E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil Kralı dipten alıyor---

Tahvil Kralı dipten alıyor

Tahvil Kralı dipten alıyor
28 Eylül 2022 - 15:38 borsagundem.com

Ünlü tahvil yatırımcısı Jeffrey Gundlach ABD’nin hazine piyasasındaki yatırımlarını hızlandırdığını açıkladı. Milyarder yatırımcı tahvil piyasasındaki krizi fırsata çevirme hedefinde

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Hazinesi tahvil piyasası son on yılın en büyük çöküşüyle karşı karşıya. Ancak ‘Tahvil Kralı’ olarak da bilinen milyarder yatırımcı Jeffrey Gundlach tahvil fiyatlarındaki düşüşü ABD tahvillerini satın almak için bir fırsat olarak görüyor.

DoubleLine Capital’ın CEO’su Gundlach yaklaşık 250 bin takipçisi olan Twitter hesabı üzerinden Salı günü yaptığı açıklamada, “ABD Hazine Tahvilleri piyasası bu gece ralli yapıyor. Uzun zaman olmuştu. Son zamanlarda alım pozisyonundaydım” ifadelerine yer verdi. Gundlach’ın ‘Tahvil Kralı’ lakabı sabit gelir piyasasında elde ettiği büyük başarılardan kaynaklanıyor.

ABD Hazinesi tahvil getirileri Salı günü fiyatların yükselmesiyle birlikte düşüşe geçti. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 10 baz puan düşerek %3,813 seviyesine kadar geriledi. Tahvil getirileri pazartesi günü %3,9’un üzerine yükselerek 2010’dan bu yana ilk kez bu seviyeyi geçmişti. 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri de 7 baz puan düşerek %4,24’e gerilemişti.

Bank of America verilerine göre ABD Hazinesi tahvilleri 1949’dan bu yana en büyük düşüşüyle karşı karşıya. iShares ABD Toplam Tahvil ETF’si 2022 yılı boyunca %16 geriledi. Küresel tahvil piyasası ise otuz yılı aşkın bir süredir ilk kez ayı piyasasında.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Hazinesi tahvillerinin faiz oranları ABD Merkez Bankası (FED) ve diğer küresel merkez bankalarının faiz artışları nedeniyle bu yıl sert bir şekilde etkilendi. Yükselen enflasyonu kontrol altına almaya çalışan merkez bankaları politika faizlerini agresif bir şekilde yükseltmeye devam ediyor. FED geçtiğimiz hafta politika faizini 75 baz puan yükselerek politika faizini %3 ile %3,25 aralığına taşıdı. ABD Merkez Bankası yıl sonuna kadar faiz oranlarını %4,5 seviyesine kadar yükselteceğini de açıkladı. FED’in faiz artışı döngüsü için nihai hedefi ise %4,75 seviyesinde.

2,2 milyar dolarlık kişisel serveti olan Gundlach daha önceki bir açıklamasında FED’in faiz artışlarını desteklediğini söylemiş ancak faiz artışlarındaki hızın resesyonu beraberinde getireceği konusunda da uyarmıştı. Tahvil Kralı "FED bu faiz artırımlarını daha erken yapmalıydı. Para politikası üzerindeki etkileri biraz gecikmeli görülecektir. FED bir süredir para politikasını sıkılaştırıyor. Ancak bu sıkılaştırmaların etkisi bir resesyonun içine birikecek. Bu nedenle FED’in söz konusu faiz artırımlarını yavaşlatması gerektiğini düşünüyorum” demişti.

10 yıllık tahvil getiri, 2021'de %1,51 seviyesini görmesinin ardından bu yıl 230 baz puan yükseldi. Hazine tahvili piyasasında, kısa vadeli getirilerin uzun vadeli getirilerin üzerine çıkması ekonomide bir resesyona işaret ediyor.

Y kuşağının yeni tercihi tahviller

 

ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 4'ü aştı

 

Tahvil piyasası coştu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)