E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuriye'de IŞİD'e karşı Menbic operasyonu başladı---

Suriye'de IŞİD'e karşı Menbic operasyonu başladı

Suriye'de IŞİD'e karşı Menbic operasyonu başladı
01 Haziran 2016 - 11:10 borsagundem.com

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri, terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki Menbic'i ele geçirmek için operasyon başlattı.

ABD'nin havadan Türkiye'nin ise karadan top atışlarıyla desteklediği Suriyeli muhalifler IŞİD'in kontrolündeki noktayı ele geçirmeyi hedefliyor. Operasyona katılan güçler arasında YPG de var ancak Menbic alındıktan sonra Türkiye'nin hassasiyeti doğrultusunda YPG'liler bölgeden çekilecek.

Türkiye, ABD destekli Menbic operasyonu öncesi iki güvenceyle ikna edildi. Operasyona katılanların 5'te biri YPG'li. Ayrıca ABD Ankara'ya Menbic IŞİD'in elinden alındıktan sonra YPG'lilerin bölgeden çekileceği garantisini verdi.

Amerikan ordusundan bir yetkili, Menbic cebi olarak bilinen Türkiye sınırındaki 80 kilometre uzunluğundaki Menbic - Mare hattı için "Onların (IŞİD) elindeki son geçit olması nedeniyle burası önemli" dedi. 

Yetkililer, Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Fırat'ın batısında geçmemesi yönündeki kırmızı çizgisi nedeniyle Menbic operasyonuna katılan muhaliflerin sadece 5 ya da 6'da birinin YPG'lilerden oluştuğunu ifade etti.

TSK Suriye'deki IŞİD militanlarını vurdu

 

Bir yetkili, "Menbic'in alınmasının ardından anlaşma şu, YPG orada kalmayacak. Dolayısıyla geleneksel olarak Suriye Arap toprağı olan bölge Suriyeli Araplarda kalacak" ifdelerini kullanıp, Türkiye'nin de operasyonu desteklediğini ekledi.

Haberde, IŞİD karşıtı koalisyon uçaklarının operasyona havadan, Türkiye'nin de sınır boyunca top atışlarıyla karadan destek verdiği belirtildi. 

Operasyona ABD özel kuvvetlerden askerler de katılıyor. Bir yetkili Amerikan askerlerinin ön cephenin gerisinden YPG ve Arap güçlerine danışmanlık yaptığını söyerken, "Operasyonu tamamlamak için Suriyeli savaşçılara olabildiğince yakın duruyorlar. Ancak çatışmalara katılmıyorlar" dedi.

Kaynak: Al Jazeera Türk

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • urfalı01 Haziran 2016 16:53

    olaya bela olarak değilde, kürtlerle anlaşmanın yollarını arasanız sizin adınıza daha hayırlı olur

  • b.kemancı01 Haziran 2016 16:18

    biz bütün yabancılarla iş birliği yapalım ama hiç birine güvenmeyelim yanlış yapıldığında af etmeyelim geçici olarak inciliği kapatalım anlasınlar türkiyeye oyun olmaz

  • iyi kandırdılar01 Haziran 2016 13:37

    abd gözümüzün içine baka baka suriyeyi bölüp sınırda başımıza bela açıyor

  • mert01 Haziran 2016 13:30

    artık Suriye diye bir sınırımız yok PKK yerleşiyor. Türkiye için tam bnir kaos

  • sermet01 Haziran 2016 12:48

    sınırdaki bela gittikçe büyüyor

  • referans01 Haziran 2016 11:36

    Sizler gerçekten ya iş bilmiyorsunuz yada kasıtlı başlık atıyorsunuz.ABD destekli PKK (pyd iti)demek istediniz galiba..IŞİD varmı ki.O ABD şeytaNI ALDATMACA YAPIYOR.