E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSwap anlaşmasına ilişkin gelişmeler belirleyici olacak---

Swap anlaşmasına ilişkin gelişmeler belirleyici olacak

Swap anlaşmasına ilişkin gelişmeler belirleyici olacak
15 Mayıs 2020 - 09:35 borsagundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST-100 endeksinin güne alımlarla başlaması bekleniyor.

Güne kar satışlarıyla başlayan BIST-100 endeksi gün içinde de zayıf seyretti ve %0.96 kayıpla 99.193 seviyesinden kapanış yaptı. İşlem hacmi 14.5 milyar TL olarak gerçekleşirken, endekse dahil 21 hisse değer kazandı, 78 hisse ise değer kaybetti. USD/TL kuru 6.90 seviyesinin altına geriledi.

ABD hisse endeksleri, enerji ve banka hisseleri başta olmak üzere günü yükselişle kapattı. Teknoloji şirketlerinin de yükselişe destek verdiği piyasada petrol fiyatlarındaki toparlanma hem de risk algısı sebebiyle pozitif etki yarattı. ABD’de dün açıklanan haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin üzerinde gerçekleşti, böylelikle son 2 ayda toplam başvuran kişi sayısı 36 milyona ulaştı. Öte yandan sabah saatlerinde Çin’de açıklanan Nisan ayı sanayi üretimi toparlanma sinyalleri verirken, perakende satışlar hala zayıf. Dünkü kapanışlar sonrasında vadeli piyasalarda hafif pozitif bir hava hakim.

Bugün içeride bütçe dengesi ve TCMB beklenti anketi takip edilecek. Yurtdışında ise Almanya, AB büyüme verileri ile ABD’de açıklanacak olan sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı gibi veriler izlenecek.

Yerel varlıklar açısından son dönemde yerli ve yabancı basında yer alan swap anlaşmasına ilişkin gelişmeler daha belirleyici olabilir. BIST-100 endeksinin güne alımlarla başlamasını bekliyoruz.
99,500-100,000 direnç seviyeleri iken 99,500 yine gün içinde referans seviye olarak izlenmelidir. 98,750-98,500 ise destek ve zarar-kes bölgesi olarak takip edilebilir.

Sanayi üretim endeksi mart ayında yıllık bazda %2 geriledi

2020 Mart ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık bazda %2 azalırken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre bir önceki aya kıyasla %7,1 düşüş gösterdi.

Takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre, 2020 Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %5,6, imalat sanayi sektörü endeksi %1,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %0,9 düşüş gösterdi.

Sektörler ve ana sanayi grupları incelendiğinde, takvim etkisinden arındırılmış yıllık verilere göre, dayanıklı tüketim malları üretimi %16,6, sermaye malları üretimi %6,8, dayanıksız tüketim malları üretimi %3, enerji malları üretiminde %1,1 azalırken, ara malı üretimi %2,1 artış gösterdi.

Tepki alımı denemeleri oluşabilir

Hisse piyasalarında satış baskısı arttı

Global piyasalar toparlanma çabasında

Piyasalarda olumlu bir seyir izleniyor

İkinci dalga endişeleri borsaları düşürüyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hüsnü Çubuk 16 Mayıs 2020 10:49

    Anlatacak hikayeler anlatacak masallar bitti değiștirip yutturabildiğimiz insan bulalım ve buluyorlarda Allah affetsin