E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTahvil faizleri yeniden ön planda ---

Tahvil faizleri yeniden ön planda

Tahvil faizleri yeniden ön planda
11 Mayıs 2021 - 09:40 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, tahvil faizlerinin küresel piyasalar üzerinde baskı unsuru olarak yeniden ön plana çıktığı belirtiliyor

Haftanın ilk işlem günü data akışı yoğun değildi. Bu sayede küresel piyasalarda oluşan fiyatlamalarda volatilite düşük kaldı. Bunun yanında ABD’de enflasyon beklentilerinde güçlenmenin devam ettiğine yönelik gelişmeler dikkat çekiciydi. Şüphesiz piyasalarda önümüzdeki dönemin en önemli gündem maddesi enflasyon ve beraberinde getireceği fiyatlamalar olacak. Bu bağlamda konuyu değerlendirmek gerekirse

Dün ABD tahvil piyasasında 5 yıllık enflasyon beklentisi %2.73 seviyesini aşarak 2006 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Buradaki 5 yıllık başabaş oranı enflasyona endeksli tahviller ile enflasyon dışı tahviller arasındaki farkı belirtiyor. Yani bu farkın artması piyasanın 5 yıllık vadede enflasyon beklentilerini yukarı yönde revize ettiklerini gösteriyor. Daha uzun vadede 10 yıllıkları baz aldığımızda başabaş oranı ise pandeminin başladığı Mart 2020’de görülen %0.5’den %2.49 seviyesine yükseliş kaydetmiş durumda. Bunlara ek olarak New York FED’in yayınladığı ankette katılımcılar, gelecek 12 ayda ulaşılacak enflasyon oranını Nisan'da % 3,2'den % 3,4'e revize ettiklerini gördük.

Tüm bu gelişmeler ABD’de enflasyonist baskıya yönelik beklentilerin kuvvetli olduğunu gösteriyor. Bu durumun FED’in genişleyici politikasında revizeye gitmesine neden olacağı bekleniliyor.

Akıllardaki soru ise zamanlaması…

Bu sorunun cevabına ilişkin FED, ekonomide ‘önemli ilerleme’ tabirini kullanıyor. Bu ifadeden iki sonuç çıkarabiliriz. Birincisi istihdam piyasası, bir diğeri enflasyon verilerine yönelik gelişmeler… Geçtiğimiz hafta TDI verisi beklentilerin çok altında kalmış ve işsizlik oranı gerilemenin aksine yükseliş kaydetmişti. Bu durum piyasaları rahatlatmış ve ABD tahvil getirilerinin %1.50 seviyelerinin aşağısına sarkmasına neden olmuştu.

Yalnız piyasada enflasyona yönelik beklentilerin güçlü olması tahvil getirilerinde sert geri çekilmelerin önünde engel teşkil ediyor. Zaten ABD 10 yıllıkların getirisi de %1.48’lere kadar geri çekilmesinin ardından yeniden %1.60 üzerini test eden yükseliş denemelerinde bulundu. Bu noktada enflasyon verileri oldukça kritik bir hal almış durumda. Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verileri haftanın en önemli gelişmesi olacaktır. Yüksek beklentilere paralel bir verinin gelmesi durumunda, tahvil faizlerinin küresel piyasalar üzerinde baskı unsuru olarak yeniden ön plana çıktığını görebiliriz.

Günün önemli şirket haberleri 11/05/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)