledi. AFP’nin haberine göre uzmanlar, bu beklenmedik ganimetin, silah edinmek için kendi kaynakları da olan Taliban isyancılarına büyük ölçüde yardımcı olduğunu söylediler. Özellikle Pakistan, her zaman Taliban Hareketi’ni finanse etmek ve silahlandırmakla suçlanıyor. Ancak ülke, tüm bu suçlamaları reddediyor.

Singapur merkezli S. Rajaratnam Uluslararası Araştırmalar Okulu'nda (RSIS) uzman olan Raffaello Pantucci, bu silahlanmanın, sadece Taliban isyancılarının Kabil'e ulaşmasına yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda ele geçirdikleri bölgelerdeki güçlerini de pekiştireceği yorumunda bulundu.

Şarkül Avsat'ın haberine göre ABD kuvvetlerinin neredeyse tamamen geri çekilmesiyle birlikte, Taliban isyancıları, zorlanmadan ve çaba harcamadan çok sayıda ABD yapımı ekipmana sahip oldular. Bu konuda Pantucci, “Çok tehlikeli. Bu onlar için tam bir nimetti” dedi.

ABD’deki 11 Eylül 2001 saldırılarının yirminci yıldönümüne haftalar kala, Taliban ele geçirdiği bu ganimeti gururla sergiliyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Taliban, 11 Eylül saldırılarının arkasındaki El Kaide terör örgütüyle yakın ilişkiler kurmaya devam ediyor.

2001 yılında Taliban’ı iktidardan uzaklaştırmak için Afganistan’ın işgaline katılan eski bir ABD Özel Kuvvetler personeli olan Jason Amerine, Amerikalıların Taliban savaşçılarının bazı silahları ele geçireceği fikrine hazır olduklarını, fakat şehirlerin isyancıların eline hızla düşmesinin düşündükleri en kötü senaryo olduğunu söyledi.

ABD'nin Afgan Ulusal Ordusu’nu, silah ve teçhizatın Taliban'ın eline geçebileceğini varsayarak hazırladığını belirten Amerine, ekipmanın satın alınmasına karar verildiğinde mevcut krizin en kötü senaryo olduğunu da sözlerine ekledi. Paylaşılan bir diğer videoda, Kunduz Havaalanı’ndaki bir pistin yakınlarında kırmızı bir motosiklet üzerinde askeri bir helikopteri izleyen bir Taliban üyesinin görülüyor. Taliban Hareketi’nin kontrol altına aldığı tüm topraklarda aynı sevinç sahneleri izlenebilir. Ancak savaşçıları heyecanlandırmak için bu tarz görüntüler paylaşılmaya devam etse de Taliban, bu pilotuz helikopteri savaş alanında kullanamaz.

CIA’nin eski terörle mücadele analisti Aki Peretz, bu paylaşımların yalnızca propaganda amacıyla yapıldığını belirtiyor. Hafif silahların, Afganistan’ın engebeli coğrafyasında hareketi kolaylaştırdığını ve daha kullanışlı olduğunu ifade eden Peretz, “Ancak hafif silahlar, Afgan ordusunun moralini bozmanın yanı sıra Taliban'ın oluşturduğu tehdidi artıracaktır” dedi.

Buna rağmen Biden yönetimi, çöküşün eşiğinde olan Afgan ordusunu donatmaya devam edeceğini doğruladı. ABD için adeta tarih tekerrür ediyor gibi görünüyor. DEAŞ, ABD’nin Irak'tan çekilmesinin ardından 2014 yılı ortalarında Musul kentinin kontrolünü ele geçirmiş, Amerikan Humvee araçlarına ve silahlara el koymuştu. Örgüt daha sonra ele geçirdiği ekipmanı Irak ve Suriye'de sözde halifeliği ilan etmek için kullandı.

Musul'daki DEAŞ savaşçıları gibi gülümseyen Taliban üyeleri, Afganistan’ın dört bir yanında kontrol altına aldıkları şehirlerde ele geçirilen mühimmatlarla fotoğraf çektiriyorlar. AFP’nin haberine göre Peretz yorumunda, “Bu geri çekilme bir yenilgiye dönüşüyor” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: Hemen asker ve polisimizi Afganistan'dan çekin

 

Rusya: Taliban'ı Afganistan yönetimi olarak görmüyoruz

 

Erdoğan: Artan Afgan göçmen dalgasıyla karşı karşıyayız

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)