E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Tahtaların kapatılması doğru değil'---

'Tahtaların kapatılması doğru değil'

'Tahtaların kapatılması doğru değil'
18 Aralık 2013 - 18:23 borsagundem.com

SPYD Başkanı Arif Ünver Türkiye’yi sarsan operasyonların borsaya etkisini yorumladı...

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, "Süreç bugünden yarına netleşecek bir konu olmayabilir. Oradaki hukuksal sürecin 3 ay sürdüğünü varsayın. Bu sürede endekste önemli ağırlığı olan bu firmaların işlem sıralarının kapatılması, açıkçası benim şahsi kanaatim Borsa İstanbul'a imaj açısından zarar verir" dedi.

AA muhabirine İstanbul merkezli operasyon kapsamında adı geçen şirket hisselerinin işleme kapatılıp kapatılmamasına yönelik değerlendirmelerde bulunan Ünver, konunun hassasiyetine dikkati çekerek, neticede serbest piyasanın işlerliği ve sürekliliği konusunun bulunduğunu, diğer taraftan ise cereyan eden konunun borsaya etkisi olduğunu dile getirdi.

Özellikle hisse bazında bakıldığında, halka açık olan firmalar olduğunu kaydeden Ünver, bu konunun ilk boyutunun yabancı ağırlıklı, yüzde 60 oranında yabancı payının bulunduğu bir borsaya sahip olunduğunu ifade etti.

Ünver, hisse senetlerinin sırası kapatıldığı zaman likidite konusunun frenlendiğini vurgulayarak, "Neticede, alım-satım, el değiştirme konusunun önüne geçmiş oluyorsunuz. Hisse senetlerini satmak ve yeniden pozisyon açmak isteyen katılımcıların önüne engel koymuş oluyorsunuz" dedi.
 
Ünver, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sürecin uzayabilme ihtimali var. Böyle baktığınız zaman, neticede finansal piyasalarda özellikle hisse senedi piyasalarında kısa vadeli fiyatlamalar algıya ve likiditeye dayalı olarak gerçekleşiyor. Ancak, orta ve uzun vadeye baktığınızda, fiyatlar rasyonel gerekçelere göre şekilleniyor. Yani bu son derece zorlu bir durum. Burada iki taraf var. Alan ve satan taraflar açısından bakıldığında, her taraf kendisine göre haklı. Kapatılsın diyenler ilgili firmalardan hisse senedi taşıyıp bu ortamdan, fiyat düşüşlerinden zarar görmüş ve ilerleyen süreç içerisinde daha da düşeceği tedirginliği taşıyan yatırımcılar. Dolayısıyla bu grup kapatılması taraftarı olacaktır, bu çok doğal. Diğer taraftan bakıldığında endeks üzerinde etkisi olan kağıtlar var. O zaman da endeks üzerinde bir sıkıntı yaratacak. Yani çok zorlu. Kolay değil açıkçası."

"İŞLEM SIRALARININ KAPATILMAMASI TARAFTARIYIM"

SPYD Başkanı Arif Ünver, sürecin bugünden yarına netleşecek bir konu olmayabileceğine dikkati çekerek, "Oradaki hukuksal sürecin 3 ay sürdüğünü varsayın. Bu sürede endekste önemli ağırlığı olan bu firmaların işlem sıralarının kapatılması, açıkçası benim şahsi kanaatim Borsa İstanbul'a imaj açısından zarar verir" ifadesini kullandı.
Burada kredili pozisyon taşıyan insanların olduğuna işaret eden Ünver, şunları söyledi:
"Bu insanlar hisse senetlerini belki şu anda satmayı düşünmüyor olabilir ama 3 gün sonra satmayı düşünebilir. O esnada hisse senedi kapalıysa, nasıl kapatacak? O zaman açılana kadar kredi faizi ödeyecek. bu çok teknik ve hassas bir konu. Ortada olmakla birlikte, açıkçası kapatılmaması taraftarıyım. Ayrıca, bu firmalar ticari faaliyetlerine devam eden firmalar. Hisse senetleri üzerinde olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilecek haberler geldiği zaman, borsada geçici süreyle hisse senetleri kapatılır, bunda sıkıntı yok. Ancak siz bir hisse senedinin sırasını kapattınız ve süreç 3 ay. Bu, Türk hisse senedi piyasasına kalıcı zararlar verir. Çünkü başka bir gün başka bir hisse senedinde aynı durumun olmayacağını kim garanti edebilir? O zaman insanlar çekimser kalacak. Biz, sermaye piyasalarına yatırımcı çekmeye çalışırken, bu hareketle zarar verilebilir."

Arif Ünver, dün Borsa İstanbul'un günü düşüşle kapatmasında operasyonların etkisi bulunduğunu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu kararlarıyla bir ilgisi olmadığını söyleyerek, "TCMB'nin, Türkiye'de şu anda mevcut borsayı yüzde 5 kayıp yaşanmasına olanak sağlayacak bir açıklama veya kararı yoktu. Normal dünya ekonomilerinin rutininde paralelinde gelişmeleri izleyerek ona göre aksiyonlar almaya devam ediyor" değerlendirmesini yaptı.

İstanbul merkezli operasyonlarda adı geçen şirket hisselerinin kapatılmasının Türk borsası genelinde likidite açısından sıkıntı yaratacağını kaydeden Ünver, herşeye rağmen sermaye piyasaları özelinde açık kalmasının daha uygun olduğunu sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakan19 Aralık 2013 01:33

    Arif bey kısa ve öz konuşun, lafı çevire çevire olmuyor.Başladığın cümleyi sonunda nasıl unutmuyorsun?

  • Yatırımcı18 Aralık 2013 22:48

    SPK yöneticileri göz altına alınırlarsa olacak, Sn.Ünver? Goldaş, Memsa gibi şirketlerdeki gelişmeler, Emlak Konut ve Halk bankasındaki gelişmeler gerçekten çok düşündürücü değilmi?

  • NÖRÜ18 Aralık 2013 21:18

    adamın dibi dibi

  • Hadi yaa18 Aralık 2013 19:12

    Bakan oğulları suçlu mu ki bu söylenti ile kapanmayacak ? Yanlış fikir bu

  • Baacar18 Aralık 2013 18:59

    Açığa satış ve günlük kredili işlemleri niçin yasaklamıyorsunuz. Olmayan bir hiss yi sat sonra da aşağıdan pozisyon kapa... ya da sana ait olmayan bir parayı al sermaye piyaslarına yatırım yap... sonra da bunun adı Sermaye Piyasaları olsun. Bravooo size..Sermaye piyasalarımı kumar piyasası mı?