E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuriye rejiminin İdlib saldırıları yeni mülteci akını doğurdu---

Suriye rejiminin İdlib saldırıları yeni mülteci akını doğurdu

Suriye rejiminin İdlib saldırıları yeni mülteci akını doğurdu
16 Ağustos 2019 - 12:40 borsagundem.com

Beşşar Esed rejimi ve Rusya'nın İdlib'in güneyine saldırılarında Kurban Bayramı boyunca yerinden edilen 124 bin civarındaki sivil Suriye-Türkiye sınırındaki kamplara göçtü.

Yerel sivil toplum kuruluşlarından Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallac, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun ilçesi civarında ilerlediği Kurban Bayramısüresince 124 bin civarındaki sivilin yerinden edildiğini söyledi.

Hallac, 19 bin 231 aileden oluşan sivillerin büyük çoğunluğunun Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin gibi kamp alanlarına göç ettiğini belirtti. 

Sivillerin bir kısmının buradan sonra Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerine yöneldiğini ifade eden Hallac, bayramda süren saldırıların yanı sıra Han Şeyhun ve civarının kuşatılması tehlikesinin de göç hareketinde etkili olduğunun altını çizdi. 

En büyük göç Han Şeyhun ilçesinden

Hallac, Han Şeyhun'dan yaklaşık 22 bin, ilçenin doğusundaki yerleşimlerden toplam yaklaşık 18 bin, Ebu Mekke ile Um Celal köyleri ve çevresinden 32 bin civarı, Kefrenbil ilçesi ve çevresi 15 bin civarı, Tuh beldesi ve çevresinden 7 bin civarı, Hama'nın Latamine, Kefer Zita ilçeleriyle Sayyad köyünden toplam yaklaşık 7 bin, Keferruma beldesinden 13 bin ve Marratinnuman ilçesinden 10 bin civarı sivilin göç etmek zorunda kaldığını kaydetti.

Göç edilen bölgelerin tarım arazileri ve düzensiz kamplardan oluştuğunu vurgulayan Hallac, "Yerinden edilenler için toplu barınma merkezleri, okullar, camiler ve kamplar açılmalı." değerlendirmesini yaptı.

Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Hallac, saldırıların Serakib ve Maarratinnuman ilçelerine yayılması durumunda yerinden edilenlerin sayısının 1 milyona ulaşabileceğini dile getirdi.

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durum 

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, Mart 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etti. Rejim güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vardı. 

Rejim güçleri, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018'de Rusya'nın Soçi kentinde imzalanan mutabakata rağmen saldırılarına devam ediyor. 

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan'da Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen 12'nci toplantı sırasında artan saldırılar aynı yoğunlukta sürdü. 

Esed rejimi güçleri, Rusya'nın desteğiyle Kurban Bayramı boyunca İdlib'in güneyinde ilerlemeyi sürdürmüş ve Han Şeyhun ilçesine yaklaşmıştı. Askeri muhalif kaynaklara göre, rejim Han Şeyhun'u da içine alacak şekilde bölgede yeni bir kuşatma alanı oluşturmayı hedefliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Alp16 Ağustos 2019 21:40

    Reis maasa bağlasın memur yapsın aç kalmasınlar. Biz açlık çekeriz dert etmesin

  • Atakan16 Ağustos 2019 20:48

    Mülteciler Türkiye üzerine oynanan oyunun yeni adıdır Türkiye’de 20-30 yıl sonra iç savaş çıkarmanın yoludur bütün mültecileri ve kaçak olarak gelen ermeni bilumum afrikalıları toplayıp gönderin bu oyuna mazlum merhamet edelim diye düşünürsek ileride olacakları düşünmezsek sonumuz kötü diye düşünüyorum

  • Atakan16 Ağustos 2019 20:42

    Bi yirmi yıl sonra ülkemizin adı Türkarabia Cumhuriyeti olarak değişir herhalde ne bu bizden başka kimse yok sanki dünyanın dert babasımıyız herkese gelin derseniz gelirler kapatın kapıları bizene

  • Nihat16 Ağustos 2019 18:16

    Pazartesi  Suriye ye sefer  ola!   Kahpeler arkacılar soysuzlar  kahrola!

  • Cekic16 Ağustos 2019 16:05

    Multeci kardeslerimiz halen 5 yildizli ortamimiz mevcut hepiniz gelebilirsiniz bir kusurumuz var ise affedin

  • Aslı16 Ağustos 2019 15:38

    Olleyyyy gelin gelin gelirken kadınlarınızı kız çocuklarınıfa getirin çok güzel filimlerde oynatıyoz onları film çekcem aksarayda onlara

  • Mahmut16 Ağustos 2019 21:20

    Kıskandınmı halil seni gidi seni tamam sizinklerde gelsin

  • HALİL TÜRK16 Ağustos 2019 16:00

    KENDİ YAKINLARINI GÖTÜR ONLAR OYNASIN

  • vatandaş16 Ağustos 2019 15:36

    OHHHHHHHHHH suyundan da koy gel gel gümüle gellllllllll gel böğrüme  ohhhhhhhhh mastika ,mastika yeni türkiye oluşacak herhal ben ne bilem abi nbe bi,çim işler bunlar bizde oraya gidelim bari suriyelilerin olmadığı eski taksim meydanının düşünüyorum ne rahattı kafamı dinleyebiliyordum şimdi dır dırdan vallahi beynim şişiyor nasıl bir şey bu suriyeli ya gürültü makinesi bunlar 

  • Kamil16 Ağustos 2019 14:56

    Evlerini ,işlerini, maaşlarını hazırlayın, issizlerimiz gibi işsiz kalmasınlar, aç susuz kalmasınlar, biz yine sabrederiz, e,  ne de olsa misafirperveriz  :o)  :o)  :o) 

  • ...16 Ağustos 2019 14:19

    maaş bağlayalım. yazık günah adamlara.ülkeleri yok. hepsi suriyeyi terk etti. bizde suriyeye savaşmaya ordu yığdık 3 yıldır..kandile gitse o ordu pkk nın kokunu kazırdı. 3 yıldır yapılan yıgınak, gide obüsler, tanklar, askerler vb..

  • Nok16 Ağustos 2019 14:47

    Cariye olsunlar maaş karşılığı orf adet bunu gerektirir

  • EBU AZAD 16 Ağustos 2019 13:56

    bayramlaşmaya gidenlerin geri dönüşü olmalı BARIŞ isteyen varsa emperyalistlerin oyununa ortak olan iktidar önce suriye sonra iran  olacağını göremiyecek kadar mezhepsel yaklaşıyor ve bakmaya devam ediyor ve birde urfadan hatay a kadar oso denilen militanlara bakıyor gözle değil maddi ve manevi olarak tüm ihtiyaçları karşılıyor esat ile görüşmeyen bizm iktidarımız şu an abd nin kuklası olan pkk ve pyd  terör örgütlerini kabul etmiş oldu bunun da farkındamısınız 

  • mahir16 Ağustos 2019 13:46

    hemen 10 milyar dolar suriyelilere verilmeli yardım edilmeli.

  • mustafa16 Ağustos 2019 13:22

    defolun gidin be bu savaş falan değil türkiye nin dengesini bozmak ülkeyi yozlaştırıp iç savaşa sürüklemek allah buna sebeb olanların ve seyirci kalıp bu oyuna katılanların belasını versin....

  • Sevgiler16 Ağustos 2019 13:13

    Halkımız sahip çıksın.

  • meryem18 Ağustos 2019 12:58

    suriyeliler bayrama ülkelerine gidiyorsa geri turkikiyeye almasınlar bunları suriyeli gençler gitsin savaşsın benim askerim orda bunlar burda keyf yapiyo bütün türkiye bir olalım def edelim şunları yeter ya bizi hastanede acil kapısından ssk olmadan paramız olmadan almazlar bunlara hastane ilaçlar bedava ne ala memleket benim türkiyemde aç insanı fakiri var onlara bakın artık bırakın suruyelileri defolsunlar gitsinler