E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuriye iç savaşından en çok onlar memnun---

Suriye iç savaşından en çok onlar memnun

Suriye iç savaşından en çok onlar memnun
08 Aralık 2015 - 00:59 borsagundem.com

Uluslararası silah şirketlerinin bölgede yükselen tansiyon sebebiyle satış ve kârlılığının arttığı ve yöneticilerinin memnun olduğu ileri sürüldü

ABD'den yayın yapan "Intercept" adlı haber sitesi, geçen hafta  Florida'daki West Palm Beach'te düzenlenen "Credit Suisse" konferansına, ABD'nin  önde gelen uluslararası silah şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığını yazdı. Site, dünyanın en büyük savunma sanayi şirketlerinden Lockheed Martin'in  Başkan Yardımcısı Bruce Tanner'a ait olduğu iddia edilen bir ses kaydını yayınladı. 
 
Konferansa ABD'nin diğer büyük savunma sanayi şirketlerinden Raytheon  ve Oshkosh'un üst düzey yöneticilerinin de katılarak yatırımcılarına  şirketlerinin performansları hakkında bilgi verdiği aktarılan haberde, şirket  yöneticilerinin Ortadoğu'da, özellikle Suriye'de, devam eden çatışmaların  şirketlerinin silah satışlarını artırdığı yönünde değerlendirmede bulundukları  iddia edildi. 
 
Orijinal olup olmadığı bilinmeyen ses kaydında Tanner'ın, Türkiye'nin  hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin Suriye'deki gerilimi  artırdığını ve bu durumdan firmasının "dolaylı olarak faydalanacağını" söylediği  ileri sürüldü. Habere göre Tanner, ayrıca Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinin  Lockheed Martin yapımı F-22 ve F-35 jetlerine duyulan ihtiyacı artıracağını,  Yemen'deki savaş sebebiyle Suudi arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin roket  ve benzeri silahlara talebinin arttığını ifade etti. 
 
Kayda göre, Raytheon'ın üst düzey yöneticisi Tom Kennedy de  ürettikleri silahlara Ortadoğu ülkelerinin ilgisinin giderek yükseldiğini,  Suriye'de DAEŞ, Yemen'de Husiler meselesi nedeniyle savunma ihtiyacının arttığını  dile getirdi. 
 
Intercept'in iddiasına göre, ABD ordusuna her tür taktik savunma aracı  temin eden Oshkosh firmasının savunma üretim bölümü başkanı Wilson Jones ise DAEŞ  tehdidi nedeniyle bölgedeki birçok ülkenin Oshkosh tarafından üretilen silahlı  M-ATV tarzı araçlara daha fazla ilgi duyulduğunu söyledi. 
 
İnternet sitesi, Florida'daki konferansta Ortadoğu'dan gelen savaş  haberlerinin yanı sıra ABD Kongresi'nde kısa bir süre önce kabul edilen savunma  bütçesinin de gündeme geldiğini belirtti. Savunma sanayi şirketlerinin 607 milyar  dolarlık savunma bütçesinden memnun oldukları ve yeni projelerinin gerçekleşmesi  için yeteri kadar talebin oluşabileceğini düşündükleri ifade edildi. 
 
Lockheed Martin, 2014 yılı verilerine göre 40 milyar dolarlık savunma  sanayi geliriyle sektörde dünyanın en büyüğü, Raytheon ise 22 milyar dolarla  sektörün dördüncü büyüğü olarak gösteriliyor. 
 
ABD'nin silah şirketleri, ülke dışına iki yolla silah satabiliyor. Çok  küçük çaplı satışlar, ilgili alıcı ile satıcı arasında karşılıklı anlaşmaya  dayalı gerçekleştirilebiliyor. İhracat lisansı için devreye giren ABD Dışişleri  Bakanlığı süreci takip ediyor ve 14 milyon doları aşan satışlarda Kongre'yi  bilgilendiriyor. 
 
Daha orta ve büyük çaplı silah satış süreçleri ise Pentagon üzerinden  yürütülen işlemlerle tamamlanıyor ve iki ülke arasında ticari işlem muamelesi  görüyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • silah08 Aralık 2015 09:21

    Allah'ın ipine hepiniz sımsıkı sarılın. Dağılıp ayrılmayın. Ve Allah'ın sizin üzerinizdeki nimetini hatırlayın. Hani siz düşmanlar idiniz. O, kalplerinizin arasını uzlaştırıp-ısındırdı ve siz O'nun nimetiyle kardeşler olarak sabahladınız. Yine siz, tam ateş çukurunun kıyısındayken, oradan sizi kurtardı. Umulur ki hidayete erersiniz diye, Allah, size ayetlerini böyle açıklar. (Al-i İmran Suresi, 103)

  • KAN ÜZERİNDEN GEÇİNMEK08 Aralık 2015 09:08

    KAN ÜZERİNDEN GEÇİNENLERİN AKIBETLERİ DE ÇOK ACI OLACAK ALLAHIN İZNİYLE.

  • ali08 Aralık 2015 06:02

    Rusya pyd. 50 ton silah verdi.

  • gözleri doymaz08 Aralık 2015 01:33

    adam mantıklı konuşmuş ne kadar kan o kadar silah ne kadar silah o kadar dolar dolaylı olarak faydalanacak tabi