E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSüveyş Kanalı’nın durması petrol için neden önemli?---

Süveyş Kanalı’nın durması petrol için neden önemli?

Süveyş Kanalı’nın durması petrol için neden önemli?
25 Mart 2021 - 13:36 borsagundem.com

Panama bandıralı bir geminin Süveyş Kanalı’nda karaya oturması Çarşamba günkü petrol fiyatlarında sert yükselişlere neden oldu. Uzmanlar kanaldaki tıkanıklığın petrol fiyatlarındaki etkilerini değerlendiriyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mısır'daki Süveyş Kanalı'nın önemi Çarşamba günü herkes tarafından çıplak olarak ortaya kondu. Basra Körfezi petrolü için kritik geçiş noktası, bir kargo gemisinin karaya oturmasının ardından tıkandı ve küresel petrol fiyatları sert bir şekilde yükseldi.

Araştırma şirketi Strategic Energy & Economic Research Başkanı Michael Lynch, MarketWatch’un haberinde konuyla ilgili açıklamasında petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından Çarşamba günü yatırımcıların petrol alımlarındaki artışta Süveyş Kanalı’ndaki kazanın tetikleyici faktör olarak rol oynadığını belirtiyor. Ancak Lynch Süveyş Kanalı'nın "uzun bir süre kapalı kalmayacağına" inanıyor.

Associated Press'in haberine göre, Süveyş Kanalı Otoritesi Başkanı Korgeneral Usame Rabei, "Süveyş Kanalı, seyrüseferin restorasyonuna ve küresel ticaretin hareketine hizmet etmek için hiçbir çabadan kaçınmayacaktır" açıklamasında bulundu. Buna karşın, petrol fiyatları Salı gününü yaklaşık altı haftanın en düşük seviyesine çekildikten sonra Çarşamba günü son kayıplarının çoğunu telafi edecek derecede toparlandı.

Süveyş Kanalı’nın açılması haftalar alabilir

Küresel petrol fiyatını gösteren Brent ham petrol Çarşamba günü 3,62 dolar tırmanarak %6’lık bir yükseliş gösterdi. ABD Batı Teksas ham petrolü Salı günkü %6,2'lik düşüşün ardından New York ticaret borsasında 3,42 dolar diğer bir deyişle %5,9 yükselerek varil başına 61,81 dolara ulaştı.

Japonyalı bir sahibi olan Panama bandıralı MV Ever Given adlı gemi, Salı günü kanalda yan dönerek Kıta Afrika'sını Sina Yarımadası'ndan ayıran kanaldaki trafiği engelledi. Deniz kaynaklı petrol ticaretinin tamamının tahminen %10'u Kızıldeniz'i Akdeniz'e bağlayan Süveyş Kanalı'ndan geçmektedir.

IHS Markit Enerji Piyasaları Analisti Marshall Steeves, Süveyş Kanalı’ndaki tıkanıklığın Çarşamba günkü "petrol piyasası üzerinde büyük bir etkiye" sahip olmasına karşın, "gerçekte ham petrol için önemli bir geçiş yolu olmadığını" söyledi.

WTRG Economics’in Enerji Ekonomisti James Williams, günlük bazda kanaldan geçen petrol miktarının değiştiğini, ancak günlük miktarın ortalama 3 milyon varile yakın olduğunu söyledi. Williams, "Dünya çapında yüksek ham petrol stokları nedeniyle petrol teslimatındaki birkaç günlük yavaşlama piyasa için kritik değil" açıklamasında bulundu.

Buna karşın borsagundem.com’un derlediği verilere göre petrol analitiği firması Vortexa Çarşamba günü Twitter üzerinden paylaştığı bir mesajda, yaklaşık rezerv oranının günde yaklaşık 50 gemi olduğunu ve "rota değişimlerine yol açacak herhangi bir gecikmenin Orta Doğu'dan Avrupa'ya bir yolculuğa 15 gün ekleyeceğini" söyledi.

Vortexa Çarşamba günü erken saatlerde yolladığı başka bir Twitter mesajında, şu ana kadar yaklaşık 13 milyon varil petrolü temsil eden 10 ham petrol tankerinin kesintiden etkilenebileceğini belirtti.

Ancak daha büyük resimde, bazı analistler kanaldaki olayın kalıcı bir sonuç oluşturmasını beklenmediklerini vurguluyorlar.

Tyche Capital Advisors'ın Genel Müdürü Tarık Zahir, "Süveyş Kanalı bizim düşüncemize göre uzun vadeli bir mesele değil" dedi. Zahir petrol fiyatlarındaki en büyük endişesinin Avrupa'daki Kovid-19 kaynaklı yeni kilitlenmelerin tehdit ettiği petrol talebi ve durumun ABD’de de tekrar etmesi olduğunu belirtiyor.

Petrol fiyatlarında OPEC+ ülkeleri temkinli

 

Petrolde yön aşağı döndü

 

Merkel'den Doğu Akdeniz yorumu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)