E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuya zam geliyor---

Suya zam geliyor

Suya zam geliyor
13 Mayıs 2014 - 06:43 borsagundem.com

İZSU Genel Müdürlüğü 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10 zam yapılmasını önerdi

İzmir’de Temmuz ayından geçerli olmak üzere içme suyuna yüzde 10 zam yapılacak. İki yıldır uygulanan, "ilçe belediyeler tarım ve hayvancılık" su tarifesindeki kademesiz ucuz bedel uyulması ise havuzlarda, çim sulamada kullanılmasıyla istismar edildiği ve su sıkıntısına neden olduğu gerekçesiyle yeniden konut tipine dönüştürülecek.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi biri genel, diğeri dar kapsamlı iki zam yapacak. Mayıs ayı gündeminde İZSU Genel Müdürülüğü önergesiyle Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelen iki önerge plan ve bütçe komisyonları tarafından incelendikten sonra karar verilecek. İZSU Genel Müdürlüğü 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere su tarifesi bedellerine yüzde 10 zam yapılmasını önerdi. Büyükşehir Belediye Meclisi kabul ederse Temmuz ayından itibaren yüzde 10 zamlı su kullanmaya başlayacağız. Buna göre konutlarda 20 metreküpe kadar suyun metreküpü 3,12 TL’den 3,43 TL’ye, 20 metreküp üzeri ise 8,03 TL ’den 8,83 TL’ye çıkacak.

YAZLIKÇILARI ÜZECEK ÖNERGE

Öte yandan İZSU Genel Müdürlüğü., 2 yıl önce Tarifeler Yönetmeliği’nde yapılan ilçelerde uygulanan tarım ve hayvancılık abone tipi tarifesini genişleterek konutların bahçelerinin bu tarifeden sulanabilmesine olanak yaratan kararı geri alacak değişiklik için önerge verdi. Bu değişikle iki yıl önce sahillerdeki yazlık sitelerdeki evler ve müstakil konutlar bu konut tarifesinden çıkarak bu abone tipine geçmeye başladı. Abone sayısı 4 binden 1 yıl içinde 11 bine yükselmişti. Bugünkü rakamlarla eskiden konut abonesi olarak suyun metreküpüne 3,12 TL öderken bu tarifeyle kuruş ödemeye başladılar. Ancak İZSU yetkilileri yaz ayları boyunca özellikle Seferihisar-Özdere arası başta olmak üzere sahillerde su kullanımının geçen senelere göre yüzde 30-40 oranında arttığını tespit etti. Ucuz su tarifesinden yararlanmaya başlayan bazı yazlıkçıların havuzlarını doldurduğunu, büyük çim alanları suladıkları belirlendi. Bu istismarlar nedeniyle de yaz aylarında bu bölgelerde zaman zaman su sıkıntısı yaşandı. Bu nedenle tarifeyi eski haline dönüştürmek için önerge hazırlandı. Ancak, önerge CHP meclis üyelerinin müdahalesiyle geri çekildi. Seçimler sonrasına bırakıldı. Önerge bu akşam yapılan meclis toplantısında gündeme alınarak komisyona sevkedildi. Kabul edilirse, ilçe belediyeleri tarım ve hayvan aboneliği kademesiz ve metreküp 0,79 TL’den çıkacak, konut ve 3,12 TL’ye yükselecek. Tarife istismarı yapanlar nedeniyle yeni 7 bin abone mağdur olacak.

"PAMUK ELLER CEBE"

Meclis’te Kemalpaşa Belediye Başkanı AK Partili Arif Uğurlu ise Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan park sulamalarında belediyelerden para alınmaması veya cüzi bir tarife belirlenmesini talep etti. Uğurlu, sulama paralarını ödemekte zorlandıklarını belirtti. Kocaoğlu ise , Büyükşehir Belediyesi ve tüm ilçe belediyelerin park sulama bedelini İZSU’ya ödediğini belirterek toplanan paraların, arıtma, körfez temizliği, su ve kanal şebekesi yenileme, dere ıslahı ve çevre yatırımlarına kullanıldığını söyledi. Kocaoğlu "Her belediye ödediği gibi sen de ödeyeceksin. Pamuk eller cebe" dedi.

SEZAR’IN HAKKINI SEZAR’A VERMEK GEREKİR

Meclis toplantısında AK Partili Özen Kızılırmak ise Aliağa’da dolmuşların 90 dakika sistemine dahil edilmesi önergesinin gündeme alınmamasına tepki gösterdi. Kızılırmak ayrıca, engelli annesi olduğunu belirterek" Büyükşehir Belediyesi kaç tane engelli aracı, otobüsü var. Kaç engelli istihdam ediyor. Ben yeterli bulmuyorum "dedi. Başkan Kocaoğlu ise Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin engelliler için yaptıklarının yetersiz olduğunu kabul ettiğini belirterek, "Engelliler haftası etkinliklerini farkındalık yaratmak için yapıyoruz. Büyükşehir belediyesinde 850 tane engelli kullanımına uygun otobüs var. Sizin haberiniz olmayabilir ama İzmirli engelliler bu araçları kullanıyor. Sizin benim sözlerim üzerine kafanızı sallamanız bu otobüsleri körfezin dibine göndermiyor. Samimi olmak, uzlaşıya açık şekilde, siyaseti uygun ve Sezar’ın hakkını Sezar’a vererek yapmak gerekiyor "dedi.

 Meclis toplantısının başında ise salonun ses sisteminde arıza oldu. Bu nedenle Meclis toplantısını geç başladı. Başkan Kocaoğlu ve meclis üyeleri bir süre de el mikrofonuyla konuşmak zorunda kaldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)