E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil piyasası da korona virüsle birlikte dijitale geçti---

Tahvil piyasası da korona virüsle birlikte dijitale geçti

Tahvil piyasası da korona virüsle birlikte dijitale geçti
19 Şubat 2021 - 17:59 borsagundem.com

Tahvil piyasası, hisse senetleri ticaretine göre takibi ve çeşitliliği çok daha zor olan bir alan. Ancak Kovid-19 sürecindeki fiyat dalgalanmaları tahvil piyasasını da evde çalışma sürecine uydurdu


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elektronik ticaretin tahvil tüccarlarının emirler yağdırdığı sahnelerden çok daha üstün gelmesiyle birlikte korona virüs çağında Wall Street’e ilişkin tipik görüntülerden birisi yavaş yavaş yok oluyor.

Geçtiğimiz yıl artan volatiliteyle beraber, elektronik olarak gerçekleştirilen kurumsal tahvil alım kurlarının yüzdesi de arttı. Financial Times’ın haberine göre, tüketiciler online alışverişe, ofis toplantıları Zoom'a geçerken, evde sıkışıp kalan borsa tüccarları pandemiyle sarsılan piyasalarda tahvil alıp satmaya devam etmenin bir yolu olarak elektronik platformlara yöneldi.

Greenwich Associates'in verilerine göre, Aralık ayına kadar her üç işlemden birisi elektronik bir platformda gerçekleşiyordu. Bu ivme geçen ay da devam ederken, yatırım notlu ve yüksek getirili tahvillerde dijital işlem hacimleri yıllık bazda sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 7 arttı. Analistler ve borsa tüccarları bu değişimin devam etmesini bekliyorlar.

Greenwich Associates Pazar Yapısı ve Teknoloji Araştırmaları Başkanı Kevin McPartland, "İnsanlar zaman içinde ofislere geri dönmenin yolunu bulurken, benimsedikleri yeni araçlar ve teknolojiler burada kalacak” ifadelerine yer verdi. McPartland, elektronik ticaretin salgından önce de yükselişte olduğunu, ancak "evden ticarete geçişin kesinlikle işleri hızlandırdığını" da sözlerine ekledi.

Kurumsal tahvil piyasası, şu anda çoğunlukla elektronik olarak işlem gören döviz veya hisse senedi piyasalarına kıyasla teknolojiyi yavaş benimseyen bir piyasa olmuştur. Tipik bir kamuya açık şirketin tek bir hisse senedi tipi olurken birden fazla tahvil çeşidi olabilir. Her tahvilin ticaret için birbirinden çok farklı borç enstrümanı olabilir. Bu standartlaşmış ticareti çok daha zorlaştırıyor.

Bu durum pandemi ortaya çıkmadan önce yavaş yavaş değişmeye başlamıştı. Elektronik ticaret, yatırımcıların belirli bayilerden tahvil fiyatları için elektronik olarak talep sunabilecekleri veya platformlardaki akışlı fiyatlarla daha geniş pazarda anonim olarak işlem yapabilecekleri MarketAxess ve Tradeweb gibi platformların büyümesiyle gerçekleşti.

Bu değişim, borsada işlem gören fonların tahvil piyasalarındaki artan kullanımı ile teşvik edildi. Bunlar tahvillerin ardındaki endeksi izleyen gün içi fiyatlandırmaya sahip hisse senedi benzeri araçlardı. ETF sağlayıcıları, bir enstrümanı endekslere bağlı tutmak için tahvil içinde ve dışında işlem yapmak konusunda elektronik ticarette ilerlemeler kaydettiler.

Ancak geçen yıl boyunca, elektronik ticaret birçok yatırımcı türü için en uygun yöntem haline geldi.

Tradeweb'in ABD Kurumsal Sabit Gelirler Başkanı Chris Bruner, "Evden çalışmanın çok güçlü bir katalizör olduğunu düşünüyoruz. Bu, teknolojinin kendisi kadar inovasyona yönelik zihniyetle de ilgilidir. Geçtiğimiz yıl boyunca, insanlar yeni araçlara bakmaya ve yeni bir ortamda neyin işe yaradığını görmeye açıktı" görüşlerine yer verdi.

Koronavirüs yaklaşık bir yıl önce piyasalarda volatiliteye yol açarken, borsacıların salgından kaynaklanan yeni riskler nedeniyle yeniden konumlandırmaya çalışması tahvil ticareti yapma arzusunu da yükseldi. Elektronik ticaret de dahil olmak üzere her yol, çok ihtiyaç duyulan likiditeyi sağlamak için fazlasıyla önemli hale geldi.

Yatırımcılar ayrıca, normal zamanlarda günden güne zar zor yerlerinden oynattıkları tahviller hakkında daha sık verilere ihtiyaç duydular. En güncel fiyat bilgilerini isterken, bankacılar da risk sınırlarını yönetmek için daha hızlı verilere ihtiyaç duyduklarını söylediler.

Seans odalarındaki konuşmalar sonucu toplanan bilgilerin elektronik iletişimle elde edilmesiyle daha sonrasında evden çalışmaya geçişe daha yatkın bir ortam oluştu.

ICE Sabit Gelir ve Veri Hizmetleri Başkanı Lynn Martin, "Bence tüm bunlar ofiste sahip olduğumuz altyapıya kıyasla evde sahip olduğumuz altyapıya bağlanıyor. Süreç hepimizi farklı biçimde düşünmeye zorladı" dedi.

Volatilite bir borçlanma çılgınlığını da beraberinde getirdi. Şirketler pandemiye karşı daha uzun süre dayanmak için tahvil piyasası aracılığıyla yüz milyarlarca dolar toplayarak yatırımcılardan ticareti sürdürme talebini artırdı. Bankacılar, ticaretin artan kolaylığının ve verimliliğinin, yılın geri kalanındaki ticaret taleplerine yanıt vermelerine izin verdiğini ve hacimlerini daha yükseğe çıkardığını söylediler.

Hem MarketAxess hem de Tradeweb, 2020'de ABD kredi piyasalarında rekor hacimlere ulaştı. Platformların hisse senedi fiyatları son bir yıl içinde sırasıyla yüzde 50 arttı ve yüzde 40 yükselişe yaklaştı. Elektronik sistemler sadece bir ticareti gerçekleştirmenin de ötesinde, veri ve tahvil fiyatlarının kaynaklarında, bayilerle iletişim kurmada, pozisyonları izlemede ve ticaret sonrası analizlerde de kullanılır hale geldiler.

Robot borsacılar geliyor

 

Kripto para piyasalarına düzenleme geliyor

 

JP Morgan: Bitcoin sığınılacak kötü bir liman

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)