E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinSüper finaller---

Süper finaller

Süper finaller
03 Şubat 2015 - 05:00 borsagundem.com

Dünya spor endüstrisinin en çok izlenen 8 finalinde ipi Dünya Kupası göğüslerken, Super Bowl ekonomiye katkıda rakiplerini geride bıraktı

Dünya spor endüstrisine damga vuran 8 finali televizyon karşısında 1.7 milyar kişi izledi. Ceyhun Kuburlu'nun Hürriyet'teki haberine göre bu finaller arasında en çok izlenen Dünya Kupası olurken, ekonomik etki bakımından ipi Amerikan Futbol Ligi Finali (Super Bowl) göğüsledi. Gıdadan teknolojiye, tekstilden içeceğe kadar birçok sektörü etkileyen Super Bowl, 20 milyar dolarlık ekonomik etki yarattı.

İZLEYİCİDE FUTBOL

İzleyici potansiyeli en yüksek müsabakalar ise Dünya Kupası, Avrupa Futbol Şampiyonası ve şampiyonlar ligi final mücadeleleri oldu. Bu 3 organizasyonunun final maçlarını 1.2 milyar kişi takip etti. Arjantin ve Almanya arasında oynanan son Dünya Kupası finali 740 milyon kişi tarafından takip edildi. İspanya ve İtalya arasında oynanan Avrupa Şampiyonası finalini ise 290 milyon kişi izledi. Geçtiğimiz yıllara göre izleyici sayısı düşük olan 2014 Şampiyonlar Ligi finali 170 milyon kişiyi ekran başına topladı. Futboldan sonra izleyicisi en yüksek final olimpiyat oyunları 100 metre finali oldu. 150 milyon kişi Usain Bolt’un rekorunu TV karşısında izledi. 100 metre finalini sırasıyla Kriket Dünya Kupası Finali, Super Bowl, Formula 1 Brezilya ve Wimbledon takip etti.

GELİRDE SUPER BOWL

İzleyici sayısı bakımından futbol, kriket ve olimpiyatların gerisinde kalan Super Bowl, yarattığı ekonomik etki bakımından rakiplerine adeta fark attı. Amerika’da perakende sektörünü canlandıran final maçında teknolojiden gıdaya birçok sektörde hareketlilik yaşandı. Maç gecesi 1.2 milyar adet tavuk kanadı tüketildiği belirtilirken, 12.5 milyon adet pizza sipariş edildiği açıklandı. Super Bowl finalinin en yakın takipçisi ise Dünya Kupası oldu. Düzenlendiği ülkeyi adeta ihya eden Dünya Kupası finalinin 2 milyar dolarlık ekonomik etki yaptığı tahmin ediliyor. Dünya Kupası’nı ise son ayağı Brezilya’da düzenlenen Formula 1 takip ediyor. Formula 1’in ekonomik etkisi 1 milyar dolar civarında. Avrupa Şampiyonası ise yarattığı ekonomik etkiyle 4’üncü sırada yer aldı. Yaklaşık 1 ay süren turnuvada finalin 700 milyon dolar ekonomik etki yaptığı tahmin ediliyor.

EN KISA FİNAL 100 METRE

FUTBOLDAN sonra en çok izlenen final ise olimpiyat oyunlarındaki 100 metre koşusu oldu. 150 milyon kişinin izlediği 100 metre yarışını Jamaikalı atlet Usain Bolt kazanmıştı. Final sadece 9.63 saniye sürmüştü. Son Dünya Kupası finalinde sahaya çıkan Arjantin ve Almanya 120 dakika mücadele etmişti. Ekonomik anlamda dünyanın en değerli spor organizasyonu olan Super Bowl ise yaklaşık 4 saat sürdü. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)