E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuudi Arabistan harcamalarında büyük kısıntıya gidiyor---

Suudi Arabistan harcamalarında büyük kısıntıya gidiyor

Suudi Arabistan harcamalarında büyük kısıntıya gidiyor
03 Mayıs 2020 - 09:20 borsagundem.com

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle gelirlerde yaşanan düşüşe mukabil harcamaları azaltmak için sıkı tedbirler alacaklarını söyledi.

Al Arabiya Televizyonu'na konuşan Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, "Suudi Arabistan'ın, petrol ve petrol dışı gelirlerde salgın kapsamında alınan kısıtlama kararları nedeniyle yaşanan düşüş göz önüne alındığında bütçe harcamalarını büyük ölçüde düşürmesi gerekiyor." dedi.

Suudi Arabistan'ın bu konuda çok sıkı ve hatta "acı verici" önlemler alacağını, yaşanan krizin üstesinden gelmek için tüm seçeneklerin değerlendirileceğini belirten Cedan, bazı projelerin salgın nedeniyle ilerleyen tarihlerde hayata geçirileceğini kaydetti.

Cedan, koronavirüsün etkisini henüz önemli ölçüde yansıtmadığını ve gerçek etkinin ikinci çeyrek ve sonrasında ortaya çıkacağını belirtti.

Borçlanmaya ilişkin Cedan, koronavirüs öncesinde planlandığından 26,7 milyar dolar daha fazla olarak toplam 58,7 milyar dolar borçlanma yapılacağını söyledi. Buna göre, Suudi Arabistan'ın genel borcu 2019'un sonuna göre bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,7 artışla toplam 192,9 milyar dolara yükselecek.

Önceki açıklamalarında koronavirüsle birlikte hükümetin bütçesinden 50 milyar riyal düşürdüğünü belirten Bakan Cedan, son açıklamasında bunun yeterli olmadığını bildirdi.

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, sözlerini, "Ne Suudi Arabistan ne de dünya koronavirüs öncesi gibi olmayacak. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana benzeri bir kriz yaşanmadı." ifadesiyle sonlandırdı.

Koronavirüsle gelen bütçe durumu

Suudi Arabistan, bütçesinin yüzde 70'i petrole dayanan, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve üretimde üçüncü sırada yer alan bir ülke.

Kovid-19 nedeniyle ham petrol ihtiyacında yaşanan gerilemeden dolayı yılbaşından bu yana fiyatlarda yüzde 60 düşüş yaşandı.

Suudi bütçesi bu yılın ilk çeyreğinde (9,1 milyar dolar) açık verdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Suudi Arabistan'ın "A1" seviyesindeki kredi notunu korurken, görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

Önceki beklentilere göre yüzde 6,4 olan bütçe açığı yerini koronavirüsün yaygınlaşması sonrasında yüzde 7 ila 9 arasında bir yükseliş beklentisine bıraktı.

Suudi Arabistan 2020 bütçesine ilişkin yapılan açıklamada, bu yılki gelirlerin 222 milyar dolara karşılık harcamaların 272 milyar dolar olacağı buna göre 50 milyar dolar açık beklendiği belirtilmişti.

Suudi Arabistan'daki son verilere göre, koronavirüs nedenli ölüm sayısı 176'ya çıkarken, ülkede toplam vaka sayısı 25 bin 459'a yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • GABB03 Mayıs 2020 23:23

    Sudi kraliyet ailesi harcamalarını kısarsa bu iş olur.sudi halkının koyundan farkı yok önlerine ne konursa onunla idare ederler. kraliyet üyeleri şimdi birbirlerinin kuyusunu kazacaklar şimdiye kadar har vurup harman savurdular bundan sonra kemer sıkmayı öğrenecekler inşallah hep birlikte bunları göreceğiz.

  • Hasan03 Mayıs 2020 18:30

    Hac ve umre gelirleri bitti, inşallah petrol yön değiştirir ders alırlar.

  • fafa03 Mayıs 2020 16:34

    Umarım biz de tasarrufa gideriz.Ama nerdeee!

  • :)03 Mayıs 2020 16:03

    inanmayın, neden mi ? bir çok abdli dev firmanın ortakları bular. oyun programcıları , bir çok banka, finans, sanayi, ağır snayi, silah sanayi, arge merkezleri, patantler. yani bu arapların belgeselini izlemişti. petrol bir gün bitecek. dünyada ne kadar zun ömürlü yatırım varsa finanssal biçimde ortak, satın alma, yda destek oluyoruz. demişlerdi. bir çok usd hesapları zaten dunyada biliniyor. bu adamlar 20 yılda çalışmadan rahat rahat yaşar... siz kendi halinizi düşünün. sizde ne okadar yatırım var, ne birikim, nede ileride satacak oakdar nakite dönecek petrol. şimdiden gelecek adına kontratla satış yapabiliyor adamlar. sen ne satacak ? tırtt...

  • mehmet03 Mayıs 2020 15:49

    prensler zenginler ellerindeki arabaları yatları satsalar 3-4 yıl herhalde bişi olmaz...

  • türk03 Mayıs 2020 15:02

    Az yiyin az silah alın deve sidiği üretin.yemene saldırmayın.libya suriye yemen gibi yerlerde örgütlere destek vermeyin.Daha çok var da bunları yapın yeter.

  • Ali Bal03 Mayıs 2020 13:30

    Insallah daha beter olursunuz serefsizler.Allah in verdigi nimetin parasini Amerikan bankalarina yatirdiniz,muslumanlari oldurttunuz.Muslumanlar hacca da gidemeyecek buyuk ihtimalle.Onlari da kaziklayamayacaksiniz.Benin korkum Kabe,ye bir sey olmasin.

  • Akibet03 Mayıs 2020 12:12

    Araplar üretmeyen, tembel, lüks düşkünü , israfcı cahil milletler oldukları için başlarına gelen herşey beni üzmüyor aksine sevindiriyor. Nesilleri azalsa dünya daha yaşanılır yer olur.

  • infiniti03 Mayıs 2020 13:32

    bizim durum süpere

  • Ces3403 Mayıs 2020 11:56

    İtibardan tasarrufamı geçmişler hadi ya,Allah CC akıllara gelsin biraz isrediğine kısar istediğine gevşetir,aklı olanlar için bunda ibretler vardır,değilmi ??

  • Güzel 03 Mayıs 2020 11:38

    Bunlar kendilerinden kısıntıya gitme. Yine yaralara manken kadınları doldurup, diskolarda kadınların üzerine dolar saçar bu şerefsizler.