E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi'Suudi Arabistan akla hayale gelmez bir krize girebilir'---

'Suudi Arabistan akla hayale gelmez bir krize girebilir'

'Suudi Arabistan akla hayale gelmez bir krize girebilir'
24 Mart 2020 - 19:21 borsagundem.com

Suudi kraliyetinin petrol üretimini artırıp fiyatları rekor düzeyde düşürmesini değerlendiren Bloomberg yazarı Fickling, petrodolar imparatorluğunun düşüşünün ufukta gözüktüğü, sadece birkaç ay sonra 'akla hayale gelmez' bir krize girebileceği söyledi

ABD merkezli ekonomi haber sitesi Bloomberg'in yazarı David Fickling, Basra Körfezi'ndeki monarşilerin bir zamanlar petrol zenginliklerinin sefasını sürdüklerini, ancak Suudi Arabistan ve komşularının yakın zamanda ciddi mali sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Bloomberg'deki yazısında son dönemde petrol piyasasında yaşanan fiyat savaşlarına mercek tutan Fickling, mevcut savaşın Körfez ülkelerindeki sürdürülebilir olmayan ekonomilerin ağır faturalarla karşılaşma süresini hızlandıracağını vurguladı.

IMF'in verilerine göre Basra Körfezi'nde yer alan Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Bahreyn ve Umman'ın mali varlıklarının 2014-2018 yıllarında ciddi şekilde azaldığına dikkat çeken Fickling, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Söz konusu 4 yılda bu 6 monarşinin varlıkları yaklaşık yarım trilyon dolar azalarak 2 trilyon dolara geriledi. Petrole talepte zirvenin en erken 2040'ta gerçekleşeceğini düşünürsek, IMF uzmanlarına göre mevcut para 2034 yılına kadar yeterli olacak. Ancak petrolün varil fiyatı 20 dolar olursa, varlıklar daha hızlı tükenecek ve bu ülkelerin kasaları 2027'de boşalacak." 

Yine IMF'nin verilerine göre petrol fiyatının 50-55 dolar bandında olması halinde, Riyad'ın altın rezervlerinin 2024 yılında 5 aylık ithalat giderleriyle hemen hemen aynı seviyeye geleceğini kaydeden Fickling, "Bu son derece endişe verici bir perspektif. Zira sadece birkaç ay sonra Suudi Arabistan 'akla hayale gelmez' bir krize girebilir ve Riyad, sabit dolar kuru politikasında vazgeçmek zorunda kalabilir" öngörüsünde bulundu.

Basra Körfezi'ndeki monarşilerin bütçe dengesini sağlamak için yüksek petrol fiyatlarına ihtiyaçlarına olduğu görüşünü aktaran Fickling, şu çıkarımı yaptı. "Bölgedeki monarşiler, yaklaşık son 50 yıl boyunca zenginlik dalgasının sefasını sürdüler ancak her dalga en nihayetinde sona erer. Gelecek nesiller, bugün Körfez ülkelerinin sahip oldukları zenginlikleri hiçbir zaman göremeyecek."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ömer satılmış27 Mart 2020 01:25

    Tanrı nın bahşettiği ne laik olamayan üç ülke var amerikan yönetimi ingiliz yönetimi sudi ler üçüde kölelik üzerinden halklarını sömüren ülkeler, sonra silah sanayi üzerinden savaş çıkaran ikisi satıcı biri ise alıcı.

  • kuskemal26 Mart 2020 22:41

    Allahtan tek isteğim suudi arabistanin dümdüz olması deve suratli krallarinda hanedanlikkarinin sona ermesi petrol yerine çamur çıkması..

  • mehmet nihat beden26 Mart 2020 18:13

    merak etmeyin olan vatandaşlarına olur. zira bu çakma krallar ve petrol şeyhleri hepsi amerikan uşağı paraları amerikada ve batı bankalarında

  • bir yorum.25 Mart 2020 18:07

    evet bae ve suudiarabistan bakalım Türkiyemizle uğraşacak gücü kendilerinde bulabilecekler mi hep birlikte göreceğiz. bu iki kindar ülke ben sağ ken ayvayı yiyecekler  

  • ALEVİ DİNİNDENİM25 Mart 2020 12:32

    Bu beyfendinin şimdi yaptığı tahmini ben yaklaşık iki yıl önce sayfanızdaki bir habere yorum yaptığımda yazdım ve yakın komşu azerbeycan ile ilgili bir yorumda yapmıştım.şimdi bu habere ben naçizane Bir tahmindede ben bulunayım tekrardan ; bu vasat ülke iç savaşa girecek ve ülke birkaç parçaya bölünecek öldürtükleri Libya lideri kadafinin benzeri bir akıbet yaşayacaklar ve ülke libyadan kötü hale gelecek ve kimbilir işiden daha tehlikeli bir terör grubu suudi arabistandaki çooook önemli yerleri yıkar kimbilir. TÜM KALBİ TEMİZ AKLINI KULLANAN ERDEMİ İNSANLARA SAĞLIKLI GÜNLER DİLİYORUM.

  • Kemal Tahirbaba26 Mart 2020 11:19

    Efendim cehalet kötü şey... Heterodoks bir tarikatı "din" olarak tanımlamak neyin nesidir? Ortodoks müselmanlara garez ve kinleri bazılarının gözlerini karartmış... izan yani....   :'(  :( 

  • bu dünyadan biri25 Mart 2020 10:03

    suudi ajanı gazeteci, yazar ve siyasetçilerin mamaları kesilecek. seyreyle gümbürtüyü.

  • : )25 Mart 2020 09:59

    En kötüsü bizim gibi işsizler ordusu olur.. eee açıkdanda kimse ölmüyor... olacakda ne olacak ? okuyorsunuz haberi, sanki kendiniz İsveçde çalışıyor ve yaşıyonuz sanki : )) en en kötüsü senin gibi salçalı makarnaya yapar kavurur evinde :D ki o seviyeye gelmez hepsinin malı mulku var. haha beter olsun diyerler, çuan yaşadığı seviyeyi ksdediyor : ))

  • Gkmn25 Mart 2020 09:15

    Kabeyi Tiçarethane gelen hacıları yolunacak kaz gibi gören yıllarca zenginlik içinde yaşayıp dünyada ki gariban Müslümanları görmezden gelen bedevilere acıyacak halim yok biz yıllarca krizlere boğuştuk bizim haberimiz yapıldımı acaba hiç o ülkede onun içindirki kimseye acıyacak değilim

  • Recepali25 Mart 2020 09:06

    Beter olsunlar. Diger islam ülkeri yoksulluk açlık ve hastalıklarla boguşurken bunlar gökdelen dikmede bir birleriyle yarıştılar. Elli senedir sefehatin içindeler şimdi sıra onlara geliyor

  • Türkoğlutürk 25 Mart 2020 08:20

    İslamiyeti en büyük düşmanı olan devlet, kaybede bile ikinci şeytanı dikerek Müslüman soymayı amaçlayan kesilen kurbanların hesabını veremeyen pis Arap. Hoş dostuna bak seni anla.

  • Berber Bekri25 Mart 2020 02:34

    Beter olsunlar islamın en büyük düşmanı

  • Dr Serkan Bahadır 25 Mart 2020 01:00

    Beter olsunlar!har vurup harman savurdular!amerikan uşakları islam düşmanlar

  • selim24 Mart 2020 22:53

    mevla neyler , neylerse guzel eyler 

  • Porsuk 24 Mart 2020 22:51

    Nerde o günleeer..

  • gümlet24 Mart 2020 22:04

    Altından küvet yaptıranlar krize girsin,haketmiş olurlar.

  • HALİL KERTENKELE24 Mart 2020 21:16

    hem petrol fiyatlarının hemde doların sert düşü ile petrol üreten ülkeler batabilir.kral altın olacaktır.hisse senetleri değil.

  • Alp24 Mart 2020 21:14

    Yok ekmege muhtac olsunlar.derim.ama.bize.zarari.dokunur.gerci.bunlarla.yani.arap.halki.degilde.yoneyimleri ile HIc biraz zaman iyi olmadik.olmayizda.

  • BORSACI24 Mart 2020 20:10

     AVRUPA VE AMARİKADAKİ FONLARI SATSA AVRUPA ÇÖKER YORUMU ABARTMIŞ SUDİLERİN FONLARDAKİ PARASI YILLRCA SUDİLERE YETER.

  • Zor iş24 Mart 2020 20:53

    Yeterde alabilirse, görmüyor mu Çekya gibi ülke Çin in gönderdiği maskeye el koymuş vermemiş İtalya milyar dolarlara mı verecekler

  • corleone24 Mart 2020 19:32

    avrupa ülkeleri yeni mültecilere hazırlansın o zaman petrolsüz o çöl bunca insanı doyurmaz tavşan gibi çoğalıyorlar zaten

  • Ali24 Mart 2020 19:31

    Eski bşk yardımcısı bir evimi yedin dow yuzde 10 çıkmış kaldır şu barajı