E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvillerde tehlike sinyalleri borsaları nasıl etkileyecek?---

Tahvillerde tehlike sinyalleri borsaları nasıl etkileyecek?

Tahvillerde tehlike sinyalleri borsaları nasıl etkileyecek?
31 Mart 2022 - 11:48 borsagundem.com

Tahvil piyasalarında görülen tehlike sinyalleri, borsa yatırımcıları için ne anlama gelecek? Getiri eğrisi güvenilir bir ekonomik gösterge olsa da, piyasaların zamanlamasını anlamak için doğru bir ölçüt olmayabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin 2 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, geride bıraktığımız günlerde kısa bir süre için de olsa 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisinin üzerine çıktı. Geçici olarak tersine dönen getiri eğrisi, tahvil piyasalarında resesyon için uyarı sinyallerini beraberinde getirdi. Peki borsa yatırımcıları endişe duymalı mı? Veriler geçmişte, Hazine tahvillerinin getirisinin tersine döndüğü anda hisseleri terk etmenin doğru olmadığını gösteriyor. Tahvil getirilerinin tersine dönmesi ise kısa vadeli tahvillerin getirilerinin uzun vadeli tahvillerin getirilerinin üzerine çıkmasını ifade ediyor.

Invesco Küresel Piyasa Stratejisti Brian Levitt Market Watch’a yaptığı açıklamada, “gelecekteki ekonomik zorlukların iyi bir göstergesi olsa da, tersine dönen getiri eğrisi hisse yatırımcıları için iyi bir zamanlama aracı değil” dedi. Devamında, “örneğin getiri eğrisi tersine döndüğü anda satış yapan borsa yatırımcıları S&P 500 endeksinde %34 getiriyi kaçırdı” ifadesini kullandı. Levitt, “26 Mayıs 1998 yılında benzer bir durum yaşandığında hisse satışı yapanlar, piyasalardaki %39’luk yükselişi kaçırdı.

Getiri eğrisi tersine döndüğü her döngüde S&P 500 endeksinin medyan getirisi %19 oldu” açıklamasında bulundu. Ancak salı günü 2 yıllık tahvilin getirisinin, 10 yıllık tahvil getirisinin üzerine çıkmasının ardından yatırımcılar panik belirtisi göstermedi. ABD hisseleri günü güçlü kazançlarla kapatarak mart ayı başındaki kayıpları telafi edecek bir sıçrama gösterdi. Dahası S&P 500 endeksinin şubat ayında girdiği düzeltmeden bir çıkışı temsil etti. Dow Jones Industrial Average 338 puan yükseliş gösterirken, teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite %1,8 arttı.

Genellikle getiri eğrisi, tüm tahvillerdeki getirileri ölçer ve paranın zaman değeri göz önünde bulundurularak gittikçe artar. Bu eğrinin tersine dönmesi, yatırımcıların uzun vadeli oranların, kısa vadeli oranlardan daha yüksek olacağını beklediğinin sinyallerini verir. Bu da yaygın olarak potansiyel bir ekonomik resesyonun sinyali olarak algılanır. Ancak bu noktada da bazı belirsizlikler var. Levitt 1965 yılına kadar uzanan verilerin, getiri eğrisinin tersine dönmesi ve bir resesyonun ortaya çıkması arasında geçen sürenin ortalama 18 ay olduğunu gösterdiğini söyledi.

Bu süre ise getiri eğrisinin ortaya çıkması ve S&P 500’de pik noktasının görüldüğü süre ile paralellik taşıyor. Dahası araştırmacılar kalıcı bir tersine dönüşün, bir sinyal vermek için gerekli olduğunu iddia ediyor. Bu durum henüz gerçekleşmemiş olsa da, kısa süre içinde gerçekleşmesi bekleniyor. ABD’nin 2 yıllık Hazine tahvilinin getirileri ile 10 yıllık Hazine tahvili getirilerinin ölçütü, 1978 yılından bu yana görülen 6 resesyonun öncüsü oldu.

Baird Yatırım Stratejisi Analisti Ross Mayfield, 3 yıllık tahvil ile 10 yıllık tahvil karşılaştırmasının daha güvenilir olabileceğini ve akademisyenlerin yaygın olarak dikkat ettiği bir alan olduğunu söyledi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bazı ekonomistler ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alım programının yapay olarak uzun vadeli oranları düşürdüğünü ve bu nedenle de getiri eğrisinde oluşacak sinyallerin doğruluğunu etkilediğini düşünüyor.

FED Başkanı Jerome Powell da bu ayın ilk günlerinde kısa vadeli tahvil odaklı ölçümleri tercih ettiğini açıkladı. 3 ay ile 10 ay arasındaki değişim ise Mayfield’e göre “tersine dönmüş olmaktan çok daha fazlası”. Gerçekte yakından izlenen iki ölçüt de bazı piyasa gözlemcileri için sorunların yaklaştığının habercisi. Deutsche Bank Stratejisti Jim Reid, “etkileyici olan bu iki unsurun her zaman paralel gitmesi. Yalnızca 2021’in aralık ayında 3 ay/10 yıl yükselmeye başlarken, 2 ay/10 yıl düşüşe geçti” dedi.

Reid, “daha önce böyle bir farklılaşma görülmemesinin nedenleri arasında FED’in hiçbir zaman bugün olduğu kadar ‘eğrinin’ gerisinde kalmış olmaması” dedi. Devamında, “eğer piyasa fiyatlamaları doğruysa, bunlar gelecek yıl içerisinde hızla birbirine yaklaşacak, bu nedenle önümüzdeki 12 ayda 3 ay/10 yıl ölçütü, kısa vadeli oranlar yükselirken yatay seyredecek” ifadesini kullandı. Mayfield, getiri eğrisinin güçlü bir gösterge olmaya devam ettiğini ve en azından ekonomide bir yavaşlamaya işaret ettiğini açıkladı.

Açıklamasında, “volatilite yüksek kalmaya devam edecek ve yatırımlarda başarı eşiği yükselecek. Ancak sonuç olarak büyük resmi görmenin önemli olduğunu ve tek bir göstergeye dikkat etmenin doğru olmadığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Buffett 68 trilyon dolarlık çevre örgütünün hedefinde

 

Kurumların 31 mart tarihli hisse önerileri

 

Borsada yükseliş devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dünya dönüyor 31 Mart 2022 13:20

    Tahvil faizlerinin  artacağı ve değerlerinin düşeceğini bile bile kimse tahvil almaz tahvil satar, tahvilden çıkan para fiyatları şişmiş borsalara girmez bir kısmı alternatif enstrüman  fiyatı düşük kalmış altın ve gümüşe kayar. Fed ve beslediği fonların fiyatı düşürmek doları korumak için sanal türev altın piyasasındaki yoğun manipülasoyonu kırılırsa altın ve gümüşte önümüzdeki yıl büyük reel baron fonları,  çin hindistan ve rusyanın abd ve dolara karşı sürekli fiziki altın toplaması parasal sistemin değişim kapılarını ardına kadar açacak  önemli kırılım yaratacak. 2023 özel bir  mile stone yılı avrupa ve asyada çin hariç birçok lider değişecek vaziyet alın. 

  • Bux31 Mart 2022 12:04

    Fed sersemleri eskisi gibi biz para çin mal basacak ve enflasyon olmayacak sandı ancak çin covid bahanesiyle bu sisteme çomak soktu bir gecede basılan devasa para karşılığı kadar ertesi gün parmak şıklatarak araç buğday maden giysi mobilya vs  otomatik üretilmedi şu anda dünyanın başı orta gelir ve altı insanları ve bol parayla ayakta duran hükümetleri  için fed ecb boj sersemleri yüzünden ciddi belada