E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Süper kritik' açılış---

'Süper kritik' açılış

'Süper kritik' açılış
21 Mayıs 2015 - 05:31 borsagundem.com

​İÇDAŞ’ın 2. ünitesi açılan Bekirli Termik Santrali Türkiye’nin enerji üretiminin yüzde 5.6’sını karşılayacak

İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım, Çanakkale Biga’daki Süper Kritik Bekirli Termik Santrali’nin ikinci ünitesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılımıyla açtı. Yeni tesisle Süper Kritik Bekirli Termik Santrali’nin toplam kurulu gücü 1.236 MW oldu. Santralin devreye girmesiyle Türkiye’de üretilen 250 milyar 435 milyon 500 bin kWh’lik elektrik miktarının yüzde 5.6’sını İÇDAŞ’ın Bekirli ve Değirmencik Termik Santralleri üretecek.

100 yıllık yatırım

Bakan Yıldız yaptığı konuşmada, TANAP’ın Çanakkale’den geçeceğini hatırlattı ve bu projenin bölge için yeni istihdam olanakları yaratacağını söyledi. Çanakkale’nin tüketiminin 3 katı enerji üretimine sahip olduğunu dile getiren Yıldız, şunları söyledi: “Şimdi bu güzel yöre, Kuzey Marmara’ya da hizmet edecek. Bugüne kadar Çanakkale Boğazı’nın altına 200 milyon TL yatırım yaptık. 185 milyon TL’lik daha yatırım yapacağız. Trakya’nın en önemli şirketlerinden İÇDAŞ’la bu hizmeti vermeye devam edeceğiz. Kömür santrallerimiz devam edecek. Türkiye’de ilk elektrik üretim santrali 1902’de kuruldu. Biz gelene kadarki 100 yılda 31 bin 800 MW’lık elektrik üreten santral kuruldu. Biz 2002’den bu yana 39 bin MW’lık 60 milyar dolar değerinde enerji yatırımı yaptık.”

Yumurta küfesi

Myanmar’dan örnek veren Yıldız “Bu ülkede petrol bulundu ancak yatırımcılar ilgilenmiyor. Çünkü darbelerle yönetilen bir ülke. Bu bize siyasi istikrarın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi. Nükleer başta olmak üzere enerji yatırımlarına karşı çıkanları da eleştiren Yıldız “Yumurta küfesi bizim sırtımızda bunların tuzu kuru” dedi.



60 milyar $ yatırım yapıldı


İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin de son yıllarda özel sektörün elektrik üretiminde 60 milyar dolar yatırım yapıldığını bunun kamuya olan güvenden kaynaklandığını söyledi. Süper Kritik Bekirli Enerji Santrali’nin birinci ünitesinin 2011’de işletmeye alındığını kaydeden Engin “İkinci üniteyi de bu yıl içinde işletmeye başladık. Bu santralimizin iki ünitesinin toplam gücü 1236 MW” diye konuştu. Engin, Türkiye’de üretilen 250 milyar 435 milyon 500 bin kWh’lik elektrik miktarının yüzde 5.6’sının İÇDAŞ’ın Bekirli ve Değirmencik Termik Santralleri tarafından üretildiğini söyledi. İÇDAŞ olarak hali hazırda 5 bin 500 kişiye istihdam sağladıklarını dile getiren Engin, yeni açılacak tesislerle daha çok kişiye istihdam sağlanacağının sözünü verdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)