E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil piyasaları neden hareketlendi---

Tahvil piyasaları neden hareketlendi

Tahvil piyasaları neden hareketlendi
08 Mayıs 2015 - 05:27 borsagundem.com

Tahvil piyasaları tarihinin en büyük ve en hızlı hareketlerini gösteriyor. Hisse senedi piyasaları da bundan nasibini alıp yönünü aşağıya çeviriyor

Standard Poor's bugün Türkiye ile ilgili kararını açıklayacak. Şebnem Turhan, S&P'nin kararı öncesi tahvil ve hisse senedi piyasalarındaki hareketleri Hürriyet'teki yazısında değerlendirdi, uzman görüşlerine yer verdi. İşte o yazı: 

Piyasalar hareketli. Tahvil piyasaları tarihinin en büyük ve en hızlı hareketlerini gösteriyor. Hisse senedi piyasaları da bundan nasibini alıp yönünü aşağıya çeviriyor. Sadece dün sabah yaşananlara bir bakalım:

*Alman 10 yıllık tahvil faizleri 17 baz puan yükseldi ve yüzde 0.76’ya çıktı.
*İspanya 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2’ye geldi.
*İtalyan 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2’yi aştı, yılın zirvesinde. 
*ABD 10 yıllık tahvil faizleri 8 puan yükseldi ve yüzde 2.06’ya çıktı. 
*İrlanda 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1.5’e çıktı Kasım 2014’ten sonraki zirve
*Japon 10 yıllık tahvil faizleri 7.5 baz puan yükseldi 2013 Mayıs’ından beri en yüksek oran.
*Hindistan 2024 vadeli tahvil faizi 9 baz puan yükseldi yüzde 6.98’e çıktı.

Peki bunlar neden yaşanıyor?

İki nedeni var, birincisi Avrupa’da deflasyondan uzaklaşma ve büyüme verilerinde daha iyi bir seyir görünümü veren verilerin ortaya çıkması.

Bu neredeyse dibi gören tahvil faizlerinin yükselmesi sonucunu doğuruyor. Çünkü Avrupa merkez bankası’nın genişlemeye son vereceği anlamına geliyor iyi veriler.

İkincisi yine ABD ile ilgili. ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen’in önceki gün hisse senedi piyasasında fiyatların yüksek olduğunu söyledi.

Bu ABD borsalarında satışı tetikledi ve ilk sonuç dün Asya borsalarının düşüşle kapanmasıyla geldi. Avrupa’da da piyasalar yönünü aşağıya çevirdi.

ABD borsaları negatif açıldı. Gelişmekte olan ülkelerin borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.4 gerileyerek 1 ayın en düşük seviyesini gördü.

Tahvil faizlerindeki yükseliş Polonya’nın bu hafta gerçekleştireceği tahvil ihalesini ise iptal etmesine neden oldu.

ALB Forex Analisti Enver Erkan henüz piyasalarda “Mayısta sat ve git” durumu gerçekleşmeden satışların başladığına dikkat çekerek bunda yatırımcıların son zamanlardaki yükselişlere ciddi düzeltme geleceği inancının etkili olduğunu vurguladı.

Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Emre Özgüven “Bu durumun Euro Bölgesi’nde iyileşmenin habercisi olması beklenebilir.

Uzun bir süredir deflasyon sürecinde olan Avrupa Bölgesi için olumlu sinyaller olduğu anlamına gelebilir” diye konuştu.

TÜRK LİRASI’NA YARADI

Bu gelişmelerle hafta boyu 2.70 liralarda olan doları 2.68 liraya indirdi. Ancak gözler bugün Standard Poor’s’un Türkiye kararı ve ABD’nin istihdam verisinde. Serbest piyasada dolar günü 2.6870 liradan tamamlandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)