E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTahvil faizlerindeki yükseliş kafaları karıştırıyor---

Tahvil faizlerindeki yükseliş kafaları karıştırıyor

Tahvil faizlerindeki yükseliş kafaları karıştırıyor
25 Şubat 2021 - 09:13 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

BORSAGUNDEM.COM

Global çapta gözlenen tahvil faizi yükselişine karşı piyasa işlemcilerinin gösterdikleri kafa karışıklığı eğiliminde herhangi bir değişiklik henüz gözlenmiş değil. Fed Başkanı Powell ve arkadaşları resmi olarak tercih ettikleri kurum iletişimi çerçevesinde farklı bir söylemi henüz ön plana çıkarmazken, iki günlük Kongre sunum maratonunun ardından Amerikan dolarının genel olarak zayıf seyrettiği, tahviller cephesindeki dalgalı seyrin ise korunduğu bir ortam bizleri karşılıyor. 'Reflasyon teması' eşliğindeki yaklaşım ise farklı varlık grupları nezdindeki etkisini muhafaza ediyor. 24 Şubat gün sonu kapanışı itibarıyla ABD'de KBW bankacılık endeksi son 14 yılın en yüksek düzeyine ulaşırken, alt gruplar özelinde de yükselişin genele yayıldığı bir resim söz konusu oldu. Getiri eğrilerindeki dikleşme ve satın alınan ekonomik büyüme hikayesi beklendiği şekilde bankacılık sektörü hisse senetlerini desteklerken, Avrupa kıtasında ise hikayenin turizm ve inşaat sektörleri önderliğinde ivme artışına işaret ettiği bir başka resim karşımıza çıktı. Amerikan 10y tahvil faizinde %1.43 yükseğinin test edildiği dakikalarda FX piyasalarındaki stres artarken, USDTRY paritesi de 55 hafta ortalaması olan 7.17 seviyesinin üzerine oldukça kısa bir zaman içerisinde gelmiş oldu. Fitch'ten gelen görünüm değişikliği ve TCMB zorunlu karşılık kararının takip edildiği ortamda lira cinsinden varlıkların negatif ayrıştığı kanaatinde hala daha değiliz. Fiyatlamalar GOÜ paralelinde. Aksine, ZK değişikliğinin sıkı para politikası duruşunun destekleyicisi olduğuna inanıyor, faiz tartışmalarından ayrışıyoruz. Ülke risk priminin 280-290bp aralığında yatay seyretmesi dalgalanmanın fiyatlamalar özelinde sınırlı kaldığı fikrini benimsememize imkan tanıyor. Hatırlatalım 24 Şubat gün sonunda MSCI Asya endeksi %-1.9, MSCI GOÜ endeksi ise %-1.4 ile takip edildi. Öte yandan ana gündem maddesi olan ABD teşvik paketi cephesinde ise 150'den fazla şirketin üst düzey yöneticisi Kongre liderlerine yazdıkları mektupla bir an önce adım atılması çağrısında bulundular. Temsilciler Meclisi'nde yapılan revizyon ile paketin son büyüklüğü $1.889 trilyon oldu.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.80 ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-2.30 oldu ve 1483 puan seviyesini işaret etti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +11bp ile %13.17 olurken, ülke risk primi 292bp ile yatay seyretti.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret ederken, Rusya varlıkları olumsuz tarafta ayrıştı. Euro Stoxx 50 %0.46, FTSE 100 %0.50, DAX %0.80 ve RTS (USD) ise %-0.65 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde iyimserliğin boyutu Avrupa seansına göre genişledi. Majör ABD endekslerinde bu kez teknoloji grubunun da eşlik ettiği primlenmeler gözlenirken, Dow Jones endeksi %1.35 ile ön plana çıktı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da değer kazancı sergilerken Bovespa %0.38, Merval ise %3.66 ile takip edildi.

Spot Asya ve vadeli ABD endekslerinde 25 Şubat işlemleri pozitif eğilime işaret ediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %1.57, Hang Seng %2.03, CSI 300 %1.41 ve KOSPI %3.08 düzeyinde performans sergiliyor. USDCNH paritesi offshoreda 6.4470 ile sınırlı yuan değerlenmesi şeklinde karşımıza çıkmakta.

Yabancıların en fazla yöneldiği hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 25/02/2021

 

Fenerbahçe Sportif ve Bilici Yatırım sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)