E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil yatırımcılarının enerji sektörü çıkmazı---

Tahvil yatırımcılarının enerji sektörü çıkmazı

Tahvil yatırımcılarının enerji sektörü çıkmazı
13 Ekim 2021 - 18:19 borsagundem.com

Yüksek getirili tahvil piyasalarındaki aşırı fiyat dalgalanmaları, daha yeşil bir geleceğe geçiş için uzun vadeli bir trendin parçası mı? Enerji şirketlerinin borçlarına yönelen yatırımcılar, çıkmazda.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek getirili tahvil piyasası son dönemde, enerji şirketlerinin borçlarında aşırı fiyat dalgalanmaları yaşadı. Fiyat dalgalanmaları, enerji sektörünün büyük bir bölümü yükselen yeşil enerji trendiyle birlikte sarsılmasıyla son bir yıldır daha uzun bir döngüde devam ediyor. Piyasalarda tarih yazılmaya devam ediliyor. Enerji sektöründe şirketler yüksek getirili, başka bir deyişle “çürük” hale geliyor.

Şirketler çürük olarak derecelendirilmiş tahvilleri piyasaya sürüyor ya da borçları yatırım sınıfından, yüksek getirili sınıflandırmasına düşürülüyor. Bunun nedeni ise şirketlerin zorlu bir süreçten geçiyor olması. Financial Times’ın haberine göre ekonomi derslerinde borç yükü fazla olan bilançoların, volatiliteli emtia fiyatlarıyla bir arada bulunmaması gerektiği söyleniyor. Ancak yüksek getirili piyasası petrol ve doğalgaz fiyatları 2014 yılında düşmeye başlamadan önce yıllarca bunu yaptı.

Çürük keşif ve üretim tahvilleri 2014-2015 yıllarında %30 negatif getiri sağladı. Bu dönemde yüksek getirili enerji sektörünün %20’sinden fazlası iflas etti. Uzmanlar 2015 yılında “eski enerji”nin yüksek getirili endeksindeki getirilere işaret ettiğinde, bunun çevresel, sosyal ve yönetişim konularıyla herhangi bir ilişkisi yoktu. Amaç piyasanın geri kalanının perde arkasındaki sağlığını gözler önüne sermekti. Enerji sektörünün tahvil ihracı çılgınlığının ardından oldukça fazla sayıda iflas görmesi şaşırtıcı değil.

Yatırımcılar ise bu hataya bir daha düşmeyeceklerini söylüyor. Ancak zaman zaman yüksek getirili yatırımcılarının başkalarının hatalarını temizlemeleri istiyor. Örneğin yatırımcılar Occidental Petroleum’un finansmanı konusunda bilgilendirilmemişti. Ancak şirket 2020’nin en büyük ikinci ‘değer kaybedeni’ oldu. Aynı zamanda geçtiğimiz yılın mart ayında dört kat farkla en büyük çürük enerji tahvili ihraççısı haline geldi. Bunun sonucunda yüksek getirili alanında, oldukça düşük fiyatlı tahvillerle 40 milyar dolar belirdi. Enerji sektörünün çürük tahvilleri pandemi ortaya çıktığından bu yana %82 getiri sağladı. Yüksek getirili tahvillerin en büyük sektörlerinden biri olan sektörü, bir portföy yöneticisi olarak görmezden gelmek oldukça güç.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre risk iştahı yükselirken yüksek getirili yatırımcıları 2020 yılında Occidental’a 10 milyar dolar borç verdi ve şirketin 2021-2022 tarihlerinde olgunlaşacak borçlarını yeniden yapılandırmasına imkan tanıdı. Occidental’ın %3,5’lik 2029 tahvili şimdi ABD Hazine tahvilinin %2 üzerinde işlem görüyor ve yatırım sınıfı tahvil değerlemesinden çok da uzak değil. Bu durum ise piyasalarda büyük bir boşluk yaratacak. 2008 yılında bankacılık sektöründe de benzer bir durum yaşandı. Milyarlarca hibrit banka tahvili çürük tahvil haline geldi. Bazı durumlarda ise 10 kat getiri yükselişi görüldü.

Kapalıçarşı'da külçe altın fiyatları 13/10/2021

 

Bitcoin'i hem kötülüyor hem de biriktiriyor

 

AB enerji fiyatlarındaki artışa karşı harekete geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)