E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTakasbank 3 hissenin teminata alındığını açıkladı---

Takasbank 3 hissenin teminata alındığını açıkladı

Takasbank 3 hissenin teminata alındığını açıkladı
29 Eylül 2022 - 13:14 borsagundem.com

Takasbank, TSKB, Şekerbank ve İş GYO hisselerinin teminata alındığını açıkladı.

Borsa İstanbul'daki ralli boyunca rekor yükselişlere imza atan üç hisse, havanın tersine dönmesiyle taban serisine bağlamıştı.

Son iki haftada yüzde 38 düşen bankacılık hisseleri, vadeli piyasada yüksek açık pozisyonlara neden olmuş ve aracı kurumların finansal istikrarını tehdit edebilecek noktaya ulaşmıştı. 

Vadeli piyasada eylül kontratlarının takas günü yaklaşırken bazı yatırımcılar aracı kurumların gerekli yükümlülükleri yerine getiremeyebileceği endişesini taşıyordu.

Takasbank tarafından KAP'a yapılan açıklamada, "Takasbank'ın Merkezi Karşı Taraf hizmeti verdiği Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda, aracı kurumlarca TSKB, SKBNK ve ISGYO dayanak varlıklarına bağlı pozisyonlarının kapatılmasına yönelik tahsisli fonlama yoluyla likidite sağlanması nedeniyle bahse konu paylar Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47 ve 78 inci maddeleri kapsamında ilgili teminat saklama hesaplarına alınmıştır." denildi.

KAP'ta bu sabah yayımlanan raporda, Şekerbank'ın 195 milyon 827,7 bin lira, TSKB'nin ise 187 milyon 307,7 bin lira nominal değerli payının Takasbank bünyesine geçmiş görünüyordu. Böylece Takasbank bünyesinde bulunan Şekerbank payları şirketin toplam sermayesinin yüzde 13,05'ine, TSKB'de ise yüzde 7,22'sine ulaştı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir fon yöneticisi Şekerbank, TSKB ve İş GYO paylarında hafta başında yüksek miktarda açık pozisyon bulunduğuna dikkat çekerek, söz konusu hisselerin Takasbank'a aktarılmasıyla, bu üç hisseye dayalı vadeli kontratlarındaki açık pozisyonların kapatılmış olacağını belirtti.

Bu hamlenin ardından bu üç hissedeki stresin ortadan kalkacağı değerlendirmesinde bulunan fon yöneticisi, "Bu ne demek: İki banka vadeli kontratındaki açık pozisyon artık kapatılmıştır. İş GYO da yarın olmadan kapatılır. Yani piyasadaki sıkışıklığın çözüldüğünü gösteriyor" dedi.

Söz konusu üç hissenin kaldıraçlı kontratlarının vadesi yarın dolacak. Bu hisselere dayalı açık kaldıraçlı pozisyon sayısı her ne kadar son günlerde bir miktar azalmış olsa da, yüksek seyrini koruyordu. Pozisyonları taşıyan yatırımcıların açık pozisyon kadar hisseyi spot piyasadan bulmaları ve bunu karşı tarafa vade sonunda teslim etmeleri gerekiyor. Ancak spot piyasa adeta kilitlendiği için hisseleri bulmak mümkün olmuyordu.

Aynı fon yöneticisi hisselerin Takasbank'a teslim edilmesiyle birlikte bu sorunun ortadan kalktığını ancak yatırımcılar ettiği zararın piyasa tarafından izlendiğini belirtti.

İş GYO’nun nakdi uzlaşısı ile ilgili ise herhangi bir bildirim yapılmadı.

Borsada kritik gün yarın

 

Borsada satış baskısı sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kasap nuri01 Ekim 2022 12:28

    Ya şort pozizyon açan yatırımcının niye karına müdahele ediliyor nerde borsanin dürüstlugü yarin tamda kafasina gore bir bir hisseyi tersine döndürürse ne olacak kime güvenelimde pozisyon alalim neden bir kisiyi kurtarmak icin takas bank devreye giriyor sizlrr durüstmusünüz kimin usaklıginı yapiyorsunuz

  • ALİ KODUŞ30 Eylül 2022 11:51

    NEDEN İHLAS GRUBU HİSSE SENETLERİNİ KORUNMAKTADIR.DEVLET ŞİRKETİN TÜM ŞİRKETLERİNE EL KOYUP TVF DEVİR ETSİN.20 SENE FİYATLARINDAN İŞLEM GÖRMEKTEDİR.

  • Fenasii25 Ekim 2022 02:09

    Almayın ıhlası evet hırsızlar .sen evin kapısını açık bırakırsan hırsız gırer almasın millet

  • HASAN TOSUN30 Eylül 2022 10:00

    şu borsadaki rezilliğe bak,borsa sahtekarların,şerefsizlerin,itlerin soysuzların soyguncuların oyuncağına döndü

  • Onur30 Eylül 2022 08:45

    Yandaş borsayı rezil etti. Ahlat sen ne anlarsın borsadan

  • acacu29 Eylül 2022 23:11

    Ne yani aracı kurumlar 3 kuruşluk hisseleri 15 kuruş ödeyip üzerlerine alacaklar ve bunu kabullenecekler öyle mi? Yakın zamanda ikinci bir şaibeli ralli ile zararlarını kurtarmak için sazan avına çıkacaklardır. Dikkatli olun oyuna gelmeyin.

  • KY29 Eylül 2022 20:27

    Takasbank kimseyi kurtarmadı. Shortcuların karını longcular öder. Onlar ödeyemezse aracı kurumlar öder. Onlar da ödeyemezse Taksbank öder. Aracı kurumlar icra yoluyla longculardan alacağını tahsil edecek, tahsil edemediklerini kendileri ödeyecek Takasbanka. Takasbankın elindeki hisselerin piyasa değeri ödediğinden daha düşük. Öyle olmasa zaten satılır alacak tahsil edilir. Özü: Hem yüksek fiyatlardan long açan yatırımcılar (spekülatörler), hem bazı aracı kurumlar ve hem de Takasbank büyük zarar etti. Bu bir soygun muydu? Ona işlemleri inceleyenler karar verecek.

  • Ali29 Eylül 2022 18:43

    Allah bin belanızı versin. Bu 10 tavandır gidiyor, 2 tavan sonra yasaklar geliyor, işgyo neden gelmedi, sırf bir adamı batırmak için binlerce ky yi iflas ettirdiniz.

  • VaTaNDaŞ29 Eylül 2022 17:37

    Böyle bir ekonomi yönetimi imi olur yaa.. Borsa da kaldıraçlı manipülasyon yapılıyor, sonra bunun yıkıcı etkileri kaldırmak için bazı hisseler ayrıcalıklı işlem yapılıyor.. Borsayı da kendilerine benzettiler.. Zaten nereye dokunsalar tepetaklak ediyolar..

  • Bankalar29 Eylül 2022 16:41

    Elbette ki bankalar yatırımları destekleyecek büyük oranda kredi verebilir. Önemli olan bu kredilerin daha önce Zbnk tan birinin aldığı ve geri ödemesinin yapılıp yapılmadığı bilinmeyen kredi gibi muallakta kalmaması. Doğru amaç için kullanılması, geri ödemesinin mutlaka yapılması. Daha sonra zengini kurtarmak için çiftçiye, esnafa, memura haciz gönderirken, bağış, faiz affı gibi kafanıza göre af çıkarıyorsunuz! Olmuyor olmuyor.

  • kenan29 Eylül 2022 15:55

    özetle takasbank birilerini kurtarmış (6) 

  • Sedat29 Eylül 2022 16:47

    Tüm sistem emirlerinde ne bekliyordun! Sistem içerisinde bizi batırırlar acımazlar, yine onlara birşey olmaz.

  • Selim29 Eylül 2022 15:10

    Borsaya güvenimiz zaten hiç yoktu.ama siz güvensizliğimizi dahada perçimlediniz.borsanın içine edip üzerine mum diktiniz.

  • kerem29 Eylül 2022 13:30

    anlamı ne bunun arkadaşlar. bu hisselerde olanlar(ısgyo) hala satış yapılamıyor ve 12.tabandan gidiyor. Küçük yatırımcıyı koruyan yok anlaşılan patronlara kredi verip kurtaracaklar.

  • Mustafa Deniz29 Eylül 2022 15:09

    Aslında bir anlamı yok. Sadece yara daha derinlesmesin diye önlem aldı. Long pozisyonda kim yakalandıysa hisseleri alacak parası ve teminatı olmadığı için takasbank aldı. Düşüşü durdurdu sadece.

  • Mucise Reis : )29 Eylül 2022 14:42

    Borsada al-sat yapsalarda, aslında vadeli kontratlardada aynı kişiler oynamış al-sat vadelide... Fakat nakıt harici paralar olmayan paralar borç kredi paralar ile işlemler yapılmış... kazansalar idei borç para ile çok apra kazanacakalrdı. Kaybettiler ve borç paraları yerlerine koymaları gerekli vadeli kontların son tarihleri ay sonu olur. bu endişeye mahal vermemek adına takasbank bazı hamlele rile hisse senedine gelebilecek baskıyı engellemek, olası risklizorunlu satışları karşılamak adına rahatlatıcı önlem almış. Benim anladım bu , Haber böyle ve net durum yok aslında. Senin hisse senedi vadelisi varmı ? hisse senedi lot sayısı az mı çok mu bilemiyorum. Haberden anladığım bu. geçmiş olsun. takip etmediğim kağıt fikrim yok