E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil piyasası faizlerde yükseliş beklentisiyle canlandı---

Tahvil piyasası faizlerde yükseliş beklentisiyle canlandı

Tahvil piyasası faizlerde yükseliş beklentisiyle canlandı
22 Ekim 2020 - 13:12 borsagundem.com

Tahvil piyasası faiz oranlarında yükseliş beklentisiyle yeniden canlanıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tahvil piyasaları yeniden canlanıyor. Haziran ayından bu yana kısa menzilde işlem gördükten sonra, ABD’nin Hazine getirileri, kısıtlı seviyelerinden çıktı ve daha da yükseleceğinin sinyallerini verdi. 10 yıllık tahviller Çarşamba gününün erken saatlerinde %0,834 seviyesine ulaştı ve öğleden sonra %0,80 seviyesinde seyretti.

Morgan Stanley’in Küresel Makro Stratejiler Başkanı Jim Caron, “bu ekonomik teşvikin geldiğine dair bir hissin dönüm noktası. Konu gelip gelmeyeceği değil, ne zaman geleceği ve seçimi kim kazanırsa kazansın ekonomik teşvikin geleceği bir noktaya daha da yaklaşıyoruz” dedi. Açıklamalarının devamında, “buradaki konu paketin ne kadar olacağı ve sürecin nasıl işleyeceği” ifadesini kullandı.

Piyasalar ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi arasında gerçekleşen müzakerelerin sonuçlanmasını bekliyordu. İkili bir ekonomik teşvik paketi üzerinde bir anlaşmaya varsa bile, stratejistlere göre, cumhuriyetçilerin bu paketi ABD başkanlık seçimlerinden önce onaylama ihtimali düşük. Ancak yine de tahvil piyasaları bu beklentiyle hareket ediyor.

ABD’nin 10 yıllık devlet tahvilleri geniş kitlelerce izleniyor ve mortgage ve diğer krediler için kilit faiz oranlarını etkiliyor. Tahvil Eylül ve Ekim aylarının büyük bölümünde %0,70 seviyesiyle sınırlı kalmıştı ancak şimdi bu seviyenin üzerine çıkarak %0,80 seviyesine ulaştı.

10 yıllıklarda %1 artış bekleniyor

Statejistler, Fed’in faiz oranlarını sıfırda tutması ve aktif olarak Hazine varlıklarının alımına devam etmesinin sonucunda, 10 yıllık tahvillerin çok fazla artış göstermeyeceğini düşünüyor. Eğer tahvillerdeki artışın nedeni ekonomik teşvik beklentileriyse, bu borsaları korkutmayacak çünkü ekonomik teşvik hisseler için bir itici güç olarak görülüyor.

Caron, “10 yıllık tahvillerin, ilerleyen birkaç çeyrekte %1 ila %1,25 artış göstereceğini düşünmek mantıksız olmaz” dedi. Caron’a göre, ekonomik teşvik paketinin seçimden önce veya sonra onaylanması büyük bir fark yaratacak. Demokratların hem Beyaz Saray’ı hem de meclisi kazandığı bir mavi dalga gerçekleştiği takdirde, açıklanacak ekonomik teşvik paketi daha da büyük olabilir.

ABD Meclis’i yılın erken dönemlerinde korona virüs nedeniyle bir destek paketi açıklamıştı. Bu nedenle bu yıl bütçe açığının 3 trilyon doları aşması bekleniyor. Demokratlar yeni ekonomik teşvik paketinin 2,2 trilyon dolar değerinde olması gerektiğini savunuyor ancak meclisteki cumhuriyetçiler, yeni harcamanın 1 trilyona yakın olmasını istiyor.

Bu teşvik paketini karşılayabilmek için ABD Hazinesi’nin aldığı borç miktarını arttırması gerekti ve bir başka ekonomik teşvik paketi bu miktarın üzerine eklenecek. Bu da tahvillerin yukarı yönlü hareketini destekleyen bir faktör.

Caron, “2021 yılının, 2020’den sonra bir dönüş gerçekleştirmesi bekleniyordu. Sitemde hala çok miktarda ekonomik teşvik var. Halihazırda iyileşme beklediğimiz bir dönemde daha da fazla teşvik, gelecekte tahvilleri yükseltecek. Aynı zamanda tahvillerin de yükselişinin bir limiti var. Bunun varlık alımlarının azaltılmasına öfkenin başlangıcı olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Büyük hamleler beklenmiyor

Bahsi geçen varlık alımlarının azaltılmasına yönelik öfke, 2013 yılında piyasalarda “taper tantrum” olarak adlandırılmıştı. Dönemin ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, bir sıkılaşma döneminin sinyallerini vermişti. Ancak şimdi Fed, faiz oranlarının yeniden arttırılması için uzun bir zaman olduğunun sinyallerini veriyor ve Fed yetkilileri çabalarının ekonomik iyileşmeye katkıda bulunması için daha fazla harcama talebinde bulunuyorlar.

AmeriVet Securities’de ABD Faiz Oranları Başkanı Gregory Faranello, tahvil piyasasında gerçekleşen yukarı yönlü hareketin oldukça yerinde olduğunu söyledi. Faranello, “Haziran ve bugün arasında geçen sürece bakıldığında, bu uzun bir süre. 50 baz puan aralığındaydık” dedi. Faranello’ya göre, 10 yıllıklar Haziran ayında, ekonominin yeniden açılmasının yarattığı bir iyimserlikle kısa bir süreliğine %0,91 seviyesine ulaştı. Açıklamasının devamında “faiz oranları bu kadar düşükken, 15 ila 20 baz puan hareket oldukça büyük. Bu çerçevede, hala bu aralıktayız” ifadesini kullandı.

Faranello, 10 yıllıkların tekrar %0,91 seviyesine ulaşması halinde bir sonraki hedefin %1 olacağını olacağını ve daha sonra Mart ayındaki %1,2’lik oranın hedefleneceğini söyledi. Yatırım uzmanına göre, seçimler tahvil piyasaları üzerinde etkili olabilir ve ABD Meclisi’nin nasıl şekilleneceği kilit bir konu olacak. Eğer Joe Biden zafer kazanırsa ve meclisin çoğunluğu demokratlardan oluşursa, harcamaların daha yüksek olması bekleniyor.

Ancak tahvil piyasaları için beklenmedik olacak durum korona virüsle ilişkili. Ekonominin kapatılmasını gerektirecek yeni bir dalga başlarsa, stratejistler tahvillerin sert bir düşüş yaşayabileceğini söylüyor.

BMO’nun Sabit Getiri Stratejisi Başkanı Ian Lyngen, tahvil piyasalarında asıl hareketin seçimlerden sonra gerçekleşeceğini düşünüyor. Seçim sonuçları hemen belli olmasa bile, Lyngen 10 yıllıkların düşüş yaşayamasını beklemiyor. Lyngen, “haftalar bile alsa, mevcut aralıklar içinde kalacağız ancak yeni düşüşler görmeyeceğiz” dedi.

Doların küresel değer kaybı yıllarca sürebilir

 

ABD'nin ham petrol stokları azaldı

 

Cumhuriyetçilerin korona destek paketine Demokratlardan engel

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • O kadar22 Ekim 2020 13:36

    E hani faiz sebep enflasyon sonuçtu? Değiştimi ki bu teori herkes faiz faiz diye tutturmuş faiz artarsa bir daha oy vermem net.