E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTakipteki borçlu sayısı 1 milyonu aştı---

Takipteki borçlu sayısı 1 milyonu aştı

Takipteki borçlu sayısı 1 milyonu aştı
10 Kasım 2015 - 05:54 borsagundem.com

Bireysel kredi ve kredi kartı borcundan dolayı takipteki kişi sayısı yılın ilk 9 ayında 1 milyon 52 bin kişiye ulaştı

Alınan önlemlerle kredi kartı borçlusu azaldı ama bireysel kredi takiplerinde ilk 9 ayda yüzde 10’luk artış yaşandı. Takipteki borçlu sayısı toplamda 1 milyon 52 bini buldu

Bireysel kredi ve kredi kartı borcundan dolayı takipteki kişi sayısı yılın ilk 9 ayında 1 milyon 52 bin kişiye ulaştı. Bu yılın ocak-eylül döneminde yasal takibe girenlerin sayısı, 2014’ün ilk 9 ayına göre yüzde 4 arttı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), raporu, getirilen sınırlamalar sonrası azalan kredi kartı kullanımı sonrası, bireysel kredi borçlularının sayısının önemli oranda arttığına dikkat çekti. 

Bireysel krediden takibe alınan kişi sayısı 2014’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 10 artışla 558 bin kişiye yükseldi. Aynı dönemde bireysel kart borçluları azaldı. 

Esnaf borca boğuldu

Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, takibe neden olan borç miktarında esnafın da önemli payı olduğunu belirterek, “İnsanlar krediye, karta yüklendiler” dedi. Palandöken, borcun düşürülmesi için hükümetin çalışma yapması gerektiğini belirtti. 

‘Sadece stres yaratır’

Piri Reis Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy ise şunları söyledi: “Kredi kartı dönüşü olmadı diye batan banka büyük bir ihtimalle şimdiye kadar yok. Bir sakınca olacağını sanmıyorum. Ama banka sisteminde stres yaratır. Kaynak bulabilme yollarını biraz daha zorlaştırır.”
 
Risk yok, iyimserlik hakim


Yüzde 4’lük artışı değerlendiren bankacılar, bu gelişmenin beklendiğini ifade ederek, yükselişi riskli bulmuyor.
Tüketici kredilerindeki taksit sayısının 60 aydan 36 aya düşürülmesinin ve kredi kartında aylık ödeme tutarının artırılmasına yönelik düzenlemelerin bu sonuçları beraberinde getirdiğini ifade eden bir bankacı, “Eskiden 10 bin TL kredi için 300 lira taksit ödemesi gereken ihtiyaç kredisi sahibi şimdi 450 lira ödemek zorunda. Kredi kartında da ödeyeceği asgari tutarda artış oldu. Bunlar bizim beklediğimiz sonuçlar. Ancak dönümüzdeki dönemde olumlu yönde, daha iyi sonuçlar bekliyoruz” dedi.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)