E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTahkim kararı öncesi Alfa'dan stratejik adım---

Tahkim kararı öncesi Alfa'dan stratejik adım

Tahkim kararı öncesi Alfa'dan stratejik adım
30 Mart 2016 - 04:03 borsagundem.com

Rus ortağın Turkcell hisseleri için Ziraat Bankası ve Çukurova'ya yaptığı teklifin perde arkasında İngiliz Tahkim mahkemesinin yaklaşan kararı var

Bir yıl önce Ziraat Bankası'ndaki rehin Turkcell hisselerini satın almak isteyen Turkcell'in Rus ortağı Alfa Telecom'u bu yıl elindeki hisseleri satmak için teklif vermesi piyasaları hareketlendirdi. Hülya Güler, Hürriyet'teki kulis haberinde Alfa'nın son teklifinin perde arkasını yazdı. İşte o haber: 

Geçen hafta Cuma günü Turkcell’in ortaklarından Rus Alfa Telecom’un, elindeki yüzde 13.7 Turkcell hissesi için Ziraat Bankası ve Çukurova Grubu’na yaptığı ‘hisselerimi alın’ teklifinin perde arkasında, İngiliz tahkimin Çukurova lehine karar vereceği beklentisi yatıyor. Rus Alfa Mart 2015’te Ziraat Bankası’nın 1.5 milyar dolar kredi ile rehin tuttuğu Çukurova’ya ait yüzde 13.7 hissesi için 2.8 milyar dolar teklif etmişti. Rus şirket tam bir yıl sonra Çukurova ve muhtemelen ödeme imkanı olduğu için Ziraat Bankası’na bu kez kendi hisselerini 2.7 milyar dolara satma teklifiyle gitti.

ÇUKUROVA LEHİNE KARAR

Geçen hafta sonu kulisleri hareketlendiren bu gelişmenin perde arkasını sürece yakın kaynaklara sorduk. Edindiğimiz bilgilere göre Londra Uluslararası Tahkim Mahkemesi Alfa Telecom’un 2014 yılı sonunda yaptığı çözümsüzlük başvurusu için gerçekleştirdiği incelemeleri geçen hafta tamamladı. Bu süreçte davayla ilgili kurumları dinleyen ve belgeleri inceleyen tahkim mahkemesinin 6 hafta içinde Çukurova ve Alfa Telecom’un Turkcell hisseleri ile ilgili karar vermesi bekleniyor. Davaya yakın kaynaklar İngiliz tahkimin yaptığı inceleme sonucunda Çukurova Grubu lehine karar vermesinin daha yüksek bir ihtimal olarak belirdiğini iddia ediyor.

Alfa Telecom'dan Turkcell için teklif

ALFA’DAN STRATEJİK ADIM

Hatta aynı kaynaklar Tahkim’in Rus Alfa’nın elindeki hisseler için 2.2 milyar dolar civarında bir fiyat tespiti yaptığını da öne sürüyor. Bu durumun farkında olan Rus Alfa’nın da Tahkim’in kararını açıklamasından önce stratejik bir adım atarak Çukurvova ve Ziraat’e 2.7 milyar dolara elindeki hisseleri satma teklifi götürdüğünü kaydeden kaynaklar, bu hamleyle Alfa Grubu’nun elindeki hisseleri 500 milyon dolar daha fazla satmayı amaçladığını belirtiyor.

ZİRAAT HİSSELERİ ALACAK MI?

RUS Alfa’nın elindeki Turkcell hisseleri için yaptığı 2.69 milyar dolara satma teklifine Ziraat Bankası tarafının nasıl baktığı konusunda sürece yakın kaynaklar, ‘şimdilik renk vermiyor’ yorumunu yapıyor. Ziraat’e yakın kaynaklar gerçekten de, Tahkim’in kararını açıklamasından önce veya sonra herhangi bir hisse alımı yapıp yapmayacakları konuusnda oldukça temkinli açıklama yapıyor. Süreci yakından takip ettiklerini teyid Zirat Bankası’na yakın kaynaklar önümüzdeki dönemde nasıl bir adım atacakları konusunda ser verip sır vermiyor. Ancak Çukurova Grubu’nun Kuzey Irak’ta faaliyet yürüten şirketi Genel Enerji’nin son dönümdeki değer kaybı ile finansal güçlük yaşadığını hatırlatan kaynaklar, “Eğer bir hisse alımı olursa bunun için Çukurova Grubu’nun yine Ziraat Bankası gibi güçlü bir kredi kaynağı bulması gerekiyor. Bu kadar büyük miktarda alımı yaparsa ancak Ziraat yapar. Dolayısıyla şimdilik Ziraat hisseleri alacak en güçlü aday olarak görünüyor” değerlendirmesini yapıyor.

KÂR DAĞITIM KARARI ÇIKMADI

Dün Turkcell’in İstanbul Küçükyalı’daki genel müdürlük binasında gerçekleşen Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda hissedarlardan Teliasonera ve şirketin yönetim kurulundan gelen kâr dağıtım önerisi kabul edilmedi. Temettü dağıtımı, yönetim kurulunun ibra edilmesi ve şirketin bağış politikasının görüşülmesi gibi gündem maddeleriyle toplanan Genel Kurul’da, ortaklar temettü dağıtılmasına hayır oyu verdi. Turkcell Yönetim Kurulu ‘şirketin nakit projeksiyonları, geleceğe yönelik beklentiler, yatırım planları ve sermaye piyasalarındaki şartları’ göz önünde bulundurarak hissedarlarına 2015 mali yılı net dağıtılabilir kârının yaklaşık yüzde 58’ine denk gelen, brüt 1.2 milyar TL tutarında kârın 3 taksitte dağıtılmasını teklif etti, ancak ortaklar bu temettüyü kabul etmedi. 2015 yılında yapılan Genel Kurul’da 5 yıl sonra ilk defa temmettü dağıtan Turkcell, hissedarlarına 3.9 milyar TL kar payı dağıtmıştı.
Turkcell Genel Kurulu’nda ayrıca gündem maddeleri arasında yer alan Yönetim Kurulu’nun ibrası da gerçekleşti. Böylece ortaklar Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve diğer yönetim kurulu üyelerinin görevine devam kararı vermiş oldu. Turkcell Yönetim Kurulu bağış politikası, bağış süreci, bağış miktarının belirlenmesi, bağışların niteliği gibi konularda da ortaklardan güvenoyu aldı. Genel Kurul’un ardından Teliasonera yaptığı açıklamada, sermayede doğrudan pay sahibi olduğu oranda yönetim kurulunun temettü dağıtılması teklifi lehine oy kullandığını ve Turkcell’in temettü dağıtmasından yana olduğunu belirtti. Teliasonera’nın Turkcell’de yüzde 14’ü doğrudan, geri kalanı dolaylı yüzde 38 payı bulunuyor.

Turkcell’in ortaklık yapısı

Turkcell Holding %51
Sonera Holding %14.02
Halka Açık %34.93

Turkcell’in yüzde 51’ini elinde tutan Turkcell Holding’in yüzde 52.9’u Çukurova Telecom Holding’e ve yüzde 47.1’i Sonera Holding’e ait. Çukurova Telecom Holding’in de, yüzde 51’i Çukurova Holding’e ve yüzde 49’u da Alfa Grubu’na ait.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)