E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuriye'de ateşkes başladı...---

Suriye'de ateşkes başladı...

Suriye'de ateşkes başladı...
12 Eylül 2016 - 22:50 borsagundem.com

Rusya ve ABD ortaklığında hazırlanan ateşkes planının bugün saat 19.00’da başladı.

Dışişleri Bakanığı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün yaptığı açıklamada "Suriye’de bir ateşkesfırsatı ortaya çıktı, inşallah bu ateşkes kalıcı olur ve siyasi dönüşüm, siyasi süreç başlar. Suriye’ye de yine Libya’ya, Irak’a, Yemen’e istikrar gelir, güvenlik gelir ve buralardaki kardeşlerimizin de gözyaşı diner" demişti. 

ŞAM YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA

Suriye rejiminin, Kurban Bayramı'nda çatışmaların durması konusunda ABD ile Rusya arasında varılan ateşkesi, 18 Eylül'e kadar tüm ülkede uygulayacağı bildirildi.

Suriye'de rejime bağlı ordunun, ülkenin resmi ajansı SANA'da yer alan açıklamasında, "Ateşkes, silahlı gruplar tarafından yapılan herhangi bir ihlale cevap verilme hakkını korumakla birlikle 12.09.2016 günü saat 19.00'dan itibaren 18.09.2016 tarihi ve saat 23.59'a kadar tüm ülkede uygulanacak." ifadesine yer verildi.

Muhalifler ateşkesle ilgili bir açıklama yapmazken, yerel kaynaklar, muhaliflerin bazı çekinceler bulunmasına rağmen, ateşkesin kabul edildiğine dair bir değerlendirme niyeti taşıdığını aktardı.

Bu çekinceler arasında ateşkesin uygulanması konusunda herhangi bir güvence verilmemesi gibi noktalar olduğu vurgulandı.
Suriye'de ateşkes sağlandıktan hemen sonra, Esed rejimi İdlib'de muhaliflerin kontrolündeki Maaret Musayrin beldesindeki yerleşim alanına düzenlediği havasaldırısı sonucu ateşkesi ihlal etmişti.

Geçen cuma İsviçre'nin Cenevre kentinde varılan anlaşmaya göre, Suriye'de Kurban Bayramı'nda çatışmaların durması konusunda ABD ile Rusya arasında varılan ateşkesin yerel saat ile 18.45'te yürürlüğe girdiği duyurulmuştu.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Ateşkes öncesi Moskova'dan da bir açıklama geldi. Rusya’nın ateşkesi gözlemlemek için insansız hava araçları kullanacağını ifade eden Rusya Genelkurmay Başkanlığı Yetkilisi Korgeneral Sergey Rudskoy, “Rusya-ABD anlaşması uyarınca ateşkes, Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarının tamamında, Moskova saatiyle 17.00’de (TSİ 19.00) uygulamaya konacak” dedi.

Rusya’nın ateşkesin uygulanması için hazır olduğunu ve gereken tüm hazırlıkları yaptığını ifade eden Rudskoy, ABD’nin desteklediği tüm muhalif grupların ateşkese uymasının beklendiğini aktardı.

ÖSO'YA ÇAĞRI YAPTILAR

Rudskoy, “Suriye’nin tamamında çatışmaların sona erdirilmesini öngören Rusya-ABD anlaşması kapsamında Özgür Suriye Ordusu’nun Halep’in kuzeyindeki Kürt güçlerine yönelik saldırı operasyonlarına son vermesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)