E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuriye'deki ateşkeste neler yaşanıyor---

Suriye'deki ateşkeste neler yaşanıyor

Suriye'deki ateşkeste neler yaşanıyor
27 Şubat 2016 - 10:38 borsagundem.com

Suriye'de ateşkes başladı! Ülkede neler yaşanıyor?

Suriye’de iç savaşın başladığı 2011'den bu yana ilk geniş çaplı 'ateşkes' TSİ dün gece 00:00'da başladı. Birleşmiş Milletler (BM) de, ABD ile Rusya öncülüğünde varılan ve tarafların riayet edeceklerini açıkladığı 'şiddetin durdurulması’ kararını ateşkese dakikalar kala kabul etti. Peki bugün beş yıldır iş savaşın yerle bir ettiği Suriye'de neler yaşanıyor? İşte dakika dakika son gelişmeler...

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, savaşın sakinleştiğini, ancak şimdiye dek ortaya atılan bir ihlâl iddiasının araştırıldığını söyledi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Halep'te silah sesleri duyulduğunu, diğer yerlerin sakin olduğunu aktardı.

'ATEŞKES BOZULDU' İDDİASI

İngiliz Reuters'ın haber ajansının Suriyeli muhaliflere dayandırdığı haberinde, "rejim güçlerinin sabah saat 04:00 sularında ateşkesi bozduğu" öne sürüldü.  

Birinci Sahil Bölüğü Sözcüsü Fadi Ahmad, "Lazkiye vilayetindeki Türkiye sınırı yakınlarında bulunan Cebel Türkmen'deki saldırıda İkinci Sahil Bölüğü'nden üç muhalifin öldüğünü" söyledi.

IŞİD TEL ABYAD'A SALDIRIYOR

Doğan Haber Ajansı (DHA) ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) PKK'nın Suriye kolu PYD'nin elinde bulunan Tel Abyad ve Siluk bölgelerine saldırdığını duyurdu.

Her iki kente sızan IŞİD'lilerin hastaneye saldırdığı, birçok sokakta şiddetli çatışmaların yaşandığı öğrenildi.

Rakka'nın kuzeyinde yer alan Siluk kasabasında bulunan PYD'nin silahlı kanadı YPG mevzilerine birçok koldan saldırı düzenlendiği bildirildi. 

RUSYA DÜN BOMBARDIMANI ARTIRDI

Gözlemevi dün de Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların, muhaliflere yönelik bombardımana hız verdiğini öne sürmüştü.

Gözlemevi Direktörü Rami Abdülrahman, ateşkese saatler kala Rus hava saldırılarının normaldekinden daha yoğun olduğunu ve başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesi, Humus'un kuzeyi ve Halep'in batısı dâhil muhalifleri hedef aldığını öne sürmüştü.

Abdülrahman, "Bombardıman alışılmıştan daha yoğun. Sanki Ruslar ve rejim, bu bölgelerdeki muhaliflere boyun eğdirmeye ya da ateşkesten önce puan kazanmaya çalışıyor" diye konuştu.

MOSKOVA İDDİALARI REDDETTİ

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise Rus uçaklarının muhalifleri vurduğunu reddetmiş; Rusya’nın BM tarafından ateşkesin dışında tutulan IŞİD, Nusra Cephesi ve başkaca radikal grupları vurduğunu ve ateşkes yürürlüğe girdikten sonra da söz konusu grupları vurmaya devam edeceğini söylemişti.

Tarafların ateşkese uyup uymayacağını ABD ve Rusya eş başkanlığı altında çalışacak “Ateşkes Görev Gücü” izleyecek.

BM'nin oy birliği kabul ettiği 'şiddetin durdurulması' kararına göre; Suriye’de çatışmalar sona erdirilecek, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uygulanacak. Kararda, 2254 sayılı kararda kabul edildiği üzere ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması ve Suriye’nin geleceğine halkın karar vermesi isteniyor. Ateşkes IŞİD, El Nusra ve BMGK tarafından ‘terörist’ kabul edilen grupları kapsamıyor.

7 MART'TA MÜZAKERELER TEKRAR BAŞLAYACAK

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, çatışmaların durması ve yardımların ulaştırılması kararına bağlı kalınırsa Suriye müzakerelerine 7 Mart’ta devam edileceğini bildirirken “Cumartesi (bugün) Suriye için tarihi bir gün olacak. İhtiyacımız olan şey tarafların anlaşmaya sadık kalması. Suriye için yol ayrımındayız. 5 yıldır süren kanlı çatışmaları sona erdirebiliriz” dedi.

OBAMA TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR

ABD Başkanı Barack Obama ise ateşkesten önce temkinli konuştu. ‘Eğer uygulanırsa’ diye başlayan Obama, ‘düşmanlıkların durdurulması’ adı verilen ateşkesle Suriye’de yaşamların kurtarılabileceğini söyledi. Obama, ‘tüm dünyanın Moskova ve Şam yönetimlerinin ateşkese bağlı kalıp kalmayacağını izleyeceğini’ sözlerine ekledi.

Başkan Obama, Suriye’nin geleceğinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yer almaması gerektiğini, birçok Suriyelinin Esad düşmeden savaşmayı bırakmayacağını söyledi. 

PUTİN: SÜREÇ KARMAŞIK AMA...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Suriye’de ateşkes sürecinin “karmaşık” olacağını belirtmekle beraber bunu yapmanın başka bir yolu olmadığını belirtti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)