E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTahvil alımı tamam mı, devam mı?---

Tahvil alımı tamam mı, devam mı?

Tahvil alımı tamam mı, devam mı?
04 Mayıs 2021 - 09:00 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende Powell’ın açıklamalarının piyasa etkileri inceleniyor

Haftanın ilk işlem gününde yurt içerisinde Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini takip ettik. TÜFE verisinin piyasa beklentilerinin bir miktar altında kalarak aylık bazda %1.68 ve yıllık bazda ise %17.14 oranında artış kaydettiğini gördük. Bu sayede TÜFE’de yükseliş üst üste 7. ayında devam etmiş oldu. Enerji ve gıda fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyon ise %17.77 seviyesine yükseliş kaydetti. Bir diğer önemli nokta da ÜFE tarafında yükseliş devam ediyor. Nisan datasının %35.17 seviyesinde ulaştığını gördük. Bu noktada ÜFE-TÜFE makası da açılmaya devam ediyor. Bu durum TÜFE’de baz etkisi kaynaklı geri çekilmelerin istenilen düzeyde olmayacağı izlenimini güçlendiriyor. ÜFE – TÜFE makasının ÜFE lehine açık olması, üreticinin maliyetleri henüz tüketiciye tam olarak yansıtamadığını göstermektedir. ÜFE’nin bir noktada TÜFE’yi desteklemesi beklenir. Bu durum da önümüzdeki dönemde TÜFE’nin yüksek seviyelerde katılık sağlamasını beraberinde getirebilir. Böylelikle TCMB’nin hızlı ve güçlü sayılabilecek faiz indirimleri adına elinin zayıf olduğunu söyleyebiliriz. 

Küresel piyasalarda Avrupa ve ABD’de açıklanan Nisan ayına ilişkin imalat PMI verileri takip edildi. İlk olarak Euro Bölgesi imalat PMI verisinin 62.9 ile beklentilerin altında kalsa da 24 yılın zirve seviyesine ulaştığını belirtmek gerek. Bu sayede Euro Bölgesi ekonomilerinin yılın ikinci çeyreğinde de toparlanmaya devam ettiğini görmekteyiz. 

Bunun yanında ABD tarafında açıklanan ISM imalat PMI verisinde yükseliş devam etti ve piyasa beklentilerini aşarak 65.0 endeks değerinde gerçekleşti. Net olarak ülkelerin uyguladıkları güçlü maliye politikaları ekonomik aktivitede çarkların hızlı dönmesini sağlamakta… Büyümenin öncü göstergeleri olan güven endeksleri ve PMI dataları bunu net olarak gösteriyor. Bu bağlamda küresel ekonomilerde yılın ikinci çeyreğine ilişkin güçlü beklentilerin şekillenmeye başladığını söyleyebiliriz.

Dün takip edilen bir diğer gelişme de FED Başkanı Powell’ın konuşmasıydı. Powelll, ABD'de ekonomik görünüm daha iyi olduğunu ancak sorunları henüz tamamen atlatamadıklarını belirtti. Ayrıca ekonominin yeniden açılıyor olmasını daha fazla ekonomik aktivite ve daha fazla istihdam olarak yorumladı ve ekonominin ilerleme sağladığını dile getirdi. Açıklamalarında sürpriz niteliğinde bir cümle yoktu. Dolayısıyla piyasalara net bir etkisi olmadı.

Günün önemli şirket haberleri 04/05/2021

 

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk çeyrek kar zararları

 

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)