E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuriye'de IŞİD'e karşı ilginç ittifak---

Suriye'de IŞİD'e karşı ilginç ittifak

Suriye'de IŞİD'e karşı ilginç ittifak
11 Eylül 2014 - 00:36 borsagundem.com

Suriye’ye yönelik ABD müdahalesi için geri sayım başlarken, PKK’nın Suriye kolu, ÖSO ve İslami Cephe’ye bağlı gruplarla ittifak kurdu

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı izlenecek stratejiyi açıklamasına saatler kala, Suriye’den ilginç bir haber geldi. 

Faruk Balıkçı ve Ali Örnek'in Hürriyet'teki haberine göre ülkenin kuzeyinde faaliyet gösteren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve İslami Cephe’ye bağlı bazı gruplarla, PKK bağlantılı Halk Savunma Güçleri (YPG) arasında IŞİD’e karşı ortak operasyon merkezi kuruldu. İttifakın içinde Türkiye’ye yakınlığıyla bilinen İslami Cephe bileşeni Tehvid Tugayı da bulunuyor.

SÜLEYMAN ŞAH BÖLGESİ DE ‘KURTARILACAK’

Halep’in kuzeydoğusunda, PKK bağlantılı Demokratik Birlik Partisi (PYD) tarafından kurulan Kobane Kantonu’nun Savunma Bakanı sıfatıyla Hürriyet’e konuşan İsmet Şıhasan ittifakın amacının IŞİD zulmünü durdurmak ve örgütü Halep ve Rakka’da kontrol altında tuttuğu yerlerden çıkarmak olduğunu söyledi. İttifakın IŞİD’i çıkartmayı hedeflediği bölgeler arasında, Cerablus, Rakka, Minbic, Sırrin ve Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Karakozak Köyü de var. Süleyman Şah Türbesi Türk askerleri tarafından korunurken, içinde bulunduğu bölge IŞİD’in kontrolünde… 

İttifak talebinin İslami Cephe ve ÖSO’dan geldiğini iddia eden Şıhasan, meşru müdafaa dışında Suriye ordusuna karşı bu gruplarla birlikte hareket etmelerinin söz konusu olmadığını kaydetti.

‘BİZİ DE SİLAHLANDIRIN’

İttifak uluslararası toplumun IŞİD’e karşı görevlerini yerine getirmesini ve kendilerine ‘maddi yardım’ yapılmasını talep etti. ABD’nin IŞİD’e karşı YPG’ye silah sağlayabileceği yorumları uluslararası basında sıklıkla yer almaya başlamıştı. Son olarak Reuters ajansı, ABD’nin YPG’den Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la ilişkilerine açıklık getirmesini istediğini bildirmişti. Ajansa konuşan YPG’li yetkililer de IŞİD’e karşı batının kendilerine silah yardımı yapmasını istemişti. 

Ankara, IŞİD’e karşı bölgedeki unsurlara verilmesi planlanan silahların PKK’ya gidebileceğine yönelik endişesini son olarak ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’e iletmişti. Hafta başında Ankara’yı ziyaret eden ABD’li Bakansa gazetecilere “Bana PKK’nın IŞİD’den daha büyük bir tehdit olduğunu hiçbir biçimde söylemediler” demişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Alperen11 Eylül 2014 14:52

    Küfür nasıl İsrail'in hertürlü zülmüne destek çıkıyorsa , zalim kefere ABD,İngiltere,Fransa,Almanya ve diğerlerine karşı tüm ümmet birlik olmalıdır.Yoksa çok İŞİD ve benzeri örgütlerle bu milletin anasını bellerler.İngilizler Suud ailesini kullanarak Osmanlı'yı parçaladı.

  • sayın sosyolog11 Eylül 2014 09:22

    efendim. orta doğuda bir birlik bir beraberlik bir bütünlük demişsiniz? ne zaman oldu? kim başardı? hep kargaşa, hep din ve mezhep farklılıkları. ki büyük oluşumlara hangi yabancı devlet onay verir? o bakımdan Tek devlet Türkiyedir. şuanki hal en iyisidir yıkılmaz kaledir.. Türkmen ve azerilerde devlet olarak bizimledir. diğer etkık ayrı kökenlerde zaten Türkiyenin ta kendisidir.

  • ...Deli saçması. herke sişine baksın11 Eylül 2014 09:03

    **Sadece silahlanmadan pay almak adına yapılan bir adım**. iserse hiç kimse kurtarmasın... Koskoca Türkiye Kendi toprağınada sahip çıkar, Herkesdende temizler... Ha orduya askere polise emir verilmez ise onu bilemem... Bir emirle Koca tugaylar, uçaklar tüfekler toplar tanklar hareket eder...

  • Sosyolog11 Eylül 2014 01:20

    Ortadoğuda Turkler kurtler turkmenler ve azeriler hep bir butun olarak düşünülmeli. ve bu birleştirmeleri sağlayacak politikalar izlenmeli. Her bir unsur birbirinin Ekonomik politik ve coğrafik demokrafik tamamlayıcılarındır. bu butunluk oluşturulursa avrupa birlğine hiçbirseye gerek kalmaz. butyuk birekonmik sosyal kalkınmanın temel dinamiği oluşur